EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

20365

Bijdrager:

Jaar:

1927

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

612 Philipsdorp

Straat:

Kerkeind*

Onderwerp 1.:

Calamiteiten

Onderwerp 2.:

Branden

Onderwerp 3.:

Overige Branden

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Brand in Strijp

Beschrijving

Katholieke Illustratie: "zes huizen uitgebrand. Te Strijp, bij Eindhoven, heeft een felle brand gewoed. Zes arbeiderswoningen brandden totaal uit, waardoor zeven gezinnen dakloos werden. Omtrent de oorzaak tast men in het duister".


Geplaatst op

22-06-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 04-07-2009
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Dit zal het Kerkeind zijn geweest. Een zijstuk van de Strijpschestraat.
Ik ga uit van het krantenbericht van 28-2-1927 dat 6 arbeiderswoningen afbrandden, alleen een hond kwam om in de vlammen.
De getroffenen waren Boone, Bierings, Konings, van de Ven, Van Es en Verbeek. Er was een Van Es op Kerkeind 14, Konings op Kerkeind 20 en Boons op Kerkeind 22.


Datum: 04-07-2009
Naam: Peter Vermeulen  

Als ik het plattegrondje 20518 er bij neem dan vermoed ik dat het de woningen zijn die rechts achter het luihuis van foto 2810 staan.


Datum: 05-07-2009
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Mogelijk staan de woningen ook op 4755.
Nog uit de krant: in de 6 woningen woonden 7 gezinnen. De in totaal 15 kinderen die op de zoldertjes sliepen, konden met enige moeite gered worden. Een agent liep daarbij brandwonden op. De verzekering dekte grotendeels de schade.
Verder was er nog sprake van met riet bedekte daken (daarom was het onbegonnen bluswerk), maar dat is op de foto's niet zo duidelijk, lijkt me.
De oorzaak van de brand (die bij arbeider Verbeek begon) was niet bekend.


Datum: 09-05-2010
Naam: Will.v. Oers  
img

Volgens een paar stokoude tantes van mij is dit de plaats waar nu o.a. de sigarenwinkel van Coen Dillen is gevestigd aan de Frederiklaan.


Datum: 11-04-2011
Naam: Kim Spierings  
img

Klopt, van Es heeft gewoond op Kerkeind 14, waren mijn opa en oma, Dien en Wim van Es. Ik ben hun kleinkind, Kim Spierings.


Datum: 02-04-2020
Naam: Tiny van Dooremolen  
img

Op dit oude item wil ik alsnog reageren. Misschien is er nog iemand die kan antwoorden op mijn volgende vragen. Waar komen de huisnummers van het Kerkeind vandaan die in een van de opmerkingen zijn genoemd? Ik kan de namen die genoemd zijn niet controleren in het bevolkingsregister, want door de privacywet is er op internet bij het RHIC Eindhoven na 1920 niets meer in te zien. Ik zou graag willen weten of de verbrande woningen inderdaad op het Kerkeind stonden. Mijn grootvader Jan Vermeulen woonde er omstreeks 1900. Ik vind in de bevolkingsregisters voor 1920 geen enkele naam terug van de in 1927 genoemde getroffenen van de brand. Ook het aantal woningen dat er stond roept vraagtekens op. Als ik naar de huisnummering kijk, stonden er minstens elf huizen (er waren geen oneven nummers), in 1900 en eerder stonden er waarschijnlijk ca. acht. Ik heb de meeste gegevens op internet nagelezen zonder resultaat. Misschien heeft iemand nog notities of scans uit die periode die mij kunnen helpen. Bij voorbaat dank.