EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

3430

Bijdrager:

Jaar:

1935

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

221 Kerstroosplein

Straat:

Leenderweg

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Stratum, CNS Leenderweg

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Leenderweg met school.

Beschrijving

Waarschijnlijk is dit een nutsschool in verband met de enorme gelijkenis met de school uit de Akkerstraat (zie foto 209). Op de achtergrond de St Joriskerk.


Geplaatst op

09-03-2006

Reacties:

Datum: 10-03-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Met enkele wijzigingen is dit gebouw bewaard gebleven en heeft een geheel andere bestemming gekregen. Tandartsen hebben zich erin gevestigd. De apotheker is verhuisd van de hoek Heggenroosstraat. Uitgezonderd de huisartsen is alles aanwezig. Zelfs een fitnesscentrum en de fysiotherapeut zijn aanwezig. En wat het belangrijkste is, op de monumentenlijst geplaatst!


Datum: 08-04-2007
Naam: Erik van Slooten  
img

De informatie van Hans Strootman is juist. Het lokaal linksboven was enige jaren een dependence van de Jan Ligthartschool, die er tegenover lag, aan het Kerstroosplein. Ik bracht in het genoemde lokaal het schooljaar 1953-1954 door met mijn geliefde onderwijzer Jan Kok, met wie ik me laatst nog een keer vóór dit gebouw heb laten fotograferen.


Datum: 31-05-2007
Naam: Henk Tiemens  
img

In 1950 kwam ik in de eerste klas bij juffrouw Koffijberg. Mijn vader bracht mij iedere dag vanaf de Fazantlaan. In de middagpauze bleef ik over bij een bevriend echtpaar op de Leenderweg. Ik was daar een half jaar want in maart 1951 startte de school aan de Hadewijchlaan en die was maar 2,5 km ver. Hoofd werd daar toen de heer Hartsema, tot dat moment onderwijzer op de Leenderweg. Juffrouw Koffijberg ging mee naar de nieuwe school.


Datum: 01-08-2018
Naam: Anne Troost  
img

Geen Nutsschool maar een Christelijke Nationale School, tenminste in 1930, op de hoek van de Kerstrooslaan. De architecten waren J.W. Anrath en P. Briet. Anrath was een bekende in het Eindhovense en vooral in het Villapark.


Datum: 01-08-2018
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Er stond wel een nutsschool in Stratum. In de Floralaan, hoek Roostenlaan. Een tante van mij heeft hier nog lesgegeven. Volgens mij is deze helemaal afgebroken en opnieuw gebouwd.


Datum: 01-08-2018
Naam: Tine de Vos Dikland  
img

Dit was de Christelijke Nationale School. Daar zijn de kinderen Dikland allemaal op school geweest, behalve de jongste dochter. Tegenover de school was de slagerij Etos en daar werkte m'n vader en daarnaast was de openbare school en dan het Kerstroosplein. Aan de overkant aan de Leenderweg was een kachelzaak.


Datum: 01-08-2018
Naam: Hans Strootman  
img

In de jaren 50 was Van Rheenen (spelling?) hoofd van de school. Wij van de Jan Ligthartschool waren er soms te gast, als er bij ons plaatsgebrek was.
Leerlingen die geschikt waren voor het Lyceum, gingen daarna naar het GLE of Lorentz, tot er het Protestants Lyceum in Gestel kwam, de voorloper van het huidige Christiaan Huygens. Er waren toen al wel christelijke muloscholen en rond 1960 verrees aan de Limburglaan een protestantse LTS in een fraaie modern ogende locatie, waar de Nutskweekschool ook enige lokalen kreeg, tot ze in het oude Lorentz aan de Parklaan terecht kon.
De heer Dun, de directeur van de LTS was een uiterst vriendelijk gastheer. Later is hij directeur MTS geworden.
Zo had het Christelijk onderwijs in de jaren 60 in Eindhoven dus een groot aantal scholen van basisonderwijs tot en met breed voortgezet onderwijs.
Veel scholen zijn inmiddels verdwenen of hebben een nieuwe bestemming gekregen. Ik meen dat in het gebouw aan de Leenderweg een apotheek zit.


