Fotonr.: 1521
Bijdrager DCI Media
Jaar: 1995
Locatie 1.:Tongelre |312 Lakerlopen |Kanaaldijk Noord
Onderwerp.: Evenementen / Festiviteiten / Gebeurtenissen |Sinterklaas

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Aankomst Sinterklaas.

Beschrijving De aankomst van Sinterklaas in Eindhoven, via het Eindhovens Kanaal. Wat een feest voor die honderden kinderen langs de kant. Dat waren nog eens tijden. En wij dachten dat het de stoomboot was die recht uit Spanje kwam gevaren
Geplaatst op 08-10-2005

Reacties

Datum: 08-10-2005
Naam: Diny Nagel img

Zeker was dit een feest ! Ik kan me nog herinneren hoe druk het daar was. Als kind werd je bijna plat gedrukt achter de hekken. Geweldige tijd, je zou bijna weer kind willen zijn !!


Datum: 10-10-2005
Naam: Peter img

Dit zijn de momenten waarop ik me realiseer dat ik toch ook wel oud begin te worden. Ik weet nog heel goed dat 'ons' pa & ma me meenamen naar 't havenhoofd voor de intocht van de Sint!


Datum: 15-11-2005
Naam: Wil van Hout img

Het was niet alleen voor de jeugd. Je moest de gezichten van de ouders maar eens bekijken! Waar ik vroeger werkte kwam de Sint ook eens per jaar.


Datum: 16-04-2006
Naam: Hans van Melis img

Om het nog eens te zien a.s. zaterdag in Eindhoven 12 uur Hugo van der Goeslaan-Kanaaldijk Zuid. foto 1767 Ongeveer bij de Dag op de stoep


Datum: 19-05-2006
Naam: Frans Gommers

In 1980 besloot de Sint het Eindhovens Kanaal te mijden en per trein naar Eindhoven te komen, met de trein van 11.05 uur om precies te zijn. Het passeren van de brug over het Kanaal was nogal problematisch; die moest namelijk speciaal voor de stoomboot geopend worden. Bijkomend probleem was dat de boot dit jaar in gebruik was als sexboot. En dat is natuurlijk geen passend vervoermiddel voor de heilige kindervriend.


Datum: 20-05-2006
Naam: John van Iersel img

Frans, als je de boot bedoeld waarom Sinterklaas met de trein ging en die een aantal jaren op de kop van de haven lag, de 'Diadi' dan moet ik je melden dat ik dat schip omstreeks 1987 in opdracht heb verkocht aan een mevrouw uit Den Haag die er inderdaad een sexboot van wilde maken. In 1988 viel dat plan in duigen omdat de gemeente plotseling met een tegengesteld bestemmingsplan 'Havenhoofd' kwam aanzetten. Voor diezelfde mevrouw uit Den Haag heb ik de boot toen weer verkocht aan iemand uit Eindhoven die er nu nog in woont. De boot ligt nu zoals je weet een eindje verderop richting Geldrop. Helemaal daarvoor zat er een restaurant in dat al na korte tijd failliet ging. Dus als je die boot bedoeld, en dat kan m.i. niet anders omdat ik geen andere 'sexboot' in het Eindhovens kanaal ken, dan klopt in elk geval het jaartal 1980 niet en ook is de boot zover ik weet nimmer sexboot geweest. Sinterklaas had dus zonder schaamtegevoel met het schip kunnen varen maar dan wel als trekschuit want er lag in die tijd al lang geen bruikbare motor meer in.


Datum: 12-06-2006
Naam: Jose Hefferon-van Kruijsdijk img

Ja, dat was een hele speciale tijd. Ik was altijd bang van zwarte Piet en liet de deur van de W.C. thuis open staan als ik moest, want ik dacht dat Zwarte Piet me terug naar Spanje zou nemen! Ik woon sinds 1970 in Amerika en kan me Zwarte Piet's naam niet herinneren. Was het Krabbedoelie? En waren er nog andere namen? Alhoewel ik al 36 jaar weg ben, blijf ik van Holland, maar speciaal van Eindhoven, houden. Mijn moeder woont er nog.


Datum: 21-06-2006
Naam: Joop Heldoorn img

Ik ben in 1950 Zwarte Piet geweest, daar waren ook Spaanse dames bij. Goed, dat bij afloop op het partijtje, Sinterklaas er niet bij was.


Datum: 20-08-2006
Naam: Lowie d' Hooghe img

Ik ben destijds, ik zat op de philipsbedrijfsschool, ook een paar jaar Zwarte Piet geweest bij de intocht van Sinterklaas. We werden voor de middag geschminkt in Hotel Royal. Dan per bus naar de stad om mee te lopen tijdens de intocht door het centrum. Inderdaad waren er ook Spaanse dames van de meisjesscholen bij. Na afloop werden we per bus naar het badhuis in Strijp gebracht of naar het oude sporfondsenbad waar we konden douchen en afschminken. 's Avonds was er dan inderdaad een feest voor de deelnemers (sters) in de zaal van hotel Royal, waar nu het chinees restaurant gevestigd is.


