EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

8229

Bijdrager:

Jaar:

2006

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Ploegstraat

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Gestel, H Hart van Jezus

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
H.Hart van Jezuskerk aan de Ploegstraat. (6)

Beschrijving

De glas in lood ramen in een van de zijbeuken. Henk den Exter zal hier nog een heel interessante uitleg bij geven.


Geplaatst op

30-12-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 15-09-2008
Naam: Henk den Exter (arch.parochie H.Hart van Jezus)  
img

Dit gebrandschilderde raam is aan het eind van 2007 gerestaureerd, door de firma Flos uit Steijl. Dit is het atelier wat Pieter Wiegersma als `thuis`atelier gebruikte. Deze firma weet ook precies hoe Pieter alles heeft bedoeld en wat bij een restauratie mag en kan veranderd worden.
Men heeft nl. de dwarsstaven die elk een gedeelte vormen, vervangen door staven die niet roesten, want dat was voor de restauratie wel het geval.
Al het lood is er tussen de glazen uit geweest en men heeft alles weer met nieuw lood de glazen aan elkaar gemaakt. Elk stukje glas is schoon gemaakt en met iets bewerkt om het vuilafstotend te maken. Toen deze glazen weer werden gemonteerd, was het duidelijk te zien dat het schoon gemaakt was, alleen de lichtinval al. Men had een foutje gemaakt bij het terug zetten van de elementen, men had 2 elementen met elkaar verwisseld. Toen ik de kerk in kwam en naar het raam ging kijken, zei de pastoor, het is mooi geworden he, en mijn antwoord was, ja zeker maar er mankeert iets aan dat raam, alleen ik zie niet zo gauw wat en na enkele minuten kijken zag ik de wisseling. De pastoor schrok wel toen ik zei dat ik er iets aan zag, maar de firma Flos heeft het in januari 2008 netjes rechtgezet. Men had van het middelste venster de 3de en 4de element met elkaar verwisseld.


Datum: 15-09-2008
Naam: Henk den Exter (arch.parochie H.Hart van Jezus)  
img

In 1952 is dit gebrandschilderde venster in de kerk van het H.Hart van Jezus geplaatst. Dit als eerste van de reeks mooie glazen die deze kerk nu rijk is. Alle zijn vervaardigd door Pieter Wiegersma, deze zijn nog in zijn eigen atelier in Deurne gemaakt. maar in de 70er jaren heeft de firma Flos in Steijl de rest van zijn glazen geproduceerd. Ook de glazen in het middenschip van deze kerk.