EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

17119

Bijdrager:

Jaar:

1938

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

221 Kerstroosplein

Straat:

Kerstroosplein

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Stratum, Jan Ligthartschool / Driekoningenschool

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Kerstroosplein

Beschrijving

Links de Nutsschool op de hoek met de Leenderweg zie ook foto 3430). Rechts de Driekoningenschool.


Geplaatst op

17-09-2008

Reacties:

Datum: 17-09-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Links is niet de Nutsschool maar de Christelijke Nationale School. De Nutsschool stond op de hoek Roostenlaan/ Floralaan. Rechts de Driekoningenschool was toen Jan Lighthartschool.


Datum: 17-09-2008
Naam: Hans Strootman  
img

Terechte correcties van Thérèse. Historisch lijkt het mij overigens juister om de naam van een school (of ander gebouw) niet op te hangen aan een tussenperiode maar aan de naam bij de oprichting. Evt. kun je dan latere namen erbij vermelden.Bij veel foto's leidt dit tot misverstanden.
Deze school is ontstaan als Openbare Lagere School en is voorts bekend als Jan Ligthartschool.( tot 1962). Daarna is het pas Driekoningenschool geworden.
Verder is de school links inderdaad geen Nutsschool, maar een school voor christelijk lager onderwijs, waar de Jan Ligthartschool in de jaren 50 ook enkele klassen onderbracht.


Datum: 03-06-2010
Naam: Piet Alderliesten (nu Pierre)  
img

Dit is wel een hele bijzonder foto. Van de Christelijk Nationale School aan de Leenderweg en de Jan Ligthartschool. Met daarbij het plantsoen. Zo was het in de tijd dat mijn tweelingbroer Henk en ik op deze school zaten. In die tijd stonden rozen in dit plantsoen. En je mocht niet op het gras lopen. Maar daar hielden wij ons niet aan. Zodat we zo nu en dan achterna werden gezeten door een agent. Dan holden we allemaal een andere kant op en verstopten ons in de vele gangetjes.