Fotonr.: 15674
Bijdrager J.A.M. de Haan
Jaar: 1955
Locatie 1.:Centrum |114 Fellenoord |Kersenstraat*
Locatie 2.: Centrum |114 Fellenoord |Broekseweg*

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Hoek Broekseweg/ Kersenstraat (2)

Beschrijving Hier de achterzijde van Broekseweg 60. Van dit gedeelte in de Kersenstraat zal niemand de afbraak betreuren.
Geplaatst op 30-04-2008

Reacties

Datum: 30-04-2008
Naam: Gerard van de Schoot img

Hier zie je een lantaarn staan die nog gasverlichting had in dat jaar, zie foto 14500. De Vlokhovenseweg en Broekseweg lagen toch niet zo ver uit elkaar?


Datum: 30-04-2008
Naam: Jacq van Dijck img

Ik kwam in 1954 in de Pastoriestraat wonen en in het gedeelte vanaf de Schoenmakerstraat tot aan de Broekseweg stonden dezelfde gaslantaarns.


Datum: 09-05-2008
Naam: Jac Van Dijck img

Nee Jacq, bij ons voor de deur stond dezelfde maar onder de kop was een dwarsstaaf. Hier zette men de ladder tegen aan voor het wisselen van de gaskousjes, die wij weer bij elkaar zochten.


Datum: 19-02-2009
Naam: Rini Talens img

Aan de Columbusstraat (die parallel liep aan de Brugstraat) stond ook nog tot op het laatste moment zo'n gaslantaarn. Er zat een klok in, die op de juiste tijd een gaskraantje opende, waardoor de lamp ging branden, aangestoken door het altijd brandende waakvlammetje. Die aanbouwseltjes zag je in die tijd wel op meerdere plaatsen in de stad. Met wat planken, een hamer, een zaag en wat spijkers (veel meer hadden de mensen in die tijd nog niet) werden die dingen in elkaar getimmerd, om voor kolenhok, kippenhok, fietsenstalling of gewoon berging te dienen. In de 70-er jaren kwamen er professionelere zaken voor de 'doe het zelver' en toen zijn overal die aanbouwseltjes opnieuw opgebouwd, dan wel flink verbeterd. Die aanbouwseltjes hierboven hebben die kans nooit gekregen.


Datum: 20-02-2009
Naam: Tini van Rooij img

Voor de lantaarnpaal in de Columbusstraat zie foto 6685.


Datum: 29-04-2018
Naam: Paul van der Cingel img

Er waren vroeger gaslantaarns waar een lantaarnopsteker langs moest om hem aan te steken, vandaar dat dwarsstangetje voor de ladder, bij een latere versie was de lantaarnopsteker niet meer nodig, er bleven overdag 3 heel kleine gaspitjes branden die zorgden ervoor dat de grote gaskous 's avonds ging gloeien. Voor die "modernisering" was het niet nodig de hele paal te vervangen, die oude palen waren dus nog lang na die ingreep te bewonderen.