EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1833

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

334 Urkhoven

Straat:

Collseweg

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Molens

Onderwerp 3.:

Collse Watermolen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Collse watermolen

Beschrijving

Deze ligt toch echt in Eindhoven. Maar oké, het is op het randje. 100 m naar links en je bent inderdaad in Nuenen. Zie ook foto 15830.


Geplaatst op

03-11-2005

Reacties:

Datum: 03-11-2005
Naam: Anne Troost  
img

Mag dan wel op het randje zijn het is wel degelijk Eindhoven. De gemeente Eindhoven is ook de eigenaar van de molen. De eerste vermelding van deze molen was rond 1330. Men noemt het een banmolen. Maar goed dat de gemeente nu daar geen waarde aan hecht. Anders moesten de boeren uit de buurt nu al hun graan ook nog gaan brengen om het te malen.
Deze gebouwen zijn mogelijk herbouwd tegen het einde van de 18e eeuw. De adelijkheid had zo tot 1870 deze molen in bezit. Een molenaar Smulders zou toen de eigenaar zijn geweest.In de loop der jaren is hij door vele molenaren opgevolgd.
In het linkergedeelte was oliemolen ondergebracht en rechts, en die werkt nog, de korenmolen.
Op deze afbeelding is maar één rad te zien, oorspronkelijk waren er twee en het tweede is bij reconstructie eind jaren negentig weer geplaatst.
In 1884 heeft Vincent van Gogh deze molen geschilderd, dit is particulier bezit in Amerika.
De molen heeft, net als de Opwettense molen, een vang. Hiermee kan de molen indien nodig snel stoppen en dit is schijnbaar toch uniek.


Datum: 21-10-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Zie foto 6739.


Datum: 23-12-2006
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Sinds 2003 is ook de oliemolen weer in gebruik. Het is de moeite waard om er eens een kijkje te gaan nemen hoe dat in zijn werk gaat.


Datum: 21-12-2017
Naam: Jan Cuijpers  
img

De molen is in 1859 door Johannes Smulders gekocht van Baron Jan Lodewijk van Scherpenzeel Heusch, wonende in Maasbree (Limburg). Dit was inclusief de molenaarswoning (nu Collseweg 2) en verschillende percelen grond.
In 1859 is vader Martinus Smulders (de vader van Johannes Smulders) naar Coll verhuisd. Martinus Smulders verhuisde in 1879 naar Asten en overleed kort daarna (verpleeghuis). Direct daarna, in 1879 zijn Wouter Martinus Smulders en Martha Maria Smulders (de zoon en dochter van Johannes Smulders) op Coll gaan wonen. In 1883 trouwde Wouter Martinus Smulders met Johanna Maria van Overbruggen.
In 1863-1864 bouwde Johannes Smulders ook nog een windmolen in Zesgehuchten, het buurtschap Hulst. Deze molen bestaat niet meer.