EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1715

Bijdrager:

Jaar:

1973

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Geldropseweg

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Bijzonder Onderwijs / Pensionaten

Onderwerp 3.:

Pensionaat, Franse Zusters

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
De school van de Franse Zusters. (3)

Beschrijving

Deze foto uit de krant is duidelijk genoeg om te vergelijken met foto 485. Het is nog niet geheel duidelijk welk (deel) het pensionaat was, welk de school, en welk het klooster.


Geplaatst op

23-10-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 24-10-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Uit een adresboek van 1934;
Hotel Hendrik, Geldropseweg 17.
St. Annagesticht, Fransche zusters, Geldropseweg 13.
R.K. Meisjesschool voor l.o. Geldropseweg 13.
(er staat geen pensionaat aan de Geldropseweg in het adresboeken, Geldropseweg 28 zal wel een eigenom zijn geweest van de Franse zusters, maar geen klooster.)
Beeldhouwerij Franssen & van Rooij (Fr. A. Franssen en A.M. Van rooij, vroeger personeelslid van custers), Geldropseweg 20a.
Het woonhuis van custers was nr 20.


Datum: 24-10-2005
Naam: Anne Troost  
img

Volgens een van de oud leerlingen Tilly Trepels (nu heet ze van den Broek, zij heeft ook wat foto's gestuurd) was de foto met voorgevel Geldropseweg 13 het pensionaat of internaat of kostschool zals zij het noemt. Het andere gebouw was het klooster. De school was tot de vroeg jaren vijftig intern, daarna zijn ze naar de school aan de Vestdijk gegaan. Dit vermeld ook Gosgerbo bij foto 485 toen was de hele voorgevel nog niet wit geschilderd. Een pensionaat of kostschool of weeshuis werd voor de oorlog ook wel gesticht genoemd.


Datum: 27-10-2005
Naam: Anne Troost  
img

Voor alle duidelijkheid op foto 424 is het goed te zien wat ik nu uitleg. Ik heb contact met twee pupillen (zo wil men graag genoemd worden) die op het internaat of kindertehuis, zoals zij het noemen, gezeten hebben. De eerste Tilly Trepels heeft daar (zie verslagje hierboven) in de vijftiger jaren gewoond. En is daar ook op school geweest. Het gebouw (zie foto) was het internaat. De bouw die dwars op de Geldropseweg stond was toen de school. Deze school is kort na dat Tilly daar weg was opgeheven. De kinderen moesten toen naar school op de Vestdijk, vlakbij Schellens, zo vertelt men. De andere pupil heeft daar in de zestiger jaren gewoond en die zegt duidlijk dat er GEEN klooster was. De "Franse Zusters" een tiental, woonden wel in het gebouw maar gingen regelmatig naar hun klooster in Frankrijk. Deze pupil want hij heeft 2 ex zusters terug gevonden en hoopt achter wat dingen te komen. Het gebouw waar tot de jaren vijftig de school zat wordt nu gebruikt voor handenarbeidlesjes (zij noemden het toen de tekenschool). In het begin gingen ze naar de Vestdijk op school, maar later moest men naar de Tongelresestraat op school. Dus even samenvattend: Er zat zo ver we weten geen klooster, tot de jaren vijftig wel een school, het was een internaat of kindertehuis. Wordt misschien vervolgd, we hopen van wel, duidelijkheid voor alles.


Datum: 27-10-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Dit kan nog lang doorgaan, ook nog maar even samenvatten. 1- De villa en het nevenstaande gebouw deelden het huisnummer 13. Een van beide nrs 13 was volgens de gegevens van "afdeeling bevolking" en van de Kamer van Koophandel en Fabrieken te Eindhoven een klooster het andere een meisjesschool voor l.o.. 2- Het pand en de tuin van de achterburen van de slager was van de vereniging der Zusters van Liefde van de orde van Marie Joseph. (Huis, weeshuis, school, tuin) Huis, dus ze woonden er waarschijnlijk. Dan mag de opa van Fanny (op wiens kompas we nu varen) het een klooster noemen. En dat was het uitgangspunt


Datum: 28-10-2005
Naam: Fanny Bovers  
img

Leuk die reacties over het feit of het een klooster was of niet. Dat het later een andere bestemming heeft gekregen doet en niet af dat rond 1900 hier een klooster was. Het is namelijk zo dat als zusters of broeders samen wonen dit een klooster wordt genoemd, in de katholieke leer. En dat hier zusters woonde heb ik van mijn moeder gehoord. Die hier woonde tussen 1918 t/m 1924. Zij is toen verhuisd naar de Rochusstraat, en ging nog wel eens langs bij de zusters. Ik heb nog devotie prentjes die zij van de zusters kreeg.


