EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

95

Bijdrager:

Jaar:

1832

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Plattegronden / Topografie

Onderwerp 2.:

Eindhoven vóór 1920

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Kadasterkaart Gemeente Eindhoven uit 1832.

Beschrijving

In de zestiger jaren verstrekte de Gemeente Eindhoven aan de basisscholen een boekje met de geschiedenis van de stad. Op de omslag stond deze kadasterkaart. De doorgaande weg (nu Demer en Rechtestraat) wordt nog Steenweg van 's Hertogenbosch genoemd.


Geplaatst op

17-04-2005

Reacties:

Datum: 19-08-2006
Naam: Louis van Lierde  
img

Frans, ongetwijfeld zul je de site www.hisgis.nl kennen. Kadasterkaarten van heel Friesland 1932. Bestaat er nu ook zoiets voor Noord Brabant?


Datum: 20-08-2006
Naam: Louis van Lierde  
img

Moet natuurlijk zijn kadasterkaarten 1832. Sorry!


Datum: 28-08-2006
Naam: Gerard Weijnen  
img

Voor kadasterkaarten van heel Nederland uit de 19e eeuw, kijk op www.dewoonomgeving.nl


Datum: 21-06-2009
Naam: Bauke Hüsken  
img

De site die Gerard doorgegeven heeft, heet nu www.watwaswaar.nl . De basisscholen zouden tegenwoordig opnieuw de geschiedenis van Eindhoven in hun lespakket moeten stoppen.


Datum: 17-08-2023
Naam: bert van herk  
img

Ik vraag mij af: wanneer is de geschiedenis van Eindhoven begonnen?


Datum: 23-08-2023
Naam: Bauke Hüsken  
img

Beste Bert van Herk, ik werd door een medewerker van EIB geattendeerd op je vraag. Ik kom niet zo vaak meer op deze site, dus ik had je vraag dan ook niet gelezen. De geschiedenis van het grondgebied van de huidige gemeente Eindhoven gaat terug tot de steentijd. Pas rond de achtste eeuw, in de vroege middeleeuwen dus, bleven de mensen 'plakken' in Eindhoven en werden delen voor het eerst permanent bewoond. De omgeving van de Oude Toren in Woensel gaat terug tot die tijd. De geschiedenis van de stad Eindhoven begon rond 1200. Toen is de stad gesticht. In 1232 kreeg de stad stadsrechten en mocht het een markt houden en tol heffen. Vanaf 1800 werd de stad groter en werden de eerste industrieën gevestigd. Vanaf 1891 werd de stad nog groter door de komst van Philips. Met de annexatie van de vijf randdorpen door het kleine stadje Eindhoven ontstond er meer ruimte en schoot het aantal inwoners -uiteraard- fors omhoog. Met name in de jaren '20 en '30 is de stad fors gegroeid. Hopelijk heb je hiermee een antwoord op je vragen. vriendelijke groet, Bauke Hüsken


Datum: 23-08-2023
Naam: Bert van Herk  
img

Heer Hüsken, dat het al zo vroeg was wist ik niet. Ik dacht rond de tijd van 1232 toen we stadsrechten kregen van de Hertog van Brabant. Heer Hüsken, bedankt.