EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3077

Bijdrager:

Jaar:

1951

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Emmasingel

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Philips

Onderwerp 3.:

Complex Emmasingel

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Hoofdkantoor N.V. Philips.

Beschrijving

Dit gebouw heeft lange tijd gediend als het hoofdkantoor van de N.V. Philips. Links zien we de Nieuwe Emmasingel en rechts de Emmasingel. De huizen achterin de Emmasingel kunnen enige indicatie geven omtrent de opnamedatum. Het gebouw, dat nu ook wel de 'Bruine Heer' wordt genoemd, werd gebouwd op houten palen. Met het verlagen van de waterstand zijn daar in het verleden wat problemen bij ontstaan door rotting/schimmelvorming van/op deze palen. Leuk detail: vergelijk de geparkeerde auto's onderling en met de huidige versies.


Geplaatst op

19-02-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 20-02-2006
Naam: Rini Talens  
img

De gebroeders Philips hebben hier rond 1900 nog een soort parketvloer laten aanbrengen op de straat, van hardhouten blokken. Om zo de geluidsoverlast van de ratelende, met ijzer beslagen wielen, van karren en rijtuigen op de keien van de Emmasingel te beperken zodat er ongestoord zaken gedaan konden worden.


Datum: 28-05-2006
Naam: Henk Ten Westeneind  
img

Via mijn vader Hennie ten Westeneind ben ik er achter gekomen dat mijn opa en oma met de kinderen onderkomen hebben gekregen in de kelders van dit Philips-gebouw toen deze op de vlucht waren vanuit Driel. Eindhoven was toen al bevrijd.


Datum: 29-05-2008
Naam: Gerard van de Schoot  
img

Dit zijn de gebouwen EM en EMB. Op de voorgrond is gebouw EM. In de jaren 70 heeft in het voorste stukje op de begane grond het Reisbureau van Philips gezeten en op de eerste etage zat de Reiskassa van Philips. Later is het Reisbureau verhuisd naar de Limburglaan, ik meen gebouw HBY. Verder heeft er in die jaren het archief van Philips in de kelder gezeten (nu Philips Company Archives). In die jaren heeft er ook Direct Export van Philips gezeten, dat was op de 3e en 4e etage. Dat was de afdeling die alleen zaken deed met het buitenland. Ik kan mij ook nog herinneren dat op de 3e etage een grote showroom heeft gezeten waar diverse artikelen werden tentoongesteld. Radio’s, televisies en witgoed zoals wasmachines en koelkasten, die allemaal voor het buitenland waren. En op de 4e etage zat de directie. De afdeling Public Relations heeft hier ook gezeten. Als ik mij goed herinneren zat daar de heer Piet Bakers (oud-voetballer van PSV) die de gasten begeleidde. In het gebouw waren ook diverse tegeltableaus met mooie afbeeldingen aangebracht.


Datum: 30-05-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Dit gebouw herinner ik me zoals hier op de foto nog heel goed. En zeker die tegeltableaus in de hal. Ook de trap vond ik mooi. In de zestiger jaren kwam ik er regelmatig om mijn vader op te halen na werktijd. Hij werkte op het reisbureau, zie ook foto 8815 en 9270. Je kon dit gebouw destijds zomaar in- en uitlopen en dat vond ik toch wel bijzonder in die tijd. Veel kantoren en fabrieken van Philips, onder meer Strijp S en Strijp R, stonden op een groot terrein. Bij alle ingangen/uitgangen stond een een gebouwtje waarin een portier zat. Bij aanvang en einde van de werktijd kwam deze uit zijn kantoortje, stelde zich op bij de poort en hield steekproefsgewijs mensen aan met het verzoek om in tassen te mogen kijken. Bij heel drukke uitgangen, zoals in de Beukenlaan, stonden ze vaak met tweeën.


Datum: 23-06-2010
Naam: Hans van Melis  
img

Is de groene kleur verf of was de N. Emmasingel ingericht als parkje?


Datum: 23-06-2010
Naam: Tini van Rooij  
img

Ik denk alletwee Hans, kijk op foto 24553 dan lijkt het mij niet onmogelijk dat hier even later een parkje is aangelegd.
Links op deze foto is Lodewijks al klaar, de foto zal enkele jaren later genomen zijn dan 1951. Philips heeft hier ook weer landjepik gespeeld, het achterste stuk van de Nieuwe Emmasingel ligt nu binnen het hek en is voorzien van nog meer fietsenstallingen.


Datum: 11-10-2011
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Op de begane grond, hier vooraan, het Philips Reisbureau, zie ook foto 18852.


Datum: 06-05-2013
Naam: Leo van de Werf  
img

Wat een uitstraling had het Philips hoofdkantoor. Nu staat het verscholen en weggedrukt door zo'n dom gebouw als die lelijke blob en dat vinden heel veel Eindhovenaren, strakke mooie gebouwen en daarvoor zo'n domme bult.