EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

19695

Bijdrager:

Jaar:

1966

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Stadhuisplein

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Gemeentehuizen

Onderwerp 3.:

Eindhoven, Begijnenhof

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Trouwzaal oude stadhuis

Beschrijving

Een deel van de trouwzaal in het oude stadhuis. Vergeleken met foto 19678 is dit natuurlijk erg oubollig.


Geplaatst op

26-04-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 04-10-2009
Naam: Anton van Kemenade.  
img

Gemeentebode G. van Agt kijk toe bij het tekenen van de akte. De ambtenaar van de burgerlijke stand in jacquet. Zijn naam zou wel eens Jac Rooimans kunnen zijn. De ambtenaren van de burgerlijke stand in deze periode waren J. Rooimans, J.van Empel, H.de groot, J.van Kemenade.


Datum: 04-10-2009
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Maar vier ambtenaren van de burgerlijke stand in een stad als Eindhoven en dat in een tijd dat er nog veel getrouwd werd? Das niet erg veel.
Nu zijn er minstens 15 ambtenaren van de burgerlijke stand. Dat kan een ABS (Ambtenaar Burgerlijke Stand) zijn of een BABS (Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijks Stand). Er wordt ook niet meer gewerkt met "de bode" maar met een assistente.


Datum: 05-10-2009
Naam: Anton van Kemenade.  
img

Eens Marijke. Maar het onderwerp is de foto anno 1966. Het is evident dat vandaag de dag heel veel anders is. Overigens waren er in die tijd ook buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand (m.n. bv de wethouders).


Datum: 05-10-2009
Naam: Lieke Slegers  
img

Volgens het trouwboekje is de naam van de ambtenaar van de burgerlijke stand inderdaad Jac. Rooijmans. Wij hadden een van de eerste moderne trouwboekjes met layout en tekeningen van Geertrui Charpentier. Het werd gedrukt bij drukkerij Lecturis in Eindhoven. Zojuist het boekje nog eens doorgelezen en zie staan: de man is het hoofd van de echtvereniging. Dat was dus nog niet zo modern.


Datum: 05-10-2009
Naam: Hans Strootman  
img

Dat klopt, Lieke,dit is Jac.Rooymans; trouwde ons ook in dec. 1968. Hij maakte toen een zinspeling over dat hoofd van het gezin in de trant van "het staat er nog wel, maar in de praktijk...!"( Hij heeft gelijk gekregen!)