EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

17848

Bijdrager:

Jaar:

2008

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

222 Gerardusplein

Straat:

St Gerardusplein

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Stratum, St Gerardus Majella

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Interieur Gerardus Majellakerk na verbouwing

Beschrijving

Eigenlijk is a.h.w. een kerk in de kerk gebouwd. Na verkoop van de pastorie heeft men deze ingrijpende verbouwing kunnen uitvoeren. Van het oorspronkelijke middenschip is ongeveer de helft verbouwd. Hierin bevinden zich nu een aantal ruimten, waaronder een ruimte waar missen worden opgedragen als er niet veel mensen worden verwacht. Verder o.a een keukentje en vergaderruimte. Hier kijk je tegen de buitenkant van die ruimten vanaf het altaar. Erg functioneel maar architectonisch past het niet bij de stijl van de kerk, naar mijn mening.


Geplaatst op

14-11-2008

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 14-11-2008
Naam: Lieke Slegers  
img

Dit doet afbreuk aan de kerk. Ongetwijfeld functioneel, maar hier is volgens mij niet goed over nagedacht. Jammer!!


Datum: 14-11-2008
Naam: Netty de Laat-Uijen  
img

Ongeveer 2 jaar geleden kwam ik sinds vele jaren weer eens in deze kerk,omdat mijn man er met zijn koor ging zingen. Ik wilde de kerk wel weer eens zien,waar ik in gedoopt en ook getrouwd ben. Het was of ik een klap in mijn gezicht kreeg toen ik daar weer binnenkwam.
Jammer, maar ja die Roomsche Tijden zijn nu eenmaal voorbij !


Datum: 14-11-2008
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Mooi is het niet , dat is zeker. Maar alles is beter dan afbraak van alle Eindhovense kerken. De doos is zeker functioneel. Het zijn een paar kleinere ruimtes waar b.v. de voorbereidingen plaats vinden voor 1e H. Communie, voorbereidingen voor Kerstvieringen en kleine diensten.
De terugloop van het aantal bezoekers van de kerk heeft hiertoe genoodzaakt. Zelfs in de laatste nachtmis merkte ik dat het moeilijk is om de kerk vol te krijgen. Plaats genoeg. Wat ik voor voor de komende Kerst zou willen adviseren: zet het koor op het altaar, dan hoort het er tenminste weer bij. Tijdens de laatste nachtmis stond het koor echt achter de "doos" boven, achter in de kerk ergens te zingen. Hoorde er niet bij, je kon nauwelijks iets horen en laat staan dat je er iets van kon zien. Een CD had beter geklonken. Dus het koor mooi dicht bij de mensen, dat geeft tenminste een gevoel van warmte en saamhorigheid: het Kerstgevoel.


Datum: 14-11-2008
Naam: Jeanne van Turnhout-Kollenburg  
img

Ja heel droevig hoe al het oude moet verdwijnen ik weet, het is nostalgie maar toch!
Ik ben hier ook gedoopt -getrouwd en heb op de kleuter en lagere scholen gezeten,
Heel vaak bruidsmeisje geweest met processies en priesterwijdingen (heeft iemand daar nog foto's van?)
Maar inderdaad de tijden zijn voorbij van al dat moois, wat je toen niet zo besefte!


Datum: 15-11-2008
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Marijke, het is in alle kerken moeilijk om deze vol te krijgen. Kerken zijn in destijd gebouwd voor vele gelovigen. Tijden en mensen zijn veranderd. Zoals wij iedere zondag naar de mis en ook nog vaak naar het lof gingen, dat is er niet meer bij. En ik ben er hele maal niet zo zeker van of het toen allemaal wel zoveel beter was. Mijn vader zei altijd "Op zondag zitten ze schijnheilig vooraan in de kerk, maar het zijn daarbuiten de grootste deugnieten." Ook ik ben geschrokken toen ik deze kerk weer na voor het eerst na mijn trouwen in 1968 bezocht. In de loop der jaren heeft het interieur van de kerk veel gedaantewisselingen ondergaan. O.a. het prachtige baldakijn is verdwenen zie foto 13298. Wel gebleven zijn o.a. de prachtige muurschilderingen van de Eindhovense kunstenaar Albert Troost. Jeanne, voor processiefoto's zie 15078, 16849 en 15252


Datum: 15-11-2008
Naam: Ben Brekelmans  
img

Het ware te wensen geweest als er in het bisdom al veel eerder serieus was nagedacht over het multifunctioneel maken van zo'n prachtig, groot kerkgebouw. Inderdaad, desnoods met een inpandige doos of een museum, zoals bij de "Steentjeskerk". Wellicht dat dan bijv. de St. Antoniuskerk, de Pauluskerk en de O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand nog fier overeind hadden gestaan. Het aardige van deze doos vind ik, dat "de Gerardus" daarmee nog gewoon meedoet. Tsja, en als het dan echt keidruk is, zoals bijv. toen, tijdens de afscheidsdienst van industrieel ontwerper Toon van Tuijl, dan is het even jammer dat er wat minder plaats is in de kerk.


