EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1976

Bijdrager:

Jaar:

1976

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

621 Hurk

Straat:

Beemdstraat

Onderwerp 1.:

Plattegronden / Topografie

Onderwerp 2.:

Strijp

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Residencia El Prado (2) en de luciferfabrieken

Beschrijving

Een uitsnede uit de stadsplattegrond van 1976, waarop de locatie van El Prado is ingetekend. Maar wat daarop ook direct opviel is de vermelding "N.V. Ver. Holl. Luciferfabrieken" aan de Hurksestraat. Dus weer een aanvulling op de geschiedenis van Mennen & Keunen. En fotonummer 1976 en jaartal 1976 is geen vergissing!


Geplaatst op

17-11-2005

Reacties:

Datum: 17-11-2005
Naam: Wil van Hout  
img

In de blanke driehoek Limburglaan-Beemdstraat was na de oorlog een kamp voor Molukkers. Is daar nog fotomateriaal of documentatie over?


Datum: 13-03-2007
Naam: Johan Boogers  
img

Niet alleen Molukkers! Ook andere Indische Nederlanders die gedwongen waren hun land te verlaten zijn daar tijdelijk gehuisvest geweest.


Datum: 25-06-2007
Naam: Heidy van Hek  
img

Ik wil graag weten of er foto's en/of andere documentatie bestaat over de Indische Nederlanders die hier destijds gewoond hebben. Mijn familie en ik waren hier ondergebracht, ik was toen 4 jaar oud. Kan iemand mij hiermee helpen? Ik wil graag een boek schrijven. Ik woon nu in Garden Grove, California USA. Bij voorbaat hartelijk dank.


Datum: 09-07-2007
Naam: Elise Reijmer  
img

El Prado was in de jaren 60 een woonoord voor Spaanse gastarbeiders. Deze Spaanse mannen en jongens waren voornamelijk werkzaam bij Philips in de continudiensten. In het park aan het afwateringskanaal hebben een groot aantal van deze jongens leren fietsen. Wat heel grappig was om te zien overigens.


Datum: 10-07-2007
Naam: Heidy van Hek  
img

De jaren zijn 1951 en 1952 die wij hebben doorgebracht in het militaire kamp in Eindhoven.


Datum: 04-06-2008
Naam: M.A.Luengo Tarrero  
img

In het Openlucht Museum te Arnhem, is een replica te zien van de woonoorden waar de Indische Nederlanders waren ondergebracht. Zulke woonoorden waren ook in Someren, Sevenum, Horst-America en Middelbeers en hier zijn toen in de jaren 60 de eerste Philips Spaanse gastarbeiders ondergebracht. Deze kampen bestaan niet meer. Alleen in Middelbeers (De Spreeuwer) zijn nog een paar van deze barakken te zien. Hier zien we beelden van de Speeuwer in de jaren 60: www.emigracioneindhoven.dse.nl/menu53E.htm
En hier zijn de laatste baraken te zien van het voormalige woonoord De Spreuwer in Middelbeers: www.emigracioneindhoven.dse.nl/menu54E.htm
Hier kunt u een kaart zien met de plek waar De Spreeuwer zich bevindt: www.emigracioneindhoven.dse.nl/menu55E.htm
Miguel Angel Luengo, www.emigracioneindhoven.dse.nl


Datum: 04-06-2008
Naam: Mari Kieneker  
img

Het houten huis uit een woonoord voor Indische Nederlanders in het openlucht museum in Arnhem kwam uit Lage Mierde en is pas even geleden verplaatst. Bij de Spreeuwel in Westelbeers staat volgens mij nog een van de houten/gedeeltelijk stenen barakken langs de weg naar Baarschot.


Datum: 04-06-2008
Naam: Johan Vervest  
img

De Molukkers leefden onder schrijnende mensonwaardige omstandigheden. Teveel mensen in één ruimte met stapelbedden en het onroerend goed was tenminste in Eindhoven gelijkend op nissenhutten met aan de ingang bewaking/beveiliging.


Datum: 04-06-2008
Naam: Johan Boogers  
img

Inderdaad Johan, dat waren toestanden waarvoor we ons als Nederlanders nu nog moeten schamen! Ik kende die toestanden via een Indische secretaresse die eind jaren vijftig op onze afdeling bij Philips werkte en daar aan de Limburglaan in zo'n nissenhut woonde.


Datum: 05-06-2008
Naam: Wil van Hout  
img

Ik kan mij nog herinneren dat tijdens de vierdaagse een grote groep van deze Molukkers meeliep en hen een groot applaus ten deel viel, mede omdat ze allemaal op gymschoenen liepen (geruisloos) en er flink de pas in hadden. Voorafgaand aan de vierdaagse oefenden ze regelmatig en was er ook veel belangstelling wanneer ze vertrokken vanaf de Beemdstraat.


Datum: 05-06-2008
Naam: Marienella Madrid  
img

Dan heb ik nog een vraag. Vanaf de Limburglaan kon je de Maycrete woningen zien. Rechts daarvan richting Strijpsestraat stond een soort lange halfronde loods van golfplaten gemaakt. Mij was in de 50er jaren verteld dat dat een opvangcentrum was voor Indische Nederlanders. Tegenover de Beemd. Klopt dat?


Datum: 05-06-2008
Naam: Toon Geevers  
img

Die halfronde loods was inderdaad het opvangcentrum voor Indische Nederlanders met ervoor een veldje waar je ze regelmatig zag voetballen. Even daar voorbij was kolenhandel Latour gevestigd.


Datum: 05-04-2011
Naam: Joop Mengde  
img

In 1951 gingen wij met onze kleuterklas van de Theresiaschool van de Bredalaan de Molukkers en Indische Nederlanders "bekijken" die inderdaad met zijn allen gehuisvest waren in een open ruimte van halfronde golfplaten. De onderliggende boodschap heb ik nooit begrepen maar de bedoeling was, denk ik, de gastvrijheid van Holland tonen.


Datum: 05-04-2011
Naam: Johan Vervest  
img

De nissenhutten waren gesitueerd direct rechtsboven Sterk door Werk. Het zijn waarschijnlijk de panden die zijn ingetekend maar niet nader aangeduid.


Datum: 06-04-2011
Naam: Tini van Rooij  
img

Inmiddels heb ik foto 27861 gevonden in de map van Henk van Alphen. Ik denk dat daar de nissenhutten op staan. Voor een plattegrondje van rond die tijd zie afbeelding 27862


Datum: 21-12-2017
Naam: Mathi Prygoda  
img

De geprojecteerde Beemdstraat loopt langs de boerderij aan het Severeind.