EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

15216

Bijdrager:

Jaar:

1863

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Catharinaplein/Begijnenstraat*

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Centrum, St Catharina

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De oudste foto van Eindhoven?

Beschrijving

In "Ach Lieve Tijd" staat deze foto (SAREK) van de bouw van de St. Catharinakerk, net iets ouder dan foto 15198 (waar alleen nog de twee grote torens afgebouwd moeten worden). Hier staat de vlag in top op het derde torentje. Overigens staat in het boekwerk als jaartal 1864 aangegeven, wat ik betwijfel om redenen die ik al bij de andere foto heb aangegeven. En ook staat vermeld dat de foto genomen is vanaf de Keizersgracht. Ook daar zet ik mijn vraagtekens bij gezien het inmiddels bekende koepelhuisje op de voorgrond dat volgens mij langs de Stadsgracht stond. Zie daarvoor foto 3819. << deze foto toont ongeveer hetzelfde als foto 7139 (red.) >>


Geplaatst op

09-03-2008

Reacties:

Datum: 09-03-2008
Naam: Bauke Hüsken  
img

Peter, je hebt helemaal gelijk. Deze foto is inderdaad nog ouder! Op de kadastrale minuut van 1832 staan twee theehuisjes ingetekend, op het einde van percelen aan de Rechtestraat. Ze liggen aan een pad, niet ver van de gracht. Later is hier de Keizersgracht aangelegd. Peter, staat in jouw boek de datum van het bereiken van het 'hoogste punt' van de kerk (afgezien van de torens)? Hier is duidelijk te zien dat de vlag in de top hangt.


Datum: 05-11-2010
Naam: Cor Platenburg  
img

Peter, ik heb toch sterk het idee dat je fout zit met dat koepelhuisje op de voorgrond in vergelijking met dat op foto 3819. Hierboven zitten verticale raamstijlen en op de andere afbeelding horizontale. Hierboven zie je een "toefje" in de vorm van een kroon op de top van de koepel en bij de andere ontbreekt dat. Ook zie ik de muren links en rechts van het gebouwtje hierboven niet terug op de andere afbeelding.


Datum: 17-07-2013
Naam: Theo Verschueren  

Zie mijn reactie bij foto 7139.


Datum: 16-08-2013
Naam: Bauke Hüsken  
img

Ik heb een foto in mijn bezit van de eerste fabriek van Mignot en De Block. Waar deze foto vandaan komt, weet ik niet, maar het jaartal 1858 staat erbij. De foto zou dus uit 1858 kunnen stammen en daarmee de oudste foto van Eindhoven kunnen worden, maar 1858 kan ook slaan op de oprichting van het bedrijf in dat jaar.
=== Insturen dan, die foto. Met z'n allen weten we meer. (Red.) ===


Datum: 13-05-2014
Naam: Eric Kemperman  
img

Dit koepeltje is beslist een ander bouwwerk dan op foto 3819. Bovenstaand koepeltje lag aan wat nu de Keizersgracht is, je kijkt hier op de noordwest kant van de Cathrien (kant van de Kerkstraat). Het koepelltje op foto 3819 lag aan de Oude Stadsgracht, daar kijk je op de zuidzijde van de kerk.