Datum: 29-10-2005
Naam: Anne Troost  
img

Nee Fanny zo is het niet, er zijn regels die misschien in de loop der tijd wel een klein beetje zijn veranderd maar niet zoveel. Het kloostergebouw moet aan die regels voldoen en dat was zeker rond 1900 nog zo. Hier de regels: vijf ruimten. Een kloostergebouw bestaat, sinds de regel van Benedictus maatgevend werd, doorgaans uit ten minste vijf ruimten: een kerk (oratorium), een slaapzaal (dormitorium), een eetzaal of refter (refectorium) met daarbij de keuken en toiletten, een gastenverblijf (cella hospitum) en een spreekkamer of porterie (portaria). Vanuit de spreekkamer wordt het contact met de buitenwereld onderhouden. In de loop der jaren werd het overigens gangbaar dat iedere kloosterling een eigen cel kreeg. Zoals je ziet doen de gebouwen die jij bedoeld daar niet aan maar ook de gebouwen aan de Geldropseweg 13 daar niet aan die ik aangaf. Vandaar de pupilen ook zeggen dat er geen klooster was. Maar er komt een tijd dat we weten hoe het zat.


Datum: 19-12-2005
Naam: Jean-Paul Balkestein  
img

Momenteel ben ik bezig met het onderzoeken van de ontwikkeling van de Geldropseweg en Aalsterweg binnen de ring voor mijn studie bouwkunde aan de TU/e. Ik zoek informatie over functies aan die straten. Graag zou ik van Hans van Melis weten waar ik dat adresboek uit 1934 kan vinden. Dat zou erg waardevol kunnen zijn voor mijn onderzoek.


Datum: 17-04-2006
Naam: Bauke Hüsken  
img

Het adresboek van 1934 is zo op te vragen bij het RHCe, Raiffeisenstraat


Datum: 28-06-2006
Naam: Anne Troost  
img

Voordat de Franse zusters hier ik dacht in 1903 of 1908 zijn gekomen heeft in deze villa de
bierbrouwer Coolen gewoond.


Datum: 20-08-2006
Naam: Fanny Bovers  
img

Hallo Anne, toevallig kwam ik op het RHC een vergunning tegen, betreffende de Franse Zusters. Hier wordt aangegeven dat het pand Geldropseweg 13 in 1910 gewijzigd wordt in een Klooster. Letterlijk staat er Bestaand pand tot Klooster.


Datum: 20-08-2006
Naam: Anne Troost  
img

Klopt Fanny het gaat over dit pand wat verbouwd is van woonhuis tot klooster. Het internaat was het gebouw wat achter Schellens lag.


Datum: 11-09-2006
Naam: Ida Wagemakers-Schriks  
img

Wat het ook geweest mag zijn, mijn 2 oudere zusjes zijn vlak na de oorlog opgehaald en in een internaat van de kinderbescherming geplaatst, met de bedoeling na een tijdje weer naar huis te komen. Mijn moeder vertelde mij later dat zij op de Gelderopseweg hebben gezeten. Ik ga navragen of mijn zussen hier nog wat van weten.


Datum: 11-09-2006
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Altijd mooi, die fotoos met oude autoos. Daar kan je een foto ook zo mooi mee dateren, althans ongeveer. Deze foto is van niet eerder dan 1961, want achter de 2CV staat een Fiat 1300/1500 en die is geproduceerd van 1961 tot`1967.


Datum: 26-02-2007
Naam: Marijke Hoekstra-Stinissen  
img

Ik heb zelf 8 jaar in dit tehuis gewoond, samen met mijn 5 zusjes en een broer. Ik ben de jongste van de Stinissen.
In dit huis zoals het op de foto staat heeft toen tot 1962 geen klooster in gezeten, alleen een kindertehuis, gerund door de Franse Zusters.
Ik heb de eerste klas (nu groep 3) gevolgd op de Vestdijk want in het tehuis zelf was toen al net geen school meer. Links van de voordeur {waar wij nooit door mochten) was het ontvangstkamertje van de hoofdzuster Johanna waar de visite mocht wachten. Verder naar links sliep de hoofdzuster en de ramen rechts van de voordeur waren zover ik weet de keukenramen.
Als iemand nog wat wil weten over het kindertehuis kun je altijd contact opnemen via ons email adres. Ook zou ik het leuk vinden om iets te horen van kinderen die tegelijk met de fam. Stinissen (Hennie, Gerard, Corrie, Tonnie, Marianne, Coby en Marijke) in dit tehuis hebben gewoond. Een paar namen weet ik nog: Gruiters, Warmedam, Jose Schuiten.


Datum: 24-03-2007
Naam: Petra Gorremans  
img

Volgens mijn moeder was dit wel degelijk een tehuis. Ze is er namelijk terecht gekomen doordat haar ouders gescheiden waren en gerechterlijk er nog niet uit waren waar zij en haar zus naartoe moesten. Mijn moeder heette Johanna van den Boomen, iedereen zei Annie. Zij en haar zus hebben daar 4 jaar verbleven van 1948 tot 1952.


