EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1285

Bijdrager:

Jaar:

1935

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

114 Fellenoord

Straat:

Harmoniestraat*

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Overige Winkels

Onderwerp 3.:

Hygiënische Gummihandel Joh. Pennings

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Hygiënische Gummihandel Joh. Pennings.

Beschrijving

Al in 1881 werd de Neo-Malthusiaanse Bond opgericht, de voorloper van de NVSH. Deze opende in de vroegere Harmoniestraat de Hygiënische Gummihandel Joh. Pennings. Om dat 'pand' te bezoeken moest in die tijd wel de nodige schroom worden overwonnen. Daarbij kwam ook nog dat de verkoop van voorbehoedmiddelen middels een Gemeentelijke Verordening werd verboden! Raadslid mw. Verwey-Jonker wist te bereiken dat de depothouder niet zou worden vervolgd, als hij maar alleen aan leden verkocht. En dat werd gecontroleerd, evenals de huwelijkse staat van de leden. Er mochten geen ongehuwden op de ledenlijst voorkomen. In diezelfde Harmoniestraat zat ook een aborteur. Hetgeen overigens niets zegt over de betrouwbaarheid van de producten van 'Pennings'.


Geplaatst op

10-09-2005

Reacties:

Datum: 12-09-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Ik kan me nog herinneren dat we komende van het Binnenpad links om de hoek wel eens stiekem naar binnen keken. Het was allemaal nogal duister. Er is wel het een en ander veranderd!


Datum: 13-09-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Naar ik meen heette deze zaak Caritas?


Datum: 13-09-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Bijna goed Willie. Sanitas Harmoniestraat 10. Volgens Op den Buijs noemde de pastoor de winkel Satanis. De winkel zat op een van de vier hoeken met de Binnenpad, verder Helpt elkander en sigarenfabriek Jan van der Heijde.


Datum: 13-09-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Een mens kan niet alles weten Hans. Bedankt. Ik wist het ook niet zeker!


Datum: 14-09-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Duikend in mijn herinneringen kan ik je over de aborteur vertellen dat wij dachten dat het een vrouw was. Wij noemden haar de vrouw met de breinaalden! Wat moeten die meisjes, welke hun toevlucht zochten tot dergelijke praktijken angst gehad hebben. Het is maar goed dat dit helemaal uitgebannen is.


Datum: 11-10-2006
Naam: Harry Zeilmaker  
img

In de veertiger en de vijftiger jaren heeft de familie Jacobs, wonende in een rijtjeshuis aan de Noordbrabantlaan, een grote rol gespeeld als depothouder voor voorbehoedsmiddelen van de NVSH. In dat woonhuis kwamen later zelfs een dokter en een zuster om medische adviezen te geven en om bij vrouwen een pessarium aan te meten. De woonkamer van het gezin werd dan tijdelijk een wachtkamer.
Enkele medewerkers van Philips zorgden ervoor dat de condooms op kwaliteit werden gecontroleerd en zorgden toen ook voor de zaaddodende pasta die aan het pessarium moest worden gesmeerd. In de Harmoniestraat woonde een man die ook een pessarium kon zetten. Maar er was bij sommigen wel twijfel aan zijn deskundigheid. Hij had met de NMB of de NVSH niets te maken.


Datum: 09-11-2013
Naam: Michaël Hendriks  
img

Ik hoor het mijn moeder nog vertellen: als er in de etalage van Sanitas iets veranderd was kwam (of liet) de pastoor zeggen dat "de kinderen absoluut niet mochten gaan kijken!" Het gevolg laat zich raden: hele drommen schoolkinderen voor de raam, kijkend naar iets dat ze helemaal niet snapten!


Datum: 30-05-2018
Naam: Paul van der Cingel  
img

Wel geestig van die pastoor, satanis is een anagram van sanitas. Maar of hij het grappig bedoeld heeft? Ik heb die winkel nooit gekend. Pas toen ik 15 was begreep ik wat er met het meer algemene woord voor condooms bedoeld werd. Dat woord kende ik wel omdat sommige jongens moppen vertelden waarin dat woord voorkwam, maar ik lachte mee, ik kon natuurlijk niet toegeven dat ik niet wist waar ze het over hadden. Tegenover het station was een boekwinkel waar ze "vieze boekjes" verkochten, maar door een brede wikkel werden de afbeeldingen zedig bedekt.