EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1900

Bijdrager:

Jaar:

1948

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Gestelsestraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Gestelsestraat met H. Hartkerk

Beschrijving

Op de achtergrond zien we de H. Hartkerk van de Ploegstraat. Rechts in het midden loopt de Helmerslaan. Links zien we een Edah-filiaal.


Geplaatst op

07-11-2005

Reacties:

Datum: 06-11-2006
Naam: Henk den Exter  
img

In het Edah-filiaal zit nu een afhaalchinees en het heeft voor die tijd nog dienst gedaan als poelier (Van den Boomen). Op de hoek Helmerslaan en Gestelsestraat zat vroeger de Etos (kruidenierswaren) en daarna de Etos-drogisterij.


Datum: 27-11-2006
Naam: Gert Prins  
img

in de drie huisjes aan de rechterkant woonde ik vroeger op de hoek van de Helmerslaan.


Datum: 27-11-2006
Naam: Gert Prins  
img

Vroeger zat hier ook nog een groentenboer Van Acquoy.


Datum: 27-11-2006
Naam: Tini van Rooij  
img

En die groentenboer van Acquoy was ook nog eens nachtportier bij Nolte. Hij kwam dan met de auto van de zaak, een Tempo met zo'n slingerende weegschaal achterop, naar het werk. Destijds was men niet bang van een tweede baantje als het een extra centje opleverde.


Datum: 04-06-2007
Naam: Frank Seegers  
img

Naast de EDAH woonden twee dames en daarnaast zat bakkerij Lamers, die tot ongeveer 1965(?) met zijn bakkerskar het brood aan de deur verkocht. Een halfom was een veel gehoorde bestelling. En waar de zonwering (markiezen) hangen zat Senicot met voortreffelijk gebak. Ook het luikje in de muur aan de Gestelsestraat waar we ijs kochten dat dan eens extra in de vloeibare chocolade gedompeld werd is nu nog zichtbaar. Ik woonde op nummer 83 en herinner me nog goed hoe de blauwe Magirus Deutz-bussen langs denderden.


Datum: 04-06-2007
Naam: Peer Retera  
img

Enkele tientallen meters voorbij de Helmerslaan aan de rechterzijde kwam mijn vader vandaan (Gestelsestraat 25f), Jo Retera. Zijn broers heten: Jan en Christ en zijn zusters: Ria, Annie, Nini en Lizette.


Datum: 04-06-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Twee wielrenners woonden achter links. De tweeling Nijsen had thuis een winkel in winkelbenodigheden. Ze hadden in Hapert een fabriek waar ze deze dingen maakten. Maar de tweeling fietste en bemoeide zich niet met de zaak. Peter, een neef, kon ook goed aankomen.


Datum: 04-06-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Wat verkocht die tweeling zoal? Ik kan me zo weinig voorstellen bij winkelbenodigdheden.


Datum: 04-06-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Ad Nijssen zat met zijn winkel nog een eindje voorbij de Rivierstraat aan de linker kant. De zoon Peter was wielrenner tot hij dat wegens ziekte moest opgeven. Toen is hij aan de Hoogstraat, naast Van Rooy de groenteboer een lijstenwinkel begonnen. Dit was overgens in het pand waar mijn oma ooit haar postkantoor is gestart.


Datum: 05-06-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Hans, al wat er in de winkel nodig is, voor er de handel in komt. Een rek, eventueel verrijdbaar, en een rek aan de wand met de nodige schappen, ga zo maar door. Overal zit handel en geld in. Meestal in roestvrijstaal uitgevoerd.


Datum: 05-06-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Er hangt mij iets van bij dat in die panden links ooit een brandschadewinkel geweest is. De Turck zat hier toch ook met zijn auto-onderdelen.


Datum: 05-06-2007
Naam: José Roestenburg  
img

Volgens mij woonde ongeveer op de hoogte waar de fotograaf gestaan moet hebben aan de linkerkant juffrouw Charmant, de juf van de vijfde klas van de meisjesschool in de Ploegstraat. Het moet een strenge juf geweest zijn zover ik me het geklaag van mijn zussen kan herinneren die bij haar in de klas hebben gezeten.


