Fotonr.: 20699
Bijdrager Annie van Hout-Mandigers
Jaar: 1960
Locatie 1.:Woensel |424 Mensfort |Europalaan
Categorie.: Bedrijven / Industrie |Groothandel / Grossierderij |Van de Laar (Bakkersartikelen)

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Kloosterdreef 5a

Beschrijving Firma A.C. van de Laar Kloosterdreef 5a groothandel in bakkersartikelen. (Dit stukje Kloosterdreef heet nu Europalaan (Red.))
Geplaatst op 15-07-2009
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 15-07-2009
Naam: Hans van Melis img

Om precies te zijn ligt op dit stukje nu de middenberm van de Europalaan. Ik heb deze foto opgezocht naar aanleiding van de vraag van Peter van de Laar bij foto 43.


Datum: 16-07-2009
Naam: Gerard van de Vorle

Een vraagje over dit pand, Zat in dit pand een schouw met mooie Delfts blauwe tegeltjes?


Datum: 16-07-2009
Naam: Peter van de Laar img

Hans, bedankt voor de prachtige foto.
Ik heb alleen de informatie dat Janus van de Laar (Adrianus Cornelis, dus dat klopt mooi) woonde in de Kloosterdreef naast het pand van dokter Goyarts; hij is dan vertegenwoordiger van Zeelandia? Dat zou dus ook goed kunnen overeenstemmen. Dat hij naast het pand van dr. Goyarts woont, klopt dus waarschijnlijk niet.
Ik heb ergens gelezen dat voor 1920 Kloosterdreef 16 van dr. J.H.L. Goyarts was, later omgenummerd naar 1. Er schijnt ook nog een nummer 1a geweest te zijn. Het oude huis van fabrikant G. de Vries was Kloosterdreef 15. In 1925 werd er achter een stuk aangebouwd en in 1929 volgde een algehele verbouwing. Op Kloosterdreef 14 woonde de handelsreiziger A.v.d. Laanen. Zou met die laatste misschien A. van de Laar bedoeld zijn? M.a.w. was nr. 5a vroeger nr. 14?


Datum: 16-07-2009
Naam: Henk de Bitter img

Dit pand komt mij zeer bekend voor want ik heb mijn jeugdjaren doorgebracht op het adres Kloosterdreef 16A, gelegen tegenover de woning van de fam. Van de Laar. Hier woonden Janus van de Laar en zijn vrouw Mina en hun kinderen Jan, Henk en