EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

18240

Bijdrager:

Jaar:

1970

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Catharinaplein/Stratumseind*

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Centrum, St Catharina

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Pastorie St. Catharinakerk

Beschrijving

.


Geplaatst op

21-12-2008

Reacties:

Datum: 30-03-2013
Naam: Giovanni Hartogs  
img

Jammer dat die pastorie er niet meer is, ziet er veel mooier uit dan dat pand van het ED wat er nu staat!


Datum: 30-03-2013
Naam: Tini van Rooij  
img

Nou Giovanni, nu zit je er toch wel enkele metertjes naast. Het ED pand staat enkele tientallen meters verder naar achteren. Waar de pastorie heeft gestaan is nu een kale vlakte die deel uitmaakt van het plein. Maar het blijft jammer al is wat ruimte hier ook wel op haar plaats.


Datum: 31-03-2013
Naam: Giovanni Hartogs  
img

Tini, stond de pastorie dan op dezelfde plek als waar later een fastfoodrestaurant heeft gestaan en waaronder restaurant De Stadskelder heeft gezeten?
Toen dat fastfoodrestaurant weg was heeft het trouwens nog een tijdje dienst gedaan als informatiecentrum voor de opgravingen rondom de St. Catharinakerk waarbij o.a. "Marcus van Eindhoven" is opgegraven.


Datum: 31-03-2013
Naam: Tini van Rooij  
img

Klopt Giovanni, ga er eens kijken. Je kunt daar ook de fundering van de middeleeuwse Catharinakerk zien en enkele fragmenten van de opgravingen.


Datum: 01-04-2013
Naam: Giovanni Hartogs  
img

Dat weet ik Tini, ik kom er vrijwel elke werkdag langs en vanuit ons kantoor kijk ik er recht op. Ik loop ook regelmatig binnen bij Gerrit v.d. Waal, de koster (hij noemt het zelf liever beheerder) van de St. Catharinakerk.


Datum: 26-07-2013
Naam: Theo Verschueren  

In juli 1905 ontwierp architect Louis Kooken deze pastorie en maakte de tekeningen hiervoor onder auspiciën van Pierre Cuypers. Eind augustus vond de inschrijving plaats en een maand later kon de bouw reeds een aanvang nemen. De pastorie werd door een tegelijk gebouwde doopkapel verbonden met de kerk. Precies een jaar later, in september 1906 werd de nieuwe pastorie in gebruik genomen en kon men afscheid nemen van de voorgaande pastorie "de Hopbel" in de Rozemarijnstraat, thans Jan van Lieshoutstraat.