EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

12135

Bijdrager:

Jaar:

1968

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Nieuwstraat

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Fotografie

Onderwerp 3.:

Rinck

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Foto Rinck en Concordia

Beschrijving

Foto Rinck Nieuwstraat 21 op de hoek met de Markt en met het raadsel van Concordia van foto 11600 en foto 12130 heb ik onder nummer 0065311 gevonden bij het RHCe. Concordia was een landelijke levensverzekingsmaatschappij.


Geplaatst op

17-06-2007

Reacties:

Datum: 17-06-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

Rechts disco DE SCHUUR. Inderdaad een schuur gevestigd in een voormalige fietsenstalling.


Datum: 18-06-2007
Naam: Paul van Erp  
img

Leuk om ook nog de ingang van de schuur te zien, een discotheek uit de zestiger jaren, eigendom van café Morgenstern op de hoek Markt-Nieuwstraat. Eigenaresse Betsy Morgenstern. Hiervoor zat op de plaats van de discotheek een fietsenstalling.


Datum: 18-06-2007
Naam: Annemiek Taphorn  
img

Ja dat waren nog eens tijden. Vooral de late uurtjes in de Schuur. Wie er eigenaar/uitbater van was is me niet bekend. Wel dat het er voor die tijd al erg donker was. Volgens mij een van de eerste Eindhovense disco's. Je kon er ook niet altijd zo maar naar binnen. Er stond wel eens zo'n klerekast voor de deur. De taartpunt van de Nieuwstraat werd Rinck ook wel eens genoemd. Links van Rinck zit de Automatiek. Is die later opgeschoven naar waar hij nu zit of waren het er twee? De ene was van Marks en had in ieder geval lekkere frites en kroketten. Vooral als je vriendje er werkte.


Datum: 18-06-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

De automatiek bij de schuur was van Cleven en de naam Budapest. Marks heeft altijd op de hoek met het Genderstraatje gezeten.


Datum: 18-06-2007
Naam: Paul van Erp  
img

Annemiek: Klerekast is mooi geformuleerd, maar de kleerkast was Willy Maas, voormalig ober bij Club 44.


Datum: 18-06-2007
Naam: Herman Kemper  
img

Wordt hier niet ten onrechte Betsie Morgenstern opgevoerd als eigenaresse en moet dat niet zijn Jantje Morgenstern?


Datum: 18-06-2007
Naam: Tini van Rooij  
img

En de diskjockey was Walter de Laat. Dat Walter het nog niet verleerd heeft zal hij laten horen op de 2e versie van Back to the Sixties op zondag 9 december 2007, in het Stadspaviljoen.


Datum: 18-06-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Ik dacht dat De Schuur van Van Stiphout was. Hij had al De Stip en later kwam daar De Schuur bij.


Datum: 18-06-2007
Naam: Michel Grijseels  
img

De friet zaak/automatiek was van de familie Papp. Deze is later nog een restaurant begonnen in de Kerkstraat.


Datum: 18-06-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Inderdaad Herman, volgens de woningkaarten was de eigenaar J.L.M. Morgenstern, Markt 1 en de huurder A.M.J. v. Stiphout-v.'t Hof, Markt 2 (de Stip?). Het huisnummer is vervallen in aug. 1979


Datum: 18-06-2007
Naam: Paul van Erp  
img

Van Stiphout had ook een discotheek in de zeventiger jaren, en wel in het Genderstraatje, het kleine zijstraatje van de Nieuwstraat. De discotheek heette Touhpits, wat achterstevoren geschreven Stiphout is. Volgens mij heeft die discotheek niet lang bestaan. Wat betreft de eigenaar van De Schuur kan ik me vergissen in Betsy of Jantje, het was in elk geval: Morgenstern.


Datum: 18-06-2007
Naam: Anne Troost  
img

Ik vind dit leuk. Het is eigenlijk hetzelfde als mijn vader vroeger zei: Als je aan het fietsen bent in Eindhoven en je krijgt dorst zoek dan een kerk het café is in de buurt. Alleen zit er hier geen kerk maar een fotograaf maar de meeste reacties gaan over ach, waar het hart van vol is loopt de mond van over. Laat het bier dan maar de goede kant in stromen. Ik vind dit wel leuk.


Datum: 18-06-2007
Naam: Jan Snijders  
img

Niet de Schuur was de eerste disco maar Club 44. Daar stond ik als portier en Willie Maas als ober. Later werd hij portier van de Schuur.