Datum: 05-06-2007
Naam: Ap ten Hartog  
img

Wil, dat klopt de Turck zat daar ergens. Ik heb daar wel eens spullen gekocht.


Datum: 05-06-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

De Turck zat pakweg 400 meter terug achter de fotograaf, net voor haringinleggerij Van Erp.


Datum: 05-06-2007
Naam: Frank Seegers  
img

Leuk deze reacties. In het pand waar de Turck zat ter hoogte van nr. 104 zat voorheen de Fa. Sijmons. Hij woonde op 104, het nieuwbouwhuis links naast de zaak. Geen van de drie zonen had behoefte de zaak over te nemen. Zo werd de zaak opgeheven en het pand veranderde van eigenaar. De Turck, de ouwe heer, woonde rechts boven de zaak en links woonde Huub van Baar, een vermaard kunstschilder en docent tekenen. Aan dezelfde kant richting stad had je fietsenhandel Jan van Hal en daarnaast de fa. De Wit, een handel in potten en pannen en ander keukengerei. Ook had je in dezelfde rij een herenkapsalon, een drankenhandel De Groot en een tabakswinkel. Ter hoogte van de Jan van Boendalelaan hoek Gestelsestraat zat toen slagerij Lelieveld.


Datum: 05-06-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Als de bewuste haringinleggerij Sijmons heette, dan is het zeer waarschijnlijk dat dit dezelfde eigenaar is die voor de oorlog in de Willem Barentzstraat woonde en daar een fabriek had die nogal veel stank veroorzaakte.


Datum: 06-06-2007
Naam: Ap ten Hartog  
img

Sijmons haringinleggerij heeft ook op de Hoogstraat gezeten. In de buurt van de Kreeftstraat. Ze zijn toen naar de Gestelsestraat gegaan. Hennie de Groot, ik denk dat jij hier meer over kunt vertellen.


Datum: 06-06-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Dat is inderdaad iets voor echt oude mannen Ap. Ik kan mij alleen de Gestelsestraat nog herinneren en dat de houten vistonnen bij de achteringang aan het begin van de Bergmannstraat op het veld lagen. En dat stonk daar! Maar toch speelden wij daar tussen en op die tonnen.


Datum: 06-06-2007
Naam: Will van der Linden  
img

Mijn geboortehuis nr. 84 staat net niet op deze foto. Mijn vader, Harrie van der Linden, zoon van Willem den brief uit Woensel liet dit huis in 1925 bouwen door zijn schoonvader Johan de Beer. Wij woonden daar met acht kinderen, Jan, Hein, Ine, Mieke, Jos, Will, Loes en Jose. Op 19 september werden wij getroffen door het bombardement. Evenals de buren Lelieveld, Van Zon, Van Vliet en aan die zijde nog anderen. Aan de rechterkant woonden Van Hest, de Edahwinkelier Sijbers, de dames Moonen, bakker Lamers, Rulo. Aan de overzijde stond het gebouw van de Gemeentelijke Geneeskundige Dienst. Dit werd vol getroffen, waarbij ook de chauffeur van deze dienst omkwam. De familie Sijbers had een dochter Greetje. Zij zal zich de naam haasje nog wel herinneren.


Datum: 07-06-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

De haringinleggerij zat op de Hoogstraat naast Dijkmans schoenen, dat is waar nu ongeveer de 'rondweg' is. In begin 60-er jaren zijn ze verhuisd naar de Gestelsestraat.


Datum: 07-06-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Na Van den Boomen was hier Adri van Rijsingen de volgende poelier in het oude pand van de EDAH.


Datum: 07-06-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Is het dan links van de groentenboer, dat er wat huizen weggevallen zijn i.v.m. een bombardement? In mijn herinnering stond daar altijd een schutting en daar is ooit een keer de aansluiting van de Van Boendalelaan op de Gestelsestraat gekomen. Hennie, da witte gij wel.


