EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

18643

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Luciferstraat

Onderwerp 1.:

Begraafplaatsen

Onderwerp 2.:

St Catharina

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
ZOEKPLAATJE 17 >>> St Catharinakerkhof

Beschrijving

Deze foto is afkomstig van nazaten van de familie Glaudemans-van Gestel van de steenfabriek. Helaas is niet bekend waar deze metselaars een muur aan het metselen zijn. Een kerkhof? Eventueel zou het gebouwtje op de achtergrond, alsmede het huisje ernaast uitsluitsel kunnen geven.


Geplaatst op

29-01-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 29-01-2009
Naam: Tini van Rooij  
img

Dat "gebouwtje" op de achtergrond is de hoekpilaster van deze muur. Je ziet dat de muur daarachter naar links loopt. Dit hoeft natuurlijk niet in Eindhoven te zijn. Het hoeft ook geen kerkhof te zijn, kan ook een kloostermuur wezen.


Datum: 29-01-2009
Naam: Rini Talens  
img

Misschien dat op een vergroting van de originele foto nog het naamplaatje van de straat leesbaar te maken is.


Datum: 31-01-2009
Naam: Yvonne Henderson  
img

Alweer een foto aan de vergetelheid onttrokken: dank zij de opmerkzaamheid van Rindert Brouwer die opmerkte dat het hier wel eens om de kerkhofmuur van het Sint Catharinakerkhof zou kunnen gaan. Ben vanmiddag gaan kijken en jawel, op drie hoeken van het kerkhof bevinden zich de penanten zoals die op de achtergrond zichtbaar zijn. Nog geen 100% sluitende garantie, maar toch... Heb nog even gekeken of de straatnaam te lezen is, dat is helaas niet zo. Ik ga nog proberen uit te zoeken waar het huisje heeft gestaan, in de Luciferstraat stonden van die kleine huisjes?


Datum: 31-01-2009
Naam: Tini van Rooij  
img

Yvonne dat was ook mijn eerste reactie, het Catharinakerkhof, maar ik verliet dit idee nadat ik foto 5901 had bekeken. Deze foto vertoont een hoek met een lantaren. Boven op deze lantaren is een ornament aangebracht dat weliswaar lijkt op het ornament op deze foto maar niet hetzelfde is. De kruizen bevinden zich in een cirkel en alle "poten" van het kruis zijn even lang. Ik zal morgen even kijken, dan zijn we op de Grote Berg. Kom je ook?


Datum: 01-02-2009
Naam: Nico Rombouts  
img

Ik weet niet of met het Catharinakerkhof het kerkhof aan de Edenstraat bedoeld wordt, maar als je over de Edenstraat rijdt zie je op de hoeken van het kerkhof ook zulke hoekpilasters staan, misschien is het een huisje in de huidige Zwembadweg/Don Boscostraat.


Datum: 01-02-2009
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Ook ik dacht eerst aan Catharina Kerkhof, maar die muren zijn echt wat hoger. De beplanting achter de muur doet me denken aan een boomgaard, misschien bij een klooster of een pastorie?


Datum: 01-02-2009
Naam: Jan Joosten  
img

Marijke, het zou toch een hogere muur kunnen zijn want de Heren bouwvakkers lopen over een steiger!!


Datum: 01-02-2009
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Tuurlijk, hoge muur, steiger, dus toch Catharina kerkhof. Kan niet missen.


Datum: 01-02-2009
Naam: Tini van Rooij  
img

Ik heb vanmiddag gekeken en het ornament komt overeen. Ook is het mogelijk dat het huisje in de Luciferstraat staat, zie ook het kaartje afbeelding 1310.


Datum: 02-02-2009
Naam: Rini Talens  
img

Hm ja..Luciferstraat zou, denk ik zo, op het "blote oog" net kunnen passen in de ruimte van de tekst op het straatnaamplaatje.


Datum: 10-07-2013
Naam: Theo Verschueren  

Bij de aanleg van het St. Catharinakerkhof op Gestels grondgebied in 1876/77 liet de stadsarchitect Joh. A. van Dijck rondom het kerkhof een gracht aanleggen, die gevoed werd door het riviertje De Rundgraaf, welk de grens vormde tussen Eindhoven en de gemeente Gestel. Toen later bleek dat het jaarlijks zuiveren van de gracht en het knippen van de haag nogal arbeidsintensief was, werd in 1916 overgegaan tot het dempen van de gracht en de bouw van de schansmuur aan drie zijden van het kerkhof. Door deze ingreep werd het terrein met 1/5 van de gehele oppervlakte vergroot.
Een schansmuur met ezelsrug en voorzien van doorlopende pilasters waarop een z.g. kapelletje staat, terwijl op de hoeken een hardstenen "muts" is geplaatst. Op deze foto is dat duidelijk te zien, maar men ziet ook links daarvan heel vaag een deel van de ezelsrug. Dit kan niet anders zijn dan de hoek van de muur aan de Edenstraat / Deken van Somerenstraat gezien in de richting van de H. Hartkerk. Het huisje rechts moet dus gestaan hebben in de Paradijsstraat (1915), vijf jaar later genoemd Edenstraat (1920), in die tijd nog een onbeduidend straatje richting de Dommel.