EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

16060

Bijdrager:

Jaar:

1947

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Demer

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Weekmarkt op de onbebouwde Demer.

Beschrijving

Weekmarkt op de Demer, kort na de oorlog. Ong. 1947.


Geplaatst op

14-06-2008

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 14-06-2008
Naam: Hans van Melis  
img

Ik heb deze foto altijd als bewijs gezien van de kinnesinne van Eindhoven, om de volledige Fellenoord en Bogert in Woensel af te breken in het kader van de wederopbouw. Met het argument van oorlogsschade.


Datum: 14-06-2008
Naam: Peer Retera  
img

Wat een typische foto! Marktkooplieden laten zich dus niet zomaar uit het veld slaan! Dus in de verte links de Antonius van Padua kerk aan de Fellenoord en in het verlengde beeld van de Demer de St. Petruskerk op de Kloosterdreef. De foto is vermoedelijk gemaakt vanaf het torentje van de V&D?


Datum: 15-06-2008
Naam: Piet van Hees  
img

Maar Hans, de Fellenoord is toch ook verdwenen voor het hoogspoor?
Jammer dat ik niet kan inzoomen op de trekkeropleggercombinatie linksboven, vlak bij Tramhalt.


Datum: 15-06-2008
Naam: Hans van Melis  
img

Het hoogspoor en de wegen daaromheen werden door de plannenmakers steeds verder naar het noorden geschoven waardoor, al voor de ontkerkelijking, de parochie Fellenoord een groot deel van haar parochianen verloor. Dit alles onder het mom van en met subsidie uit het wederopbouwplan.


Datum: 15-06-2008
Naam: Wil van Hout  
img

Duidelijk is te zien dat het hele gebied al schoongemaakt is. Ik heb daar jaren de kelders van de weggevaagde huizen vol regenwater zien staan, wat uitermate gevaarlijk was. Het jaartal is m.i. dan ook zeer twijfelachtig. Maar het mag van mij, want het is een prachtige foto.


Datum: 15-06-2008
Naam: Piet van Hees  
img

Maar had het hoogspoor zuidelijker gekund? Zou het dan niet zowat tussen de Philipsfabrieken terecht zijn gekomen?


Datum: 16-06-2008
Naam: Huub de Mul  
img

De datering is nog niet zo gek, Wil. Zie links nog een stukje van de muur, met de Were Di!-tekst, die om het Philips hoofdkantoor stond. Zie ook foto 3077.


Datum: 16-06-2008
Naam: Hans van Melis  
img

Nee, wel noordelijk van het oude, maar op de plaats van de Piazza en Bijenkorf. De hele huidige Fellenoord weglaten of in een tunnel.


Datum: 26-04-2022
Naam: paul van der Cingel  
img

Wat Wil van Hout 14 jaar geleden schreef kan ik beamen, ons moeder heeft me toen meer dan eens gewaarschuwd. Ongelooflijk dat de gemeente het gebied toen niet afgezet had, want het gevaar van die kelders was niet denkbeeldig, doordat ze met vies water gevuld waren kon je niet zien hoe diep ze waren. Wat Hans van Melis schrijft begrijp ik niet zo goed, de Fellenoord was erg beschadigd door het bombardement. Wat er nog over was van de Bogert zal ook niet veel geweest zijn, tussen begin Broekseweg en het spoor stond ook niet veel meer overeind. ik kan me nog wel herinneren als je over het spoor op de Fellenoord kwam er nog een paar beschadigde gebouwen overeind stonden, vooral links en dat er aan de overkant en rechtstaf om de hoek richting Boschdijk links en rechts alleen maar zeer zwaar beschadigde panden stonden. Dat verdere sloop de weg vrij maakte voor het hoogspoor is natuurlijk ook waar.