EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1493

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Vrijstraat

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Schoenen / Schoenreparatie

Onderwerp 3.:

Bata

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Apotheek werd schoenenwinkel.

Beschrijving

Het pand op de hoek Demer-Vrijstraat, dat eens Apotheek Van Tilburg was, werd in de jaren zestig omgebouwd tot Bata-filiaal


Geplaatst op

05-10-2005

Reacties:

Datum: 05-10-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Aardige foto. De Bata heeft op verschillende lokaties gezeten o. a. hoek Stratumseind Ten Hagestraat, Rechtestraat t.o. Van Hout-Vervegaard en op de Boschdijk ter hoogte van het City Theater.


Datum: 26-11-2005
Naam: Hans van Melis  
img

De door Bata aangebrachte veranderingen zijn later weer hersteld zie foto 2063


Datum: 26-11-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Toen ik in 1960 bij Bata in Best werkte was het hogere kader nog Tsjechies. Ze spraken Bata uit als BATJAH.
Op internet kwam ik op een genealogische site een Batjah tegen die zich afvroeg waarom hij op het net niemand tegenkwam met dezelfde achternaam.
Herinneren de ouderen onder ons zich die uitspraak nog?


Datum: 26-11-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Natuurlijk! Een van de Batjah is met een meise bij mij in de buurt getrouwd t.w. Een dochter van v.d. Heyden uit de Zoutmanstraat. Ze is meteen na haar huwelijk gemigreerd naar Zuid Amerika. Als men bij de Bata in de schoenfabriek werkte zei men; ik werk bij de Batjah.


Datum: 15-02-2006
Naam: Dick Coolhoven  
img

De uitspraak BATJAH is reeds vroeg door de nederlandse werknemers vervangen door BATA. Mijn vader werkte bij de BATA en ik ben opgegroeid in het BATADORP. Het Tjechische kader ging in de jaren 60 wonen in een zelf (lees door de BATA bouwafdeling) gebouwd huis in het zgn BATA-bos nu het KOEKOEKSBOS geheten. Het huidige golfterrein waren toen de vloeivelden (waterzuivering) van BATA.


Datum: 11-08-2017
Naam: Monica Engels - de Haan  
img

Ja Dick, ik heb in de zestiger jaren een vriendje gehad die met zijn Tsjechische ouders in het Batadorp in Best woonde. Jozka Slovácek. Hij had een broer met de naam Pavel. En er was ook nog een vriend met de naam Milan Verster.
De ouders van Jozka waren bijzonder aardige mensen. Naar wat ik mij nog herinner woonden zij in een gewone straat met allemaal dezelfde huizen.


Datum: 02-11-2017
Naam: Paul van der Cingel  
img

Die uitspraak batjah herinner ik mij ook, maar in de volksmond was bata gebruikelijker. Ik heb nog tegen ze gevoetbald. Ik kan me herinneren dat het een nogal apart geheel was, een dorp van identieke huizen, geïsoleerd gelegen, fabriek annex winkel waar schoenen verkocht werden en 1 of 2 voetbalvelden van SCB, Sport Club Bata. De werknemers op tal van gebieden afhankelijk maken van de werkgever was bewust beleid van de autocratische directie die publiciteit schuwde en vakbonden buiten de deur hield.