EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

20367

Bijdrager:

Jaar:

1980

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Ploegstraat

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Gestel, H Hart van Jezus

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
H Hartkerk

Beschrijving

H. Hartkerk met pastorie in de Ploegstraat.


Geplaatst op

22-06-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 22-06-2009
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Ook toen daar al: veel parkeren op de stoep. Tegenwoordig zijn er verhogingen en paaltjes op het brede trottoir aangebracht, wat echter nog steeds het wanparkeren niet geheel kan tegengaan.


Datum: 03-08-2009
Naam: Henk den Exter  
img

In de tijd van deze foto was het kerkplein een parkeerplaats vooral voor de bezoekers van de kerk, dus ook bij uitvaarten. Maar omdat men niet netjes kan parkeren, toen ook al niet, zodat de begrafeniswagen erdoor kon, heeft men de paaltjes en piramiden op het kerkplein gezet. Nu staan daar auto's van enkele omwonenden, die weten dat de wagen even een paar uur weg moet als er een uitvaart is.


Datum: 03-08-2009
Naam: Lieke Slegers  
img

Wat me opvalt is, dat er kerken zijn gesloopt met véél meer uitstraling dan deze kerk. Wat kan daar de reden voor zijn.


Datum: 03-08-2009
Naam: Kees van der Hoeven  
img

De reden is dat de bouwmeester Dom Bellot heet. Een naam in architectenland. De kerk en pastorie zijn zelfs rijksmonument. Het is een aparte en toch ook wel mooie kerk maar ik ben het met Lieke eens dat er mooiere zijn die wel werden gesloopt.


Datum: 04-08-2009
Naam: Henk den Exter  
img

K. v.d. Hoeven heeft gelijk, Dom Paul Bellot is een bekende architect in de kerkenbouw. In elk land waar hij werkte, had hij een medearchitect die meestal toen net begon aan zijn carrière. Hier in Nederland was dat Hendrik van de Leur. Zie de kerken van Vorstenbosch, Groningen en Bolsward. Het klooster in Oosterhout heeft Dom Paul Bellot nog alleen gedaan. De pastorie van de H. Hart van Jezus is weer van de hand van Van de Leur. En waarom het een monument is, komt omdat het een aparte bouw is, een zogenaamde zaalkerk. Er staan nl. nergens pilaren in de weg van en naar het altaar en naar de kerkgangers. In Eindhoven is de studentkerk aan de Kanaaldijk, bij de Paterskerk, ook van Dom Paul Bellot.


Datum: 17-04-2016
Naam: Liz Dewitte  
img

Het is een mooie en waardevolle kerk. Dom Bellot heeft vooral veel aandacht gehad voor het interieur van de kerk. De buitenzijde was voor hem minder van belang. Maar door het gebruik van duurzaam materiaal en de goede detaillering is de kerk nog in een prima toestand. Het is in de loop van de tijd een donkere kerk geworden. Door het dichtzetten van bovenlichten, door het afdichten van bepaalde glas-in-lood ramen en door het toevoegen van het portaal door architect Jos Bedaux. Er is ook nog een sacramentskapel bijgebouwd door architect Fons Vermeulen helemaal in Bossche school stijl. Het is een unieke kerk met een bijzondere ruimtewerking en prima te herbestemmen. Eindhoven moet trots zijn op zo een publieksgebouw. Hier kan veel méér mee gebeuren.