Datum: 18-06-2007
Naam: Jan van der Meulen  

Voorheen was in dit pand een grote sigarenzaak van de familie Kuipers, Rechts voorbij het gangetje was Café Morgenster wiens zus Betsy van den Waardenburg-Morgenster aan de westzijde van de Markt ook een café had, dat nog bestaat.


Datum: 18-06-2007
Naam: Mari Kieneker  
img

Ook Ben van Erp heeft als portier bij de Schuur gestaan.


Datum: 18-06-2007
Naam: Herman Kemper  
img

Ik ben blij mij niet te vergissen. Ik zie nog de goede vrienden Jan van Diessen van de Bijenkorf en Jantje Morgenstern zich samen vreselijk amuseren in het café van Jantje. Met kaarten en verscheidene drankjes. Zij lusten er zogezegd wel pap van.


Datum: 19-06-2007
Naam: Anneke van Rijn van der Veen  
img

In de garderobe van de Schuur werkten 2 blonde identieke zussen (tweeling?).


Datum: 19-06-2007
Naam: Paul Draaijer  
img

Op één van de etalageruiten van Foto Rinck was een hand afgebeeld. Als je daar je hand op legde gebeurde er iets... wat precies, dat weet ik niet meer!


Datum: 20-06-2007
Naam: Annemieke Taphorn  
img

Volgens mij ging dan de etalageverlichting aan. Misschien was het wel de eerste winkel met camerabeveiliging.


Datum: 20-06-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Het was een tamelijk simpele oplossing, er werd een zwakstroomkring gesloten die een relais sloot waardoor 220 volt werd ingeschakeld. In onze etalage werd al rond 1960 een oude grammofoon aangezet die via draden (kabels, touwen?) kartonnen objecten bewoog. (Ik vraag mij af wat voor een relais het geweest moet zijn. Maar het werkte zonder ic's).


Datum: 21-06-2007
Naam: Peer Retera  
img

Het café aan de Markt waar Betsy v.d. Waardenburg in zat, heette later de Sherba-bar. Een paar jaar geleden werd het café Publiek en wordt gerund door o.a. Frans van Waardenburg, jawel de kleinzoon van Betsy. En gezellig dat het daar is!


Datum: 22-06-2007
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Peer, Frans is dan de zoon van Willy v.d. Waardenburg en Irene v.d. Sommen? Zij zijn beiden overleden. Onder Willy en voorheen zijn vader Frans en zijn moeder Betsy had het café de naam Continental.


Datum: 22-06-2007
Naam: Jan van der Meulen  

Op 31 maart 1943 moest ik even naar Van de Waardenburg in de Lijmbeekstraat, die op de Vestdijk werkte, om een inlichting over iets. Toen ik had aangebeld en wij in de deuropening praatten zagen we plots een vliegtuig zeer laag vliegen, ik zei, wat vliegen die moffen vandaag laag. Op hetzelfde moment rolden bommen uit het vliegtuig en ging alom het luchtalarm. Wij lagen inmiddels plat op de grond. Direct daarop ben ik met de fiets via de Fellenoord, waar ook bommen gevallen waren en een grote chaos was, richting Vestdijk. Mijn achterband was inmiddels stuk door het glas. Op de weg ter hoogte van Notten lag een gewonde man, die een stuk ijzer in zijn bil had en fors bloedde. Ik heb hem op mijn bagagedrager gehesen en hem zo voortgeduwd naar het ziekenhuis aan de Vestdijk en hem zonder naam, noch van hem noch mij overgedragen aan de dienst. Onbekend is wie het was, noch of hij het heeft overleefd, niets is bekend. In een dergelijke situatie reageert men met de middelen die er zijn. Alles tot in het ziekenhuis geheel alleen binnen 10 minuten,


Datum: 24-06-2007
Naam: Paul van Erp  
img

Zie ook foto 5702 uit 1989 waarop de Concordia-reclame inmiddels verdwenen is, met aanvullende ondersteunende commentaren over waar bovenstaande foto inmiddels over gaat.


Datum: 28-06-2021
Naam: carel engel  
img

Het pand waarin "De Schuur" was gevestigd was van Jan Morgenstern van café De Ster. Ton van Stiphout van café De Stip, zijn buurman, huurde dat en is daar discotheek "De Schuur" in begonnen (was geloof ik de eerste disco in Nederland met een gescheiden draaigedeelte). Het muziekgedeelte was aangelegd door Otto Muler uit Sint Oedenrode en de eerste dj die er draaide was Juul, een Surinaamse jongen. Ik werkte toen zelf als barkeeper in De Stip en was het eerste personeelslid van de Schuur. Mooie tijden!