EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

16424

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

615 Schoot

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Schuilkelders

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Schuilkelders gevonden .....

Beschrijving

Naar aanleiding van een commentaar bij foto 5644 en opmerkingen binnen mijn eigen familie ben ik op zoek gegaan naar schuilkelders tussen de driehoek Kastanjelaan - Schootsestraat - Frederiklaan. En alle opmerkingen kloppen voor zover ik ook op deze foto van 24 dec. 1944 kan controleren. Een van de huidige bewoners van de Dennenstraat woonde in die tijd op Plataanlaan 28. En jawel in hun (erg lange) achtertuin en dat van de buren lag een schuilkelder. Op de foto in de linkse cirkel. De schuilkelder die Antoon Reker bedoelt en die binnen mijn familie ook bekend is lag daar nog niet eens zo ver vandaan. Eigenlijk in de (grote) achtertuin van Berkenstraat 8. De rechtse gele cirkel. Overigens bestond in die tijd Plataanlaan 34 nog, de Etos-winkel. Dat pand is nu gewoonweg foetsie. De diagonale straat links onder is de Schootsestraat, de diagonaal lopende straat rechts de Frederiklaan en bovenaan zien we de Kastanjelaan.


Geplaatst op

23-07-2008

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 23-07-2008
Naam: Gerard van de Schoot  
img

Frans, bedoel je dat op deze foto de Etos “gewoonweg foetsie is”. Ik denk dat je eigen vergist. Naast het linkse cirkeltje en dan een klein beetje naar rechts staat een wat langer gebouw. Zou dat de Etos kunnen zijn? Er staan op deze foto vier huizen in dat rijtje. Zie foto 8048. Daar staan drie huizen.


Datum: 23-07-2008
Naam: Huub de Mul  
img

Er staan op deze foto nog twee schuilplaatsen. Ze liggen achter de Kastanjelaan (midden bovenaan) tussen Plataanlaan en Berkenstraat. Een daarvan is goed zichtbaar en ligt achter de achtertuinen van de twee huizen aan de Berkenstraat. De andere, smaller en slecht zichtbaar, ligt in de puntvormige ruimte die er is tussen de huizen aan het Plataanplein die 'onder een hoek' gebouwd zijn. Het aantal gemeentelijke schuilplaatsen was onvoldoende en bewoners van buurten vlak bij de fabrieken vroegen na het bombardement om extra voorzieningen of toestemming om zelf te mogen bouwen.


Datum: 24-07-2008
Naam: Jan Toirkens  
img

Nooit geweten dat zo vlakbij mijn huis, Schootsestraat 76, schuin links tegenover de Protestantse kerk, er zelfs twee heuse schuilkelders waren. De ene dus ongeveer nabij de plek waar later Van der Leegte zijn werkplaats bouwde. Maar mijn vader, kachelsmid toen, bouwde zijn heuse echte privé-schuilkelder achter onze keuken. Ongeveer twee meter diep was ie, uitgegraven in het zwarte zand. Een heuse pantserplaat er bovenop van ca. 4 millimeter dik met een mangat in het midden van die plaat dat hij weer met een stuk plaatijzer had afgedekt en nog wat scheppen zwarte grond eroverheen en hupsakee, klaar was Kees! De trap naar beneden in de aardedonkere kuil waren een paar tredes uitgestoken in het zand. Als er ooit al een bom in de buurt of erbovenop was gevallen, waren we geheid zeker met zijn allen, ouders en vier of vijf kleine kinderen in een klap naar de eeuwigheid gegaan. Mijn vader begreep pas veel later dat een schuilkelder bouwen iets meer om het lijf had dan een simpele pantserplaat. Dus na de oorlog rond 1947 werd het gat weer vakkundig gedempt. De pantserplaat met mangat sierde nog jarenlang onze achtertuin als schutting.


Datum: 24-07-2008
Naam: Arthur van Gansewinkel  
img

Er was ook een schuilkelder tussen de De Jonghlaan en het voormalig Philips jubileumcomplex. Met name de tapijtwinkel, "Home Tapijt". Die winkel was de eerste Etos-winkel. De schuilkelder is enkele jaren geleden opgevuld met zand.


Datum: 24-07-2008
Naam: Diny Nagel-Grave  

Tussen de huizen van de Kreugelstraat en de Beukenlaan waren ook twee schuilkelders. Ik heb daar vaak in gezeten met mijn moeder, doodeng! Mijn vader was bij de luchtbescherming, die volgens mij in de Frederiklaan gevestigd was. Hij moest bij een luchtalarm meteen opkomen.


Datum: 02-08-2008
Naam: Bert van den Berk  
img

Volgens mijn info was er ook een schuilkelder naast de kiosk op het St. Trudoplein.


Datum: 30-04-2015
Naam: Ben Bos  

Achter de eerste huizen in Acaciastraat en in het verlengde van de linkse schuilkelder links naar boven, en achter Ned.Herv. kerk ook nog één.
<<< Ben, wij missen  je e-mailadres. (red.) >>>