EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1365

Bijdrager:

Jaar:

1918

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

113 De Witte Dame

Straat:

Gagelstraat/Hogeweg*

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Tabaksindustrie

Onderwerp 3.:

GH Aalfs / GH de Jong

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Sigarenfabriek G.H. de Jongh & Co

Beschrijving

Sigarenfabriek De Jongh & Co. lag aan de Gagelstraat 1. Na de opheffing van de fabriek werd in 1923 Philips eigenaar en later werd het belastingkantoor in dit pand gevestigd.


Geplaatst op

21-09-2008

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 22-09-2008
Naam: Cees van Rooij  
img

Op 1 september 1961 betrad ik met knikkende knieën als 16 jarige "aspirant schrijver van 's Rijksbelastingen afdeling Inkomstenbelasting Buitengemeenten" dit gebouw. Piet Hertogs was mijn eerste (fijne) baas. Hoewel ik er maar 2 jaar heb gewerkt heb ik er ontzettend veel geleerd. In die dagen ging het er bij de belastingen nog heel degelijk en precies aan toe. Er werden weinig fouten gemaakt. We wisten als jonge jongens wel dat het gebouw eens een sigarenfabriek was. Het was een geweldig gebouw met veel bijzondere ruimtes waarin we veel kattenkwaad uithaalden, hetgeen er ook in resulteerde dat ons (mijn vriend Nico en mij) door de Hr. Koekoek geadviseerd werd onze carrières toch maar elders te gaan beproeven.


Datum: 28-09-2015
Naam: Kees van der Hoeven  
img

In 1923 is de fabriek uitgebrand. In 1926 herbouwd.


Datum: 01-11-2015
Naam: Cor Wijnen  
img

Zou het pad voor langs het belastingkantoor naar de barakken leiden waar de Belgische vluchtelingen waren ondergebracht?
Dan zou het schildwachthuisje betekenen dat ook toen de vluchtelingen niet helemaal vrij waren.


Datum: 01-11-2015
Naam: Sjef van Eijk  
img

Cor, ook de overige bewoners van Eindhoven mochten blijkbaar niet gaan en staan waar ze wilden in de omgeving van de barakken. Op de site van het RHC-E is namelijk een foto te vinden van deze behuizing van de "Interneeringsgroep Eindhoven" met een bordje "Streng verboden toegang"


Datum: 01-11-2015
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Als de foto 1918 is, oorlog, is een wachthuisje niet zo vreemd. Een bekend wachthuis was dat op de hoek Kleine Berg/ Keizersgracht, maar er zijn daarnaast nog verschillende andere van foto bekend.
Wellicht heeft het wachthuis te maken met gebouw of terrein door militairen gebruikt.
Het lijkt me niet de toegang tot de B. Barakken, daar kwam je via de Christinelaan, langs het spoor. Het wachthuisje hoort bij het terrein van de (latere) Philips ULO. Mogelijk stond hier toen een tentenkamp voor militairen?


Datum: 01-11-2015
Naam: Hans van Melis  
img

De foto is in 1918 gepubliceerd. De nabij gelegen overweg werd door oudere Woenselse mensen "de Belze overweg" genoemd.
De toegang naar de Belze barakken lag tussen de fabriek en de (grens) waterloop naast het spoorwachtershuisje. Of er bij de andere overweg een toegang naar de barakken via de Spoordreef (Christinelaan) lag?
======
Hub de Mul schreef: "Daarom hier een citaat uit een boekje over het Philipsonderwijs uit 1926: 'Het (Philips-)fabrieksterrein is geheel door het onderwijs verlaten, op 5 minuten afstand is het gebouw van een voormalige groote sigarenfabriek geheel ingericht voor eetzalen van mannen en vrouwen, voor naai en verstellessen, verder voor het geheele Philipsonderwijs (behalve het lager onderwijs en de kleuterschool)'"
======
Later wordt naast de fabriek op Gagelstraat 1A de Philipshuishoudschool (OG) gebouwd.


Datum: 01-11-2015
Naam: Tini van Rooij  
img

WA toch Hans? zie foto 1652


Datum: 01-11-2015
Naam: Tini van Rooij  
img

M.b.t. het wachthuisje; het is niet ondenkbeeldig dat tijdens WOI de fabriek werd gevorderd voor de huisvesting van militairen. Dit gebeurde b.v. ook met Timmerfabriek De Rietvink.


Datum: 01-11-2015
Naam: Tini van Rooij  
img

Even het boekje van Gerard Strijards er op nageslagen, "Een Kempische spoorbaan in de Groote Oorlog" Hierin vind ik dat de barakken oorspronkelijk werden gebouwd voor de opvang van geïnterneerden. Dwz Belgische militaire vluchtelingen. Deze werden ontwapend en geïnterneerd, gevangen gezet dus. En daarbij is een wachtpost wel te verklaren. Ook zie ik op de foto afzettingen van prikkeldraad. Er staat ook in dit boek dat deze toestand niet te houden bleek omdat er later ook burgers werden opgevangen. Die categorie vluchtelingen werd geacht in de stad werk te gaan zoeken. Het werd dus een komen en gaan zodat bewaking mij zinloos lijkt.


Datum: 01-11-2015
Naam: Cor Wijnen  
img

En zo worden we allemaal weer een beetje wijzer. Bedankt voor alle reacties.