Datum: 15-11-2008
Naam: Wil van Hout  
img

Ik vind het knap opgelost!  Waarom dan wel? Nou dat is heel simpel. Mocht er weer eens poep aan de knikker komen, kunnen we er toch in de kortste keren een grote kerk van maken. Poep aan de knikker wil zeggen een of andere ramp in de vorm van een oorlog of overstroming. Want nood maakt bidden, dus een dergelijke oplossing is zo slecht nog niet. In ieder geval prefereert het boven afbreken, want dan kun je weer achter de offerblok aanlopen.


Datum: 15-11-2008
Naam: Menno  
img

Klopt Wil. Daarom is angst zo'n belangrijk onderdeel in religies geworden. De cultuur was dat het mensen zou moeten afschrikken de 'verkeerde' kant op te gaan. Binnen 'het geloven' zou het beter zijn keuzes als persoonlijke verantwoordelijkheid te beschouwen en daar niet te veel invloed op te willen hebben. Wat iemands mening ook mag zijn, als die persoon overtuigd is dat datgene het beste voor hem is, laat het dan zo zijn. Wie horen wil zal luisteren, voelen, etc. Wanneer je vanuit je gezond hart keuzes maakt zijn deze zuiver en accepteer je de gevolgen. Wie goed doet, ontmoet gelijkwaardige mensen.
Laat die kerken maar staan. Het zijn een van de weinige gebouwen waar mensen samen komen (kwamen) zonder commercieel belang, maar vanuit persoonlijk en gedeeld collectief belang. Dat is te belangrijk in deze individuele tijd.


Datum: 17-11-2008
Naam: Jurgen Vermolen.  
img

Hmm, nu ik de foto nogmaals goed bekijk is het inmiddels al weer een gedateerde foto. Het gebogen dak op de inbouw is inmiddels al weer weg en heeft men een platdak gemaakt. Dit omdat het koor geen zicht had op het altaar en geen "contact" had met de bezoekers in de kerk.Voortschrijdend inzicht noemen ze dat. Op de foto zie je ook nog het "oude" orgel , ondertussen is het orgel wat uit de Fatimakerk komt er geplaatst.
Tijd voor nieuwe foto's ;-)


Datum: 14-08-2009
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Jurgen, inmiddels zijn de 'nieuwe' foto's al een tijd geleden geplaatst. Kijk maar eens naar foto 18223, 18224, 18225, 18242 en 18243. Geweldig, onze oude kerk. De kerk heeft een duidelijke functie en je komt er ook nog diverse zaken uit gesloopte kerken tegen. Tijdens het maken van de foto's heb ik mijn ogen uitgekeken bij het zien van dit alles. Ook het oorspronkelijke interieur heb ik nooit zo gezien tijdens ons verplichte kerkbezoek in het verleden. Maar daar betrap ik me wel meer op tegenwoordig, ook bij het zien van bepaalde straatbeelden.


Datum: 19-02-2013
Naam: Lieke Slegers  
img

Jurgen, het orgel dat geplaatst is komt uit de Don Boscokerk. Kijk even naar de foto's 33224 en 18242.


Datum: 20-02-2013
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Inmiddels is ook deze kerk gesloten. De laatste dienst is gehouden op zondag 10 februari jl. Voor de derde keer in mijn leven maak ik nu mee dat een kerk wordt gesloten waarbij ik was aangesloten. Ik deed mijn communie in de St. Jozefkerk, ik trouwde in de Rozenkranskerk en onze kinderen deden de communie in de Gerarduskerk. Alle drie gesloten en de eerste twee bestaan als gebouw al niet meer. Tja, hoe moet dat nu verder?


Datum: 20-02-2013
Naam: Jeanne van Turnhout-Kollenburg  
img

Hallo Marijke, triest hoor al die kerken die sluiten, en ook nog afgebroken worden. Ikzelf ben gedoopt, mijn communie gedaan en getrouwd in de Gerarduskerk, mijn ouders ook getrouwd en dus veel herineringen liggen daar, Ik hoop dat ze die kerk toch laten staan, maar je weet het nooit, ik woon al 50 jaar in Woensel, maar ik zoek nog regelmatig Stratum op .Laten we hopen op respect voor de Gerarduskerk.
gr.Jeanne