Datum: 09-09-2006
Naam: Elly Balvers-Taphorn img

In 1964 moesten de jongens en de meisjes, opgeven bij de VVV, eerst in Eindhoven een bep. wijk met de collectebus rond. De opbrengst was voor kadootjes voor arme kinderen en....... voor alle gezinten. Een hele regel moesten we opdreunen. Daarna mochten de jongens zwarte piet zijn en de meisjes kwamen niet verder dan spaanse schone. We werden omgekleed in hotel Royal op de Geldropseweg. En de jongens mochten later naar het badhuis.


Datum: 12-10-2006
Naam: Maurits van den Broeck img

Ik ben nu al heel wat jaren 1 van de muziekpieten op de boot bij de intocht. Dit is 1 van de hoogtepunten van het jaar en een van de dagen die ik al een jaar vooraf vrij hou. Ik hoop het nog vele jaren te kunnen/mogen blijven doen.
Tot 18 november weer aan het Kanaal te Eindhoven.


Datum: 12-10-2006
Naam: Hans van Melis img

Maurits is hoop ik wel een schuilnaam.


Datum: 18-09-2007
Naam: Cor Weijers img

Ik wil aan al het plezier, die deze foto oproept, geen afbreuk doen, maar als ik zo naar de omgeving kijk, kan ik mij haast niet voorstellen dat het om een foto uit 1995 gaat. Kijk maar eens naar de kade-kanten en in de verte zie ik maar één brug, en niet twee, zoals dat in 1995 al het geval was!(De hoge brug van de rondweg en de lage brug van de ventweg er langs af)


Datum: 09-11-2007
Naam: Riet Ligtvoet Van Dongen img

Als kind mochten wij mee naar de haven om de Sint te verwelkomen. Wat een feest, echt zingen tot onze keeltjes schor werden, De fam. Volkers, die op de hoek van de Havenstraat een groot huis had en erg rijk was, bracht de kinderen snoep, dat is in de jaren na de oorlog geweest.


Datum: 13-12-2007
Naam: Jan Wijn img

Cor Weijers, de brug van de rondweg op de achtergrond is pas in 2000 omgebouwd en 12-02 2001 officieel geopend, de foto kan dus zeker in 1995 of eerder gemaakt zijn. De vlonder op de voorgrond is van de roeivereniging.
<<< Jan, ik mis jouw emailadres (Peter) >>>


Datum: 29-01-2008
Naam: Corrie van de Bor img

Met mijn vader mocht ik op het platte dak staan van garage v.d. Meulen. Dat klauteren was al spannend, laat staan Sinterklaas en Krabbedoelie zien!


Datum: 28-05-2008
Naam: Jan van der Meulen

Frans Hendriks was directeur van de Koopvaart die een wekelijkse dienst Eindhoven-Amsterdam onderhield en in de rechterhoek van deze Haven zijn laad- en loskade had. In Juli 1941 zijn wij met een tiental vrienden met een Schip van de Koopvaart met bagage en fietsen naar Amsterdam gevaren, hetgeen voor die tijd een prachtige onderneming was. Van Amsterdam gingen wij per Fiets naar de Westeinder, waar we een zeilboot hadden gecharterd. Daarmee zeilden we naar de Kagerplassen, waar wij 14 dagen kampeerden bij boer de Haas aan de Kaag, waarna wij weer huiswaards keerden. In oorlogstijd was toch nog redelijk wat mogelijk. Zowel op sport als op reisgebied . Per fiets maar ook per openbaar vervoer, waar dit ooit bestond uit goederenwagons, waarin we ooit volgepropt staande werden vervoerd.
Een luchtaanval op de trein heb ik nooit zelf meegemaakt, maar dat was een kwestie van geluk. Jammer dat de bedijvigheid in de Haven, met zijn kranen en het aan en afrijden van de vrachtauto's
en de paardenwagens. (o.a.van van GEND EN LOOS) nog slechts herinnering is.


Datum: 13-06-2008
Naam: Gerard van der Schoot img

Ik wil ook geen afbreuk doen. Maar ik vraag mij af hoe dit grote schip in 1995 in het Eindhovens Kanaal gekomen is? Ja Sinterklaas bracht ook de pakjes mee uit Spanje. Meestal kwam Sinterklaas toch met een stoomboot.


Datum: 14-06-2008
Naam: Petri van Gelder img

Hallo Jose Hefferon; behalve Krabbedoelie kan ik me nog 1 naam herinneren: Sjaksjoer (chaque jour?). Ik weet niet hoe je het schrijft, en ik heb 't ook ooit aan Daniels (van die taalrubriek uit het ED) gevraagd of hij deze naam kende, maar ook van hem heb ik nooit antwoord gehad. Ook mensen van mijn leeftijd (76) kennen sjaksjoer niet. Vreemd hoor, misschien was het een typisch Valkenswaardse benaming voor een van de Pieten. Als klein meisje woonde ik nl. in V'waard.