Datum: 07-04-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

In 1920 HUIZE ST.ANNA, klooster en kindertehuis,
later RK Meisjesschool LO.
Vereniging van Zusters van Liefde van de orde van Maria en Joseph


Datum: 10-04-2007
Naam: Léon A  
img

Inderdaad een tehuis, in 1964 ben ik daar terecht gekomen (samen met mijn broertje) ivm de scheiding van mijn ouders. De zusters woonden daar ook, maar hoe en waar weet ik niet (ik was 5). In 1965 ben ik daar weer weggegaan. Vermoedelijk was ik met carnaval '65 jeugdprins carnaval. Wie weet er meer van?


Datum: 08-08-2007
Naam: Coby Stinissen  
img

Ik ben Coby Stinissen en heb samen met mijn zusjes gewoond in St Anna ongeveer van 1955 tot 1960. Nu wil het toeval dat mijn schoonmoeder van 93 jaar als jong meisje daar verbleef toen het bekend stond als kostschool. Dat zal ongeveer tussen 1925 á 1930 zijn geweest. Helaas weet zij niet het juiste jaartal te herinneren.
Ik ben werkzaam geweest in een klooster te Oisterwijk als activiteitenbegeleidster en daar wist een zuster mij te vertellen dat het tehuis wel degelijk als klooster en later als internaat van de Franse Zusters bekend stond. Het voldeed aan alle eisen van een kloostergebouw zoals beschreven in de reactie van Anne Troost, 29 okt 2005. Wij, als internaatskinderen kwamen alleen bij hoge uitzondering in het leefgedeelte van de zusters vandaar dat dit gedeelte minder bekend was. Ik ben in het bezit van een foto waarop kinderen verkleed staan en volgens mij was dat met Allerzielen. Ik ben daarop te zien als erg jong nonnetje! Heb me niet kunnen ontworstelen van het kloosterleven zoals blijkt uit latere werkzaamheden in een klooster.


Datum: 08-08-2007
Naam: Anne Troost  
img

Coby duidelijk commentaar, toeval dat ook jouw schoonmoeder daar als kind heeft gezeten. Als je de link Franse zusters hieronder aanklikt dan kom je bij nog een paar foto's uit waaronder ook een van een verkleedpartij van de kinderen. Ook zie je er nog wat andere foto's . Heb je zelf misschien ook meerdere foto's?


Datum: 24-03-2008
Naam: Sylvia van Genugten  
img

Helaas is mijn moeder overleden. Ze is van geboortejaar 1911 en heeft als klein meisje bij de Franse nonnen intern gezeten. Er zaten daar veel kinderen van mensen met 'n bedrijf en schipperskinderen. Mijn moeder sprak vaak over over die tijd, maar met slechte gevoelens over de nonnen. Ik kan me nog herinneren zuster Allegon en zuster Alledie (of zo iets) en Jo van der Spek


Datum: 29-08-2008
Naam: Harold de Wit Sr.  
img

Het was op het laatst een "weeshuis" een soort internaat voor de kinderbescherming. Ik werkte in 1972 bij het Jongeren Advies Centrum en heb dat pand toen in gebruik genomen, met toestemming van Notariskantoor Claesen en van Liempdt. Die mochten het pand van de Nonnen tot de definitieve verkoop, (want de nonnen waren toen al weg) aan een non=profit organisatie in gebruik geven "voor een sociaal doel."
We hebben toen daar in dat pand de eerste intramurale en ambulante drugsopvang gestart. Ik heb toen van de nood een deugd gemaakt, want het pand was al gekraakt door een groep verslaafden. Dat nieuwe opvangcentrum noemden we toen Centrum 13, het was een insteling in de sfeer van bed, bad, brood. Van dat centrum was ik de initiatiefnemer.
We vonden toen nog oude dossiers, voor zover mij bekend zijn die toen, vanwege de privacy, linea recta naar de kinderbescherming gebracht.
Toen we het pand in gebruik kregen, was het nog gemeubileerd en boven waren nog de slaapruimten voor de kinderen. Achter het pand nog een speeltuin. Later is het pand en de grond verkocht aan de eigenaar/restauranthouder Mei Ling.


Datum: 08-08-2012
Naam: Derks Marie-Josee  
img

Kent er iemand Hilda Derks, zij verbleef een tijdje in dit tehuis.


Datum: 10-04-2013
Naam: R.Gruijters.v.Vlerken  
img

In de oorlog was dit een weeshuis. Ik weet dat zeker. Twee nichtjes van onze buurvrouw Mevr. de Laat van Gerwen, woonden daar. In de vakanties logeerde vaak haar jongste nichtje Lieske bij haar Tante Jana en Ome Tinus.
We hebben samen toen veel gespeeld. Een keer ben ik met de buurvrouw in het weeshuis op bezoek geweest. Te voet vanuit Geldrop.


Datum: 11-04-2013
Naam: Ria Boer-van de Loo  
img

In het Groot-Eindhoven weekblad van een aantal jaren geleden heeft ooit een foto gestaan van een groepje pupillen van rond 1925, is er misschien iemand die die foto heeft? mijn schoonmoeder staat erop, daarom.