EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

15156

Bijdrager:

Jaar:

1963

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

615 Schoot

Straat:

Strijpsestraat

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Rijwiel / Motor / Bromfiets

Onderwerp 3.:

't Speedwayhuis

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
't Speedwayhuis

Beschrijving

Dit pand stond op de hoek Strijpsestraat/Ekkerstraat. Op de achterkant van deze foto staat huisnummer 28 vermeld (waaraan ik twijfel) op een sticker van het Streekarchief Zuid Oost Brabant met reg. nummer 24612. Het werd in 1963 afgebroken. Het was het laatste huis van een rijtje van acht woningen, die er al stonden in het begin van de 20ste eeuw. In 1913: "8 woningen onder een dak door muren tot in den nok gescheiden, van steen gebouwd met pannen zonder stroodokken gedekt, staande te Strijp aan den Steenweg in het Kerkeind no. 264". Tot 1921 woonde in dit huis mijn grootmoeder Johanna Vermeulen-van Kemenade. Later werd het gekocht door Roestenburg, die er motoren en bromfietsen verkocht en repareerde. Omdat zij met hun motoren ook deelnamen aan de speedwaywedstrijden werd het pand 't Speedwayhuis genoemd. Zie ook foto 4480.


Geplaatst op

02-03-2008

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 03-03-2008
Naam: Marienella Meulensteen  
img

Dat zal huisnummer 208 zijn geweest. Ik heb zelf als kind op nummer 234 gewoond en als ik van daar de nummers ga terugtellen zou dat moeten kloppen. Naast 234 was een groot woonhuis, dan drie hele oude kleine huisjes en de 8 genoemde woningen. In het eerste kleine huisje op 230 woonde een oude zeeman die Toon Vloek werd genoemd en die met een aapje langs de deur ging. Op de andere hoek van de Ekkerstraat was Herenmodezaak Klumpers.


Datum: 03-03-2008
Naam: Lucien Brouns  
img

Dankzij mijn vader die destijds groot liefhebber was van speedway ging ik toen ook regelmatig naar de Botenlaan kijken. Vond het geweldig. Mijn vader Charles Brouns reed vroeger zelf grasbaanraces op de motor. In de zaak op de Strijpsestraat ben ik vroeger zelf nog geweest in de tijd dat ik bromfiets reed.


Datum: 04-03-2008
Naam: Wim Nouwen  
img

Ik herinner mij dat bij de speedwaywedstrijden de sintels van de atletiekbaan van het sportpark Botenlaan je om de oren vlogen. Uiteraard stonden we in een van de bochten. Om ons te beschermen kropen we achter de ijzeren reclameplaten en aan het geknetter van de sintels wisten we wanneer de coureurs voorbij waren. Dan kwamen we schoorvoetend weer boven de balustrade uit. De enige namen die ik me herinner zijn Henk Steeman en de plaatselijke favorieten de gebroeders Rustenburg. Verder waren het volgens mij vooral Britten en Oost-Europeanen. Het is meer dan 50 jaar geleden dat ik een speedwaywedstrijd heb gezien. Waar blijft de tijd?


Datum: 04-03-2008
Naam: Peter Vermeulen  

Zie voor de juiste locatie foto 15169.


Datum: 09-06-2008
Naam: Ad Louwers  
img

Het pand op de andere hoek, rechts op de foto, was van herenmodezaak Dirkx. Eigenaar was Jo Dirkx, die nog een aantal jaren voor het CDA in de gemeenteraad heeft gezeten. Hij deed volgens mij ook nog iets bij de Eindhovense Sportraad en bij de Strijpse Winkeliersvereniging.


Datum: 09-06-2008
Naam: Johan Vervest  
img

Volgens mij heeft Wenting ook in dat pand gezeten. Ze zijn later andermaal verhuisd, maar ik weet niet meer waarheen.


Datum: 09-06-2008
Naam: Marienella Meulensteen  
img

Het pand op de andere hoek heette herenmodezaak Klumpers. De eigenaar heette inderdaad Jo Dirkx. Achter de winkel van Jo Dirkx aan de Ekkerstraat stond een klein huis dat 'Het Overschotje' heette. Wenting heeft niet in dat pand gezeten. Die winkel was aan het Trudoplein.


Datum: 20-12-2011
Naam: Arthur Alberts  
img

Het pand van "Rustenburg", die het van van Kemenade overnam, is Strijpsestraat 208. Het pand op de andere hoek van de Ekkerstraat is Strijpsestraat 206. Dit is gebouwd op de ruïne van het grote pand dat op 15 augustus 1944 door een vliegtuigbom is verwoest. Ik woonde zelf op 194.


Datum: 26-11-2014
Naam: Gerard van Moorsel  
img

Ik ben in 1947 geboren tegenover dit pand op nr 139. Mijn ouders woonden eerst "in" bij tante Sientje en ome Klaas. Toen die later verhuisden naar de Ulricus Hubertsstraat, gingen mijn ouders beneden wonen. Ik heb gezien dat het pand van Klumpers werd gebouwd en verder daarnaast ook nog winkels. Volgens mij was er ook een Simon de Wit (met snoepje van de week). Naast ons richting Trudostraat woonde volgens mij de familie De Wit. Daarnaast op de hoek dat huis was weg gebombardeerd en er was een diepe kuil.


Datum: 28-11-2014
Naam: Marienella Meulensteen  
img

Gerard, ik ben wel nieuwgierig, maar ik kwam daar iedere dag langs om naar school te gaan. Woonden jullie in het hoekhuis aan de Strijpsestraat dat een beetje hoger lag of ernaast? Echt op de hoek heeft volgens mij ooit nog een huis gestaan met een koetshuis erachter, maar dat heb ik niet meer meegemaakt.


Datum: 28-11-2014
Naam: Gerard van Moorsel  
img

Hoi Marienella, wij woonden naast dat huis met dat koetshuis erachter, waar ik vaak heb gespeeld. Het huis dat echt op de hoek heeft gestaan, is gebombardeerd (voor mijn tijd). Ik weet alleen nog dat er een heel groot diep gat zat, volgestort was met boomtakken zodat je er niet in kon vallen.


Datum: 28-11-2014
Naam: Marienella Meulensteen  
img

Gerard ik ben vaak aan het raam van dat huis geweest omdat de meneer die er woonde leuke beestjes verkocht die hij zelf maakte.