Datum: 16-06-2008
Naam: Jose Hefferon-van Kruijsdijk img

Hallo Petri Van Gelder, ja, dat was 'em! Sjaksjoer! Mijn nicht kwam ook op die naam in de tussentijd. Hartelijk dank voor het antwoord.


Datum: 23-11-2008
Naam: Esther van der Weerden img

Ik ben in Eindhoven geboren in 1972. Nu ik zelf kinderen heb en ik vertel over Krabbedoelie en Chaque Jour kijken ze me vreemd aan. Volwassenen ook trouwens die -nu blijkt- niet uit Eindhoven komen. Zijn deze Zwarte Pieten namen zo zuidelijk of Eindhovens?


Datum: 23-11-2008
Naam: Corrie van de Bor img

Mijn moeder leerde mij ook de namen Krabbedoelie , Asjepan en Sjaksjoer, ik ben van 1945 en uit Eindhoven.Dus......


Datum: 23-11-2008
Naam: Corrie Dufourny-Roosendaal img

Ik wil toch nog een keer reageren op de ingezonden foto, vind het leuk dat er zoveel reacties op zijn gekomen vooral
voor de Pieten Krabbedoelie en Sjak Sjour. In deze tijd hoor je die namen helemaal niet meer.


Datum: 23-11-2008
Naam: Anton van Kemenade img

Ik ben van 1950. In mijn herinnering waren de toenmalige twee "hoofdpieten" inderdaad Krabbedoeli en Sjaksjoer. Met Sjaksjour had ik een hele slechte ervaring op het Sint Nicolaasfeest van het Woensels Muziekcorps midden vijftiger jaren.


Datum: 23-11-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers

Van het sinterklaasliedje herinner ik me alleen nog het volgende:  ' O Sjaaksjoer met je zwart gezicht, wij doen alle deuren lekker dicht, O Sjaaksjoer met je zwart gezicht, wij doen alle deuren dicht." Cornelis Verhoeven publiceerde in 1978 "Herinneringen aan mijn moedertaal", een boek over Brabants dialect. Hierin noemt hij o.a. Sjaaksjoer Jacques Jour - Zwarte Piet. Het is een feit dat er nogal wat woorden in het Brabants dialect een Franse oorsprong hebben. Het is dus niet typisch Eindhovens maar Brabants. (Gevonden via google)


Datum: 23-11-2008
Naam: Jan van der Meulen

Het Eindhovens Kanaal was breed genoeg voor de vrachtschepen, ook die in tegengestelde richting elkaar passeerden. Het meeste verkeer bestond uit de aanvoer van zand en grind voor de bouw alsmede bouwmaterialen en cement. Verder voor hout voor de houthandels : Hardenbroek en Langenhuizen, Houthandel Clercx, Het Hert, en de Houtverwerkende fabrieken Picus, Wilhelmina Rietvink enz..
Verder aanvoer via dit kanaal van dieselolie en benzine voor De Esso- en Shelldepots en niet te vergeten de Beurtvaartdiensten en niet te vergeten de betoncentrale (Transportbeton), maar ook steenkool voor de kolenhandel en voor de gasfabriek werd lang via dit kanaal aangevoerd.
Vanuit Eindhoven werden ook vele producten van de industrie naar de zeehavens en de afnemers in de grote steden vervoerd. In de haven was altijd een enorme bedrijvigheid. In het 15 km lange kanaal waren diverse zogenaamde zwaaikommen waar de schepen eventueel konden keren. Deze zijn nog allen zichtbaar tot op de dag van heden.


Datum: 08-04-2009
Naam: Leo Brekelmans img

Mooie ouwe foto van Sinterklaas, heel mooi. Ik weet nog dat ik als kind ging kijken bij de brug die een bultje was. Die ouwe brug is later afgebroken en er is een nieuwe gekomen voor de rondweg. De ouwe brug die in verbinding stond met de Poeijersstraat, kwam uit op de Geldropseweg. Ik weet niet zeker waar Sinterklaas opstapte of het Geldrop was, maar het moet in die buurt zijn geweest. Het was een heel feest dan die zaterdag. Het is jammer dat het niet meer zo gebeurt.


Datum: 21-06-2009
Naam: Rob Holland img

Het schip op deze foto is "de Uitkomst" van Stella Maris waterscouting. Zij varen anno 2009 nog steeds met dit schip de Sint en pieten naar Eindhoven. Stella Maris zat in de tijd dat deze foto is gemaakt aan de Tongelresestraat 144 in Ehv en zit nu aan de "zwaaikom" in Geldrop aan de Hulst.