EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1307

Bijdrager:

Jaar:

1938

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Grote Berg

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Grote Berg met 't oude Politiebureau

Beschrijving

Het grote gebouw links is het oude politiebureau op de hoek Grote Berg met de Deken van Somerenstraat (links). De Deken van Somerenstraat heette vroeger overigens Luciferstraat. Ik weet niet of het huidige gebouw op deze plaats ditzelfde gebouw is, of dat er nieuwbouw werd gepleegd. Wie heeft hierover wat informatie?


Geplaatst op

13-09-2005

Reacties:

Datum: 14-09-2005
Naam: Pim Bense  
img

Bij mijn weten is het wel hetzelfde gebouw, maar is het in de vijftiger jaren stevig verbouwd, waardoor het o.a. een andere facade heeft gekregen. Overigens ben ik wel benieuwd naar de exacte locatie van de Luciferstraat; tegenwoordig is dit een zijstraatje van de Don Boscostraat. Was dit vroeger al zo of lag de straat toen gewoon op een andere plaats?


Datum: 14-09-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Kijk naar het kaartje, afbeelding 1310. Zelfde straat. Andere naam.


Datum: 14-10-2005
Naam: Diny Nagel  
img

Ik zie op het kaartje de Luciferdwarsstraat. Ik kan me dit nog voorstellen. Ik kwam daar wel eens met mijn vader toen ik nog heel jong was. Stond daar niet een rij kleine huizen?


Datum: 28-02-2006
Naam: Jan Toirkens  
img

Op de binnenplaats van dat oude politiebureau was vroeger inderdaad een klein soort binnenhof, daar stonden een paar zeer oude huisjes. In een ervan woonde de familie Toirkens met zeven kinderen, het jaar was ca. 1910. Vader Toirkens had daar een magazijn en was smid. Ik heb een foto van die tijd.


Datum: 12-09-2006
Naam: Ida Wagemakers - Schriks  
img

Heeft deze Toirkens ook familie die in 1954 op de Hagenkampweg, vlak bij de Hoogstraat woonde, en daar een winkel had in kachels/haarden?


Datum: 12-09-2006
Naam: Ida Wagemakers - Schriks  
img

Dit politiebureau is later opgeknapt, vernieuwd, op dezelfde plaats. Wat er nu van het gebouw is geworden is mij onbekend.


Datum: 13-09-2006
Naam: Vervest J.A,J,  
img

De nieuwbouw heeft lang de sociale dienst gehuisvest. Deze is vertrokken naar de Smalle Haven. Wie het pand nu in gebruik heeft is onduidelijk.


Datum: 16-12-2006
Naam: Jan Toirkens  
img

De Toirkens van de Boschdijk en ook de Harrie Toirkens van hierboven, was allemaal familie van elkaar.


Datum: 18-12-2006
Naam: Harry van der Velden  

In de Lucas Gasselsstraat zat in de jaren '50 en '60 de firma Toirkens met een fabriek van gasfornuizen en gaskookplaten. Dat moet ongetwijfeld ook familie zijn.


Datum: 18-12-2006
Naam: Jan Toirkens  
img

Klopt van die Toirkens, Lucas Gasselstraat, dat was ooit een fornuizenfabriek van Piet Toirkens geboren 1901-overleden 1991. Hij was zoon van Jan Toirkens gehwud met Van der Harg uit de Kerkstraat (nr. 13). De Toirkens van de Boschdijk was een neef van deze Piet Toirkens.


Datum: 19-12-2006
Naam: Gijs Dijsselbloem  
img

Op 15 april 1958 werd het nieuwe politiebureau geopend. Het staat op dezelfde plaats als het oude. Op opnamen van het stadsjournaal is het pand rechts van het oude politiebureau ook te zien. Verder wordt er vermeld dat het budget niet was overschreden, dat gaat tegenwoordig wel anders.


Datum: 07-06-2008
Naam: Agnes van Werde  
img

Mijn opa Toon van Happen was hier concierge.


Datum: 07-06-2008
Naam: Leo de Wit  
img

Het verbouwde en nieuwe bureau is inderdaad in 1958 heropend. Ik, Leo de Wit, heb er met Jantje van de Heuvel voor de firma Lodewijks, toendertijd op de Demer, alle behangwerk verricht (we zijn niet uitgenodigd voor de opening).


Datum: 22-06-2008
Naam: Frans Donders  
img

Inderdaad stonden er vroeger enkele huisjes achter het politiebureau. Mijn tante Alie Donders is toen getrouwd met Frans Rulo. Hij verhuurde kramen op diverse markten in Eindhoven.


Datum: 22-06-2008
Naam: Marjo Spierings  
img

Luciferstraat, de eerste helft liep (voor 1920) van de Grote Berg en de tweede helft links om. De eerste helft is gedeeltelijk afgebroken en de rest is Deken van Somerenstraat geworden in 1930 en de 2e helft eerst Smederijstraat en in 1930 werd het de Don Boscostraat. De Luciferdwarsstraat (die eigenlijk schuin naar de Edenstraat liep) is in 1954 officieel bij de Deken van Somerenstraat getrokken. Toch staat hier de Luciferstraat nog een eindje doorgetrokken, maar op de plattegrond van het RHCe is het ietsje anders.


Datum: 03-05-2015
Naam: Leni Meijer  
img

Links is inderdaad nieuwbouw politiebureau gekomen, daarnaast de hoge woningen waar oa de families Swinkels woonde, en daar weer naast stonden hele oude huisjes, en daar woonde ik met mijn ouders, en later alleen met mijn moeder. Zijn onbewoonbaar verklaard en toen ik 12 was, in 1967-1968, zijn ze afgebroken. Maar zoals met een lach gezegd "ze gingen vanzelf liggen, toen de bulldozer eraan kwam". Mooie jeugdjaren!


Datum: 18-01-2020
Naam: Paul van der Cingel  
img

De Deken van Somerenstraat begon naast het politiebureau en maakte een haakse bocht naar links bij de Aloysiusmulo (mavo). Vanaf die bocht tot aan de Edenstraat was geen bebouwing. Waar later de brandweerkazerne werd gebouwd stond een rijtje lage huisjes, door ons krotjes genoemd en had als straatnaam Luciferdwarsstraat. Het toen nog open terrein vanaf de muur van het Catharinakerkhof werd gebruikt om groenten te telen. Het was afgezet met prikkeldraad en dat heeft mij nog een gescheurde broek opgeleverd toen ik via dat veld samen met een vriendje van de Edenstraat naar de Grote Berg wilde gaan waar dat vriendje woonde.