Datum: 09-06-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

Even wat herinneringen doorgesproken met aauw-Gesselse mensen. In de oorlog zijn daar inderdaad wat huizen weggevallen door een bombardement. En wel in de Gestelsestraat t.h.v. het huis van meester Aarts van de Heilig Hartschool. Ook daar waar jij bedoelt Giovanni, dus tegenover de eerstgenoemde plek. Er viel ook een bom in de Rivierstraat. Op de Hagenkampweg op het Belslijntje vielen er twee. Een bij de steenhouwerij en een ongeveer bij de overweg tegenover het café van Toontje Welten. Ook viel toen een bom in de St. Lambertusstraat. Deze gegevens heb ik van oud-inwoners van de Palingstraat. Als je dan weet waar de Palingstraat ligt, dan hebben de mensen in deze straat heel veel geluk gehad.


Datum: 09-06-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

Bij de haringinlegger van Sijmons werkten een paar 'jongens' van Van den Dungen. Die voetbalden bij PSV-jeugd (vijftiger jaren). Als er een uitwedstrijd gespeeld moest worden en men ging met de bus weg, dan hadden deze 'mannen' altijd een stel potten 'zoere herring' bij zich. En stinken die bus dan naar de herring.


Datum: 09-06-2007
Naam: Bart van de Wiel  
img

Volgens mij was die haringinleggerij in het begin nog van Den Dul(c)k en die haringtonnen lagen dan opgestapeld aan de achterkant aan de Bergmannstraat waar ik woonde en het was sport om inderdaad daar bovenop te spelen en zo weinig mogelijk stinkend thuis te komen. Het was trouwens ook erg lollig om de stoppen van de tonnen eruit te slaan en dan net voordat de pekel eruit begon te spuiten weg te springen en goed te kijken of er niemand van het personeel achter jou aan kwam.


Datum: 09-06-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Ger, zat er in het linkse huis, op de hoek met de Helmerslaan geen kolenboer? En is het dus niet zo, dat jullie in het meest rechtse huis van de drie woonden? De ETOS vertrok inderdaad op de hoek met de Helmerslaan en verhuisde naar de plek direct ernaast. Daar zijn toen een viertal woningen voor afgebroken. Vrij vlug daarna is de ETOS opgeslokt door AH.


Datum: 11-06-2007
Naam: Gert Prins  
img

Wij woonden pal op de hoek van de Helmerslaan dus in het huis van die kolenboer. In het middelste huis woonde de familie Spanincks en daarnaast de familie Stevens.


Datum: 17-06-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

En die kolenboer op de hoek van de Helmerslaan heette Van Dijk.


Datum: 22-06-2007
Naam: Heins Sijmons  
img

Ik heb van 1958 tot 1975 op de Gestelsestraat 104A gewoond. Mijn vader had een haringinleggerij die in die jaren een bloeitijd heeft doorgemaakt. Ik heb er een fijne jeugd doorgemaakt en trok veel op met Frans van Rooij, Jos Prinsen en Clim Arends en later met de kinderen van Seegers. Zij woonden allen ook aan de Gestelsestraat. Ons huis, dat mijn vader in 1958 in eigen beheer heeft gebouwd, staat niet op de foto maar is iets meer richting rondweg gelegen. De winkels aan de linkerzijde waren van poelier Van den Boomen, bakker Lamers en dat met de uitstaande luifels moet van banketbakker Ceniceau (ik weet niet of dat goed geschreven is) zijn, daar haalden we altijd een ijsje voor een dubbeltje. Mijn vader is met zijn bedrijf in 1956 van de Hoogstraat naar de Gestelsestraat verhuisd. Onze tuin ligt nog naast de rondweg. De grote moeraseiken, die in onze en Rekers tuin stonden zijn vorig jaar gerooid. Op de Gestelsestraat heeft hij het bedrijf van Den Dulk overgenomen. Deze heeft nog een groot aantal jaren in de bovenwoning voor het bedrijf gewoond. Mijn vader heeft toen ook het personeel overgenomen. Het e.e.a. betekende dat hij twee voorwerkers had: Piet van den Dungen en Van Erp. Deze laatste is vrij vlug daarna verderop in de Gestelsestraat een eigen haringinleggerij begonnen. In 1975 heeft mijn vader zijn bedrijf overgedaan aan Ouwehand. Deze heeft het nog een jaar gebruikt als grossierderij in visproducten en is toen vertrokken. Als ik het goed heb is toen Jan de Turk er een automaterialenhandel in begonnen.


