EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

292

Bijdrager:

Jaar:

1930

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

113 De Witte Dame

Straat:

Gagelstraat*

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Drukkerijen

Onderwerp 3.:

Vrijdag

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
V.D.E. (v/h Drukkerij Vrijdag)

Beschrijving

Uit de Eindhovensche Illustratie van Theo Verschueren.

Dit is een groepsfoto van uitstapje van personeel naar Brussel ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de Verenigde Drukkerij en Etikettenfabriek (VDE, v/h drukkerij Vrijdag), toen nog aan de Gagelstraat 2. De oprichter/ eigenaar in 1905 is de heer Chris Schäfer en mede-eigenaar en financier is de Eindhovense onderwijzer Louis Vrijdag. Zij drukten bladmuziek. Beiden waren muziekbeoefenaren en wilden op een goedkopere manier muziekpartituren dupliceren voor hun respectievelijke kwartet en koor. Pas in 1915 treedt Louis Vrijdag daadwerkelijk toe tot de leiding en wordt directeur van de drukkerij. In 1916 wijzigen de comparanten de bedrijfsnaam in Eindhovensche Drukkerij voorheen Schafer en Co. Schafer verlaat in 1925 het bedrijf dat inmiddels de naam Vereenigde Drukkerij en Etikettenfabriek draagt. Louis Vrijdag wordt enig directeur en leidt het bedrijf door de crisis- en oorlogsjaren. Vanaf 1937 wordt hij daarbij ondersteund door Petrus Vrijdag en Jan Buiten (boekhouder). Pas vanaf 1947 wordt de huidige naam Drukkerij Vrijdag gebruikt.


Geplaatst op

19-05-2005

Reacties:

Datum: 12-10-2006
Naam: Joep Sauter  

In 1920 is de boekdrukkerij, uit de vroeger gecombineerde boekdruk- en steendrukkerij firma Schäfer en Co, onder eigen naam zich gaan specialiseren op boekdrukwerk voor Philips (N.V. Eindhovensche Drukkerij voorheen Schäfer en Co. Op dat moment waren ze gevestigd op de Langedijk (tegenwoordig Vestdijk) op de plaats waar later Van der Meulen Ansems is gekomen. E.e.a. zoals beschreven in het E.D.-nieuws d.d. 29 april 1955 (uitgave t.g.v. de opgening van het nieuwe pand aan de Cederlaan)


Datum: 07-09-2015
Naam: John Sonnemans  
img

Ik ben in het bezit van een drukkers exlibris van een Jan Buiten, geboren 12-5-1897. Ik vraag me nu af of dit dezelfde Jan Buiten is die vanaf 1936 bij de latere drukkerij Vrijdag heeft gewerkt, en of iemand mij meer informatie over hem kan verschaffen.