Datum: 01-08-2018
Naam: Lia v. Zweden-v.d.Berge  
img

Op deze Christelijke Nationale School heb ik ook gezeten. Het hoofd, dhr. van Rhenen, had de 6e klas. In de eerste klas had je juffrouw Koffieberg. Enkele kinderen uit de klas kan ik me nog wel voor de geest halen. Wim v. Ingen - Teun Eikelboom - Ria v.d. Krans. Ik had twee staarten en achter mij zat een jongen die trok altijd aan mijn haar. Hij heeft later in een klein bandje gezongen. Het was wel streng op school, want er moest nogal eens iemand op de gang gaan staan. We hadden geen gymzaal en gingen buiten sporten, waar nu de fontein op het Floraplein is. Zijn er nog bekenden uit de schooljaren van 1948 tot 1954?


Datum: 01-08-2018
Naam: Piet ( Pierre ) Alderliesten  
img

We hebben goede herinneringen aan deze school. We hebben haast allemaal op deze school gezeten. Dhr. Sol en dhr. Kieft hebben vrolijkheid gebracht op deze school. Sol was altijd met muziek bezig en Kieft met grapjes. Dhr. van Rheenen bracht orde op de school.


Datum: 01-08-2018
Naam: Lia van Zweden-v.d.Berge  
img

Ja Piet je hebt mijn geheugen ook weer wat opgefrist. Dhr. Kieft vond ik ook een leuke en grappige meester. Ik denk dat jouw broer Kees bij mij in de klas heeft gezeten, hij is van hetzelfde geboortejaar als ik.
Op de Elim kleuterschool heb ik ook mijn kleuterjaren doorgebracht. Daar kende ik Ria v.d. Krans ook van. Het klopt helemaal wat jij zei.
Er moet nog een foto zijn van de 1e klas met juf Koffieberg. Als ik hem in mijn oude fotoalbum vind zal ik hem proberen te laten plaatsen hier.


Datum: 01-08-2018
Naam: Jan (Janty) Schenk, Roosendaal  
img

Van 01-03 t/m 28-07-1950 heb ik (Jan Schenk, 06-1943) vermoedelijk op deze school gezeten. Ik heb nog een klassenfoto met juf C.J.van Ariethuys(?) voor een schooldeur met schild waarop staat Administratie Nutsdepartement, eerste etage.
Daarna ben ik naar de lagere school gegaan aan de Hadewychlaan, klas 1 (50-51) en klas 2 (51-52) A. Koffijberg, klas 3 (52-53) F. v. Bragt en H. Top; klas 4 H. Top; klas 5 W. Los en klas 6 (55-56) K. Hartsema tevens hoofd der school. Iik heb mijn rapportenboekje nog;hieruit zijn deze gegevens. Verder geen foto´s.