Datum: 24-06-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Toon(tje) Welten van café Groenewoud is dezelfde als van het Stadspaviljoen. Toon is al lang dood, maar zijn vrouw woont nog steeds in De Wilgenhof.


Datum: 28-10-2007
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Op foto 12210 te bekijken en te vergelijken.


Datum: 29-10-2007
Naam: Henk den Exter(archivaris van de parochie H.Hart van Jezus )  
img

Frans, de koster heette wel Harrie, maar met de achternaam Maas. Hij was familie van de familie Coolen uit de Ploegstraat. Zijn vrouw was een zus van mevr. Coolen en er woonde ook nog de zus van zijn vrouw bij in. Frans, heeft iemand van jouw broers iets gedaan met beurzen, zoals in het beursgebouw en in een gebouw tegen Veldhoven aan?


Datum: 29-10-2007
Naam: Frans Delissen  
img

Henk, de koster heette inderdaad Harry Maas. Mijn broer Tinie heeft destijds een beurzenorganisatiebureau gehad. Zijn eerste beurs in Eindhoven was de Lentebeurs in het voormalige POC-gebouw op de Frederiklaan. Tinie is in 1997 overleden. Mijn broer Theo heeft eveneens een beurzenorganisatiebureau op dit moment. Onze oudste zus Mia is in 2005 overleden en oudste broer Piet in 2002.
Nog even over de Gestelsestraat: Vanaf de hoek Rivierstraat richting rondweg had je op de hoek een café van Van Hoof. Twee deuren verder woonde V.d. Velden schildersbedrijf. Daarnaast heeft langere tijd woninginrichting Ideaal Wonen gezeten en later Hevo kantoorbenodigdheden. Dan kwamen bakkerij Lamers, dames Charmant, Edah van de familie Sijbers, daarna nog een woning en daarnaast zat slagerij Lelieveld.
Tussen Lelieveld en Den Dulk haringinleggerij heeft vroeger een timmerfabriek gestaan van Paaymans. En tegenover Lelieveld heeft nog enige tijd een timmerfabriek gestaan van Van Rulo. Deze timmerfabriek heb ik nog in brand zien staan. Lelieveld is later een paar honderd meter verder verhuisd en zat toen naast schildersbedrijf De Verfbron van de fam. Van Dooren. Een paar huizen voorbij ons was groentenhandel Van Gompel, naast hen op de hoek van de Jan v.d. Nootstraat was de winkel van mevr. Creemers (levensmiddelen). Zij heeft haar winkel overgedaan aan Van Loenhout, die er in eerste instantie ook levensmiddelen verkocht en later is overgegaan op Indische producten onder de naam Toko Murah. Trouwens naast slagerij Den Exter zat vroeger een drogisterij van mevrouw Lambers-Wachters. Later is hierin de fam. Rooijakkers gekomen. Je had het ook over slagerij Van Galen, naast fietsenmaker Jan v. Hal. Daarnaast aannemer Vermeylen en weer daarnaast heeft langere tijd garagebedrijf Van Velthoven gezeten met als buurman apotheek Ridas, die later is verhuisd naar de Hoogstraat tegenover de Kreeftstraat. Tegenover slager Van Galen zat kleermaker Boeijen.


