EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

15500

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Markt

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Winkelcentra

Onderwerp 3.:

Heuvelgalerie

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Markt

Beschrijving

Het hart van onze stad, de Markt. Ooi was het echt eenplek waar de weekmarkt werd gehouden, in de vorige tot in de jaren zestig parkeerplaats en nu vol terrassen. Zo oud als de Markt (1232) zijn de panden rechts niet, ze zijn in 1992 gebouwd bij de bouw van de Heuvelgalerie. Enkele oorspronkelijke gevels zijn toen zoveel mogelijk behouden dan wel nagebouwd. Op het torentje staat sinds een aantal jaren de windvaan in de vorm van een gouden olifant, afkomstig van het vroegere pand De Olifant dat op de hoek met de Hermanus Boexstraat stond. Tegenover Queens staat het standbeeld van Jan van Hooff (1755-1816), patriot en net als onder meer zijn vader en twee van zijn broers burgemeester van Eindhoven, een ambt dat tot 1810 slechts een ambtstermijn van één jaar kende. Zie ook o.a. foto 15508.
 


Geplaatst op

20-03-2023

Reacties:

Datum: 21-03-2023
Naam: Henny van Laarhoven  
img

In 2010 werd op initiatief van de Van Abbestichting, gefinancierd door Lionsclub Wodoncella, een nieuwe olifant geplaatst op het dak van het Thais restaurant in de Heuvelgalerie op de plek waar vroeger het pand van speelgoedmagazijn ‘de Olifant' stond. In Thailand is de olifant een heilig dier, dus de symboliek werkte dubbel. De olifant was hiermee dus weer terug in het Eindhovense straatbeeld. De originele plaatijzeren olifant wordt bewaard bij het Eindhoven Museum.


Datum: 22-03-2023
Naam: Eric Kemperman  
img

Eigenlijk had de Olifant aan de overkant van de Nieuwstraat moeten staan, maar ja, de oorspronkelijke plaats is zo'n beetje midden in de Hermanus Boexstraat. Wel een mooi beeld, dat hier nog niet op de foto staat. Zie ook foto 36462.