Datum: 01-08-2018
Naam: Piet ( Pierre ) Alderliesten  
img

Ik (Piet) kwam op deze school in 1950 samen met mijn tweelingbroer Henk. Wij zijn geboren in 1944. Mijn oudste broer Kees was al vanaf 1948 op deze school. Kees is geboren in 1942. Wij allemaal waren gunstig jarig en wel in de maanden juni en juli. In de eerste klas hadden we juffrouw Kamp. In de tweede klas hadden we juffrouw De Schiffaart ook wel Gerretje of knijptang genoemd. Deze juffrouw kon goed de tafels leren. Steeds en steeds maar herhalen deed ze. Zodat iedereen de tafels van 2 t/m 11 kende in klas 3. Ook deed ze veel aan de zending. De leraar heer Kieft logeerde ook vaak bij haar. Kees heeft bij deze leraar in de klas gezeten. Verder woonde juffrouw Koffieberg boven juffrouw De Schiffaart in de Jacques Perkstraat. Onze broer Kees heeft bij juffrouw Koffieberg in de eerste klas gezeten. In de derde klas hadden we les van de heer Sol. Dit was een jonge en vrolijke leraar. Deze had alles over voor de leerlingen en probeerde zoveel mogelijk bij te brengen. Op gebied van lezen, muziek en vele andere uitdagingen. Verder speelde hij op een accordeon en harmonium. Hij leende ook een liniaal van ons om de maat te slaan. De toonladder was do re mi fa so la ti do. We mochten geen sol zingen omdat hij zo heette. Hij had ook een bandrecorder om te laten horen dat we niet zuiver zongen. Wij zongen 3-stemmig en canons in deze klas. Wij hebben in die tijd erg veel liedjes geleerd van hem. Verschillende leerlingen o.a. Loes van Heiningen hadden een vertelbeurt. Zij vertelde over Kruimeltje. Loes kon goed vertellen en er werd aandachtig geluisterd. Diegene die moeilijkheden met lezen hadden, ik o.a., werden achterin de klas door Gerrie Eva en Smietje Dekker geholpen. De vierde klas hadden we de heer Visser. Deze heeft mij ook bijles gegeven. De vijfde was de heer Broersma, ook wel stiekem door de leerlingen rode fok genoemd . Deze kon heel mooi viool spelen. De zesde klas hadden we de heer Van Rheenen. Deze leerde ons de jaartallen, de bijbelse richters, Nederlandse taal en nog vele andere dingen. Deze leraar had een bepaald soort humor en kon heel goed vertellen. En elke week moesten wij een psalm of gezang leren. Hij was altijd trots op leerlingen die goed konden leren. Als je een onvoldoende had werd dat in je rapport in het rood geschreven. Er was ook een zogenaamde zevende klas. Deze was voor de leerlingen die goed konden leren en was na schooltijd. Als die tijd was afgelopen zag je deze leerlingen allemaal met grote tassen lopen. Wij zeiden dan dat daar geleerdheid, veel geleerdheid, zat in die tas. Wij waren geen hoogvliegers. Vandaar! Handarbeid hadden we van de heer Verwoerd. Dit werd gegeven op zolder van de school. Ons eindwerkstuk was de laatste wedstrijd. Dat waren draadfiguren op een tribune met een voetbalelftal. Je mocht geen geweren maken of wapentuig van de heer Verwoerd. Hij had heel veel meegemaakt in de oorlog vandaar. Meneer Verwoerd stimuleerde de leerlingen. Alles ging vrijblijvend.


Datum: 01-08-2018
Naam: Frits Wegenwijs  
img

Zelf heb ik van 1954 t/m 1960 op deze school gezeten. Zat in de tweede klas bij juffrouw Schiffaart in de klas die we inderdaad knijptang noemden. Ik heb een keer gespijbeld na de middagpauze, in die periode werd de Leenderweg geasfalteerd en ik vond dat zo fascinerend dat ik naar de werkzaamheden ben gaan kijken.
De foto is trouwens erg oud omdat er tegenover de school (Kerstrooslaan) nog een braakliggend veldje is te zien. Ik weet niet anders dan dat daar al bebouwing stond met in de hoek een winkelpand. Daar is op een gegeven moment een ETOS-drogisterij in gekomen, concurrent van de zaak van mijn vader, Herbora, in de Winkelstraat.


Datum: 01-08-2018
Naam: paul van der Cingel  
img

Dit schoolgebouw lijkt inderdaad verdacht veel op de Nutsschool aan de Akkerstraat, maar dat betekent niet dat dit ook een Nutsschool zou zijn (geweest). Wel is het zo dat men destijds vaak dacht dat Nutsscholen protestants waren, immers alles wat niet katholiek was, was toen automatisch protestants.