EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

17306

Bijdrager:

Jaar:

1970

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

312 Lakerlopen

Straat:

Tongelresestraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Houtindustrie / Houthandel

Onderwerp 3.:

Picus / J BrĂ¼ning & Zoon

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Picus

Beschrijving

Emaille reclameplaat van de Picus.


Geplaatst op

04-10-2008

Reacties:

Datum: 04-10-2008
Naam: Tini van Rooij  
img

Waarom praten we over DE Picus maar zeggen we b.v. Philips en niet De Philips?


Datum: 04-10-2008
Naam: Ben Brekelmans  
img

Tini, zie de reactie van Peter bij foto 17298. Picus is dus het Latijnse woord voor specht. En da's een zelfstandig naamwoord en geen eigen naam, zoals bijv. Philips. En zelfstandige naamwoorden hebben lidwoorden. Je ziet het ook bij Post. Ik werkte jarenlang bij "de Post" oftewel "de PTT". En jij werkte bij Nolte en vele anderen hebben gewerkt bij "de DAF" of bij "de Gemeente". Wellicht dat dat de verklaring is.


Datum: 04-10-2008
Naam: Christine Manders-Meulensteen  
img

Waren de salarissen of arbeidsomstandigheden bij (de) Picus slechter dan bij andere werkgevers?
Als ik met een slecht punt thuiskwam zei mijn moeder steevast: "Als je zo doorgaat kun je later bij de Picus gaan werken".


Datum: 04-10-2008
Naam: Ben Brekelmans  
img

Christine, een mij bekende variant op jouw moeder's gezegde ging over de lucifersfabriek in de Lijmbeekstraat: "As zij nie beter heur best doet, moet ze straks nog naar de Luus" .
Mooi zeg, die typisch Eindhovense gezegdes (zie ook bij foto 17298). Bestaan er nog meer?


Datum: 04-10-2008
Naam: Tini van Rooij  
img

Christine, Ik denk dat jouw moeder dat zei omdat ongeschoolde jonge meisjes bij de Picus veelal saai en geestdodend werk deden zoals sigarenkistjes plakken. Bij ons in Woensel hadden we de luciferfabriek en Woenselse meisjes die niet verder wilden leren werd ook een carrière bij de "luus" in het vooruitzicht gesteld.


Datum: 04-10-2008
Naam: Wil van Hout  
img

As ge te lui bent om te werken godde mar nor de stinove. (dat was n.l. zweten terwijl ge nie werkte). En den dizze. Het duurste is 't zweet van unne gemintewerker! Ik ben unne grote liefhebber van werken! Ik kan er uren naar kijken. En als ik eens een keer een aanval van werklust krijg, ga ik ergens rustig zitten wachten tot het voorbij is. Of het allemaal Eindhovens is weet ik niet.


Datum: 04-10-2008
Naam: Henk Meelen  
img

Nog een gezegde uit die tijd :
Als je niet goed je best doet dan wordt je maar putjesschepper.


Datum: 04-10-2008
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Ons moeder zei me vroeger meerdere malen: 'as ge oe best nie doet op school, kunde straks bij den DUW gaan werken.


Datum: 04-10-2008
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Werd er in de kroeg in Eindhoven een rondje gegeven en werd er per ongeluk iemand overgeslagen, dan hoorde men hier en daar: hé, heb ik soms een houteren bakkes?? Of: Hé, ik werk niet bij de Picus!!! Typische uitdrukkingen dus voor Eindhoven in vroegere tijden. Nu Picus niet meer bestaat zou dat niemand meer begrijpen.


Datum: 10-10-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Allemaal pure Eindhovense uitspraken en je hoort ze tot op de dag van vandaag nog steeds, maar Marijke, jij hebt het fout, de Picus bestaat nog wel degelijk maar is verplaatst naar .... Geldermalsen als ik het goed heb. Wel in afgeslankte vorm, alleen nog deuren.


Datum: 18-10-2008
Naam: Marius Tielen  
img

Mijnheer Ad Pluijm zit er helemaal naast. De naam Picus bestaat nog wel degelijk als producent van sigarenkisten en andere luxe houten kleinverpakkingen. Ze is heden ten dage gevestigd in de Dominicaanse Republiek. Zie hiervoor de website http://www.bestwoodenboxes.com/ .
De deurenfabriek "Picus Deuren" is onder een nieuwe eigenaar samengevoegd met Halbertsma Deuren in Grou (Fr). Onder de nieuwe naam "|Van Vuuren Deuren" worden daar deuren voor de utiliteitsbouw geproduceerd. Zie hiervoor de website http://www.vanvuuren.nl/.
Zie ook de door mij gecreëerde website http://picushistorie.dse.nl waar de geschiedenis van "Houtindustrie Picus" wordt beschreven en diverse foto's van zowel Picus als de moderne fabriek van "Van Vuuren" worden getoond.


Datum: 18-10-2008
Naam: Wil van Hout  
img

Dus als ik het goed heb, zat Ad er niet veel naast en gaf hij alleen maar aan dat de naam nog bestond en twijfelde over de vestigingsplaats. Maar ik zie wel met regelmaat dat mensen een ander betichten van onwetendheid terwijl er eigenlijk niets aan de hand is. Beter is het geschrevene aanvullen dan zien we wel hoe het eigenlijk zit. Het zal veel mensen kunnen afschrikken nog iets te vertellen.


Datum: 18-10-2008
Naam: Marius Tielen  
img

Ok, scheelt inderdaad niet veel. Deuren in Grou i.p.v. Geldermalsen scheelt maar een paar km. Picus in de Dominicaanse Republiek i.p.v. in Geldermalsen scheelt maar 1 werelddeel. Niet de moeite waard dus.


Datum: 18-10-2008
Naam: Ben Brekelmans  
img

Deze "houteren" discussie herinnert me ineens aan dat spreekwoord dat gaat over een splinter of een balk in je oog. Het is dat het niet over tabak gaat anders zou ik dat ervan hebben. Misschien is dat trouwens ook een echt Eindhovens spreekwoord: "ergens tabak van hebben".


Datum: 19-10-2008
Naam: Marius Tielen  
img

Ander Eindhovens spreekwoord "zand erover".