EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

33090

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

615 Schoot

Straat:

Plataanlaan

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Woonhuizen-Strijp

Onderwerp 3.:

Philipsdorp

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Plataanlaan 37 en 39

Beschrijving


Geplaatst op

29-01-2013

Reacties:

Datum: 10-04-2014
Naam: Harrie Coenen  
img

Op 37 heb ik gewoond en het was niet verkeerd geweest als dat nu nog was!


Datum: 28-05-2015
Naam: Sjef van Eijk  
img

Bij het doorsnuffelen van de bevolkingsregisters van Strijp 1910-1920 en Eindhoven 1921-1938 kwam ik zo nu en dan de naam Weenerstraat (of Weenerlaan) tegen. Googlen naar die naam leverde eigenlijk maar één resultaat op : een door Jan Spoorenberg geschreven artikel over de straatnamen in de geannexeerde dorpen, later gemeenten voor 1920.
Daarin werd de Weenerstraat genoemd maar was de ligging onbekend. Wel werd er vermeld dat de benaming waarschijnlijk te maken had met het grote aantal bewoners  met een Oostenrijkse achtergrond.
Ik heb daarna een aantal namen van bewoners verder onderzocht en heb nu het zeer sterke vermoeden dat de Weenerstraat de eerste benaming was voor wat later de Plataanlaan zou worden.
In het genoemde bevolkingsregister komt overigens ook regelmatig de benaming "Philips Woningbouw 1920" terug, Een groot aantal bewoners daarvan heb ik later terug kunnen vinden in de Plataanlaan, de Vlierstraat en de Acaciastraat. Van de 45 namen die ik zo tegenkwam waren er 2 van Duitse, 2 van Hongaarse, 6 van Nederlandse, 1 van Tsjechische en 34 van Oostenrijkse afkomst.


Datum: 28-05-2015
Naam: Tini van Rooij  
img

Sjef ik denk dat dit alles te maken heeft met de bouw van de glasfabriek. Philips bouwde deze fabriek omdat de aanvoer van glas uit Duitsland tijdens de 1e wereldoorlog stagneerde. De glasfabriek werd gebouwd door voornamelijk Oostenrijkse specialisten. En ook mensen uit door jou genoemde landen en Nederlanders voornamelijk afkomstig uit Leerdam. Veel van deze mensen zijn bij Philips blijven werken en hebben de basis gelegd voor de glasproductie bij Philips.
Aanvankelijk werden deze mensen gehuisvest in nood-onderkomens die geplaatst waren op de plek waar nu Panta Rhei en de bedrijfsschool staan. Wat het adres was van die onderkomens weet ik niet maar het zou kunnen....


Datum: 28-05-2015
Naam: Sjef van Eijk  
img

Tini, ik kwam deze zaken tegen bij het zoeken naar de bewoners van de zogenaamde Barakken Strijp. Die barakken stonden inderdaad op het stuk grond dat ruwweg werd begrensd door de Frederiklaan, Essenstraat, Kastanjelaan en Berkenstraat. (Op onze site ook diverse foto's van deze noodwoningen). Die adressen staan dan ook als zodanig vermeld, bijv. Barakken Strijp 9a. Ik heb tot nu toe 44 huisnummers terug gevonden en meer als 140 namen van gezinnen die daar (soms zeer) tijdelijk gewoond hebben tussen 1919 en plm. 1930. Bij die bewoners heb ik tot nu toe geen enkele Oostenrijker gevonden, wel veel mensen uit bijv. Borger en Onstwedde.
De Oostenrijkers die ik tegenkwam werden veelal pas in de tweede helft van 1920 ingeschreven in het bevolkingsregister van Strijp.


Datum: 28-05-2015
Naam: Tini van Rooij  
img

De eerste arbeiders (ovenbouwers) uit Oostenrijk kwamen alleen. De barakken werden bewoond door mannen die veelal, nadat het karwei klaar was, weer naar huis gingen. Ik denk niet dat deze mensen in het bevolkingsregister werden ingeschreven. De mannen die hier bleven hadden hier een Eindhovense liefde ontmoet of lieten hun gezin overkomen.