EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

17298

Bijdrager:

Jaar:

1954

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

312 Lakerlopen

Straat:

Tongelresestraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Houtindustrie / Houthandel

Onderwerp 3.:

Picus / J BrĂ¼ning & Zoon

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Picus in beeld (12)

Beschrijving

In de schaft gingen veel werknemers buiten tegen de muur zitten met hun broodtrommel.


Geplaatst op

03-10-2008

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 03-10-2008
Naam: Ben Brekelmans  
img

Mijn inmiddels alweer jaren geleden overleden Tongelrese ome Gerard Klomp sprak als Picus-man altijd met hartelijkheid over "de Picus". Waar die bedrijfsnaam vandaan komt, is mij niet bekend. Ze hadden een eigen voetbalclub die het meest bekend werd onder de naam "De Spechten". Als menneke ging ik zondagsmiddags naar ome Gerard kijken als ie met het eerste meedeed, daar op dat drassige voetbalveld-met-tribunes waar nu de TU/e staat. Als echte Picusman had ie ook ooit een cirkelzaag in zijn hand gezet en miste ie wat van zijn vingers. Er was zelfs een echt Eindhovens spreekwoord dat je heel af en toe nog eens hoort als iemand abusievelijk bij een rondje wordt overgeslagen: "Hee, ik werk niet bij de Picus!". Wat de diepere achtergrond was van dit gezegde, is me niet bekend. Ik vermoed dat het iets te maken heeft met lage lonen o.i.d.


Datum: 03-10-2008
Naam: Peter Vermeulen  

Ben, een zeer bekende "houtbewerker" is de specht. De latijnse naam daarvan is: "picus".


Datum: 03-10-2008
Naam: Agnes Lotens-Klerkx  
img

Dat Eindhovens spreekwoord ken ik in een wat langere versie: Hee, ik werk niet bij Picus, ik heb geen houten bakkes...... misschien maakt dit de achtergrond ervan wat duidelijker!


Datum: 04-10-2008
Naam: Ida Wagemakers.  
img

Het spreekwoord "Heb ik een houten bakkes," of " Werk ik bij de Picus" is al heel oud, ik zei dit als jong meisje al als ik iets niet kreeg en de andere wel, dus toe moest kijken of overgeslagen werd. Ik ben van `44. Neem het nu zelf wel.


Datum: 10-10-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Mijn moeder werkte voor de oorlog bij de Picus, mijn oudste broer na de oorlog, maar mijn moeder gebruikte de term al van heb ik een houten bakkes of ik werk nie mir bij de Picus hoor, dat was in mijn tienertijd en later.


Datum: 21-03-2011
Naam: Goos Dellevoet  
img

Ik ben een kleinzoon van Govert Grandia, die buitenbaas was bij de Picus en als jonge jongen was ik bij opa in de kost  tegenover de Picus, waar hij woonde en kan een hele hoop herinneren van de Picus. De mensen die ik nog herinner zijn: Huub Huybrechts en Pierre in het wachthuis. Een die ook bij ons opa werkte had de bijnaam "de das". Ook kende ik toentertijd Suring, die naast opa woonde, Anneke van Deursen uit Zesgehuchten en de rooie van den Heuvel. Ik woon nu al 50 jaren in Australië en ben heel erg blij met de site van Eindhoven in Beeld. Ga  a.u.b. zo door, dit is een site die veel eindhovense mensen in Australië willen zien. Bij deze mijn hartelijke dank. Mijn vader heeft ook nog bij de Picus gewerkt, zijn naam was Frans Dellevoet en mijn moeder was de dochter van Grandia, Drika.


Datum: 21-03-2011
Naam: Henri Grandia  
img

Hallo Goos, op foto 16505 en 22432 zie je de woning van ons opa en oma op de Tongelresestraat, recht tegenover de villa van de Picus. Groeten van je neef.