Datum: 30-10-2007
Naam: Frank Seegers  
img

Het bewuste café op de hoek Rivierstraat-Gestelsestraat heeft ook nog de naam “Riverbar” gehad. Daarnaast heeft nog een psychiater (Kok?) gewoond en daarnaast, in het huis van V.d. Velden, woont nu nog Sonja v.d. Velden. Haar ouders wonen op de hoek Gestelsestraat-Huygenslaan. In het pand waar de HEVO was, zat ook nog geruime tijd matrassenbedrijf RAWI. Dat had blauwe vrachtwagens rijden met een afbeelding van een geeuwende matras. Op de Gestelsestraat was op een braakliggend veldje waar nu de nummers 69 en 71 staan een loods die gebruikt werd voor opslag van de spullen van de familie Rulo.


Datum: 30-10-2007
Naam: Helene Boselie  
img

Naast kleermaker Boeijen woonden vroeger mijn moeder en de rest van de familie Vermeulen (opa, oma en 10 kinderen). Mijn moeder heette Nettie.


Datum: 07-11-2007
Naam: Henk den Exter  
img

Ik weet dat slagerij Van Galen ook op twee plaatsen heeft gezeten, het laatste op de Gestelsestraat, waar nu een kledingzaak in is gekomen. Daarnaast is nu een inrit. Daar hebben ze in de grote tuin die er eerst was, garageboxen geplaatst. Ik ken die tuin nog heel goed want daar gingen we vroeger bij mevr. Van Galen nog kersen plukken en noten rapen. Gérard van Galen is een oom van me en mevr. Van Galen heeft vroeger toen wij klein waren vaak bij ons opgepast. De slagers uit de buurt hebben slager Van Galen toentertijd nog geholpen met het pand e.d. Dit verhaal heb ik van slager Walter Lelieveld.


Datum: 07-11-2007
Naam: N V Schoonderwalt  
img

Fietsenmaker van Schoonderwalt, Gestelsestraat 58, was een bekende wielrenner. In 1929 landskampioen. Vier kinderen, Nellie (België, Houthalen), Sjan in Deurne, Paul Trudododak in Eindhoven, Sjanet (Albir, Spanje). Wonende tot 1968.


Datum: 06-12-2007
Naam: Paul Delissen  
img

Mijn broer Frans heeft al gereageerd op deze site, maar toch wil ik er nog even wat bijzetten. Vanmorgen las ik in de krant, dat het vandaag 65 jaar geleden was dat het eerste bombardement op Eindhoven plaatsvond. Dit zal ik nooit vergeten. We waren inderdaad met een groot gezin, maar de goede Sint had ons bedacht met een serie boeken van Puk en Muk. We zaten met enkele broers in die boeken te lezen, toen we werden opgeschrikt door de vliegtuigen die gingen bombarderen. Bij ons thuis in de Gestelsestraat 126 keken we op een groot veld, tussen de achterkanten van onze huizen en de Hoogstraat.We zagen de vliegtuigen echt zo laag vliegen dat we de piloten zagen zitten. Waar nu de Brederolaan is, zijn de eerste bommen al gevallen. Wij hebben later nog veel gespeeld in de bomkraters.


Datum: 06-04-2008
Naam: Pol Hoekema - Van Rulo  
img

Nog een aanvulling op al deze aanvullingen. Het braakliggend terrein tegenover de latere Jan v. Boendaelestraat lag braak omdat deze latere straat later doorgetrokken zou worden tot aan de Van Meursstraat. Het is braak komen te liggen na de voltreffer op 19 sept. 1944 op het woonhuis, waarbij mijn oma Van Rulo om 't leven kwam. Vanwege die geplande doortrekking mocht er niets meer gebouwd worden, behalve de timmerwerkplaats, waar mijn vader Jan van Rulo nog jaren zijn bedrijf heeft gevoerd. Later werden er inderdaad spullen opgeslagen, maar het bleef wel een werkplaats. Zelf ben ik geboren op Gestelsestraat 74, naast bakker Lamers, om na twee jaren te verhuizen naar no. 72, ernaast. Zes jaar later zijn wij verhuisd naar de Staringstraat, om weer acht jaar later naar de Engelsbergenstraat te verhuizen. Tegenover ons in de Gestelsestraat woonden op 57 de fam. Cools, op 59 eerst mijn oom Ant. van Rulo, oprichter van Ideaal Wonen, sinds 1929. In het begin had hij hier volgens mij een kruidenierszaak. Zeker weet ik dat hij een schildersbedrijf had daar en daarna dus een woninginrichting. Op 74 en 72 ook. Wij woonden dus daarboven. Later woonde de familie Raaymakers op 59 met een groothandel in huishoudelijke artikelen. Op 61 woonde de fam. Van Geffen, met Theo, Henk, Ineke en Hans. Op 63 fam. Van Bussel, daarnaast familie Beelen, de schoonouders van bakker Senecaut/Van Amelsfoort en vervolgens inderdaad Taphorn en Broekmans. Aan de andere kant van onze werkplaats familie Prinsen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Mijn kinderjaren waren daarsuper leuk. Het buiten spelen met in de winter in mijn ogen een enorme ijsbaan, waar mijn moeder dan 's avonds jammer genoeg weer zout op strooide. De pilaren beneden bij de ingang van de zaak, waar ik tot ergernis van mijn vader (vanwege de herrie in de entreehal) het draaien op de rolschaatsen oefende. Mijn broer was Kees van Rulo en mijn zus Will van Rulo en ikzelf Pol.


Datum: 14-07-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Frank Seegers commentaar 5 juni 2007: wat dacht jij van De Turck auto-onderdelen op de Hastelweg? En Jantje woont op de Botenlaan.


Datum: 10-10-2008
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Vroeg ik mij af, heette de Gestelschestraat heel vroeger niet anders? Dat moet dan ver voor de tijd van deze foto zijn.


Datum: 10-10-2008
Naam: Hennie de Groot  
img

Wat denk je van de Zandstraat Gio? Ons Moeder is geboren in de Zandstraat in Gestel op 20 oktober 1908.


Datum: 11-10-2008
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Dan zijn mijn vermoedens juist en zijn er dus twee Zandstraten in Eindhoven geweest.


Datum: 11-10-2008
Naam: Hans van Melis  
img

Ik heb het op de site al voldoende over de Zandstraat gehad. Zie foto's 3076 en 2862.


Datum: 12-10-2008
Naam: Tini van Rooij  
img

Er is nog steeds een Zandstraat in Tongelre. Maar daar is ook iets aan de hand. Volgens het straatnamenboekje van Koonings uit ong. 1920 is tegelijkertijd de Kattestraat aldaar veranderd in Zandstraat. Ook is de naam Villapark Noord vervallen, een gedeelte hiervan heet nu ook Zandstraat. Misschien dat een plattegrond van vóór 1920 uitkomst biedt. Wie heeft er een?


Datum: 12-10-2008
Naam: Pol Hoekema - Van Rulo  
img

Nee Giovanni, er waren geen 2 Zandstraten in Eindhoven. Er was er een in Tongelre en een in Gestel. Pas na de annexatie is die van het stadsdeel Gestel Gestelschestraat geworden. Zodoende was en is er slechts een in Eindhoven. Ook mijn vader is in de Zandstraat geboren en getogen ook in de Gestelschestraat.


Datum: 08-03-2009
Naam: Jac Manders-Jansen  
img

Mijn ouders zijn in de Gestelsestraat 82 komen te wonen in 1944 waar wij met later met zes personen hebben gewoond. Dat was naast de kruidenierswinkel van Sijbers. Wij woonden op het bovenhuis, onder ons woonden op 84 de fam. Maarschalk. Naderhand zijn wij verhuisd naar de Rivierstraat 23 in het jaar 1956. Er waren ontzettend veel kinderen, de hele buurt speelde zowat altijd samen.


Datum: 27-11-2017
Naam: Maurice Schellekens  
img

Reactie op de reactie van Peer Retera op 04 juni 2007: Ja mijnheer Retera was een aantal jaren onze bijna buurman (de school 25-K die bewoond werd door Piet Dirckx zat er nog tussen). Wij gingen in 2001 op de Gestelsestraat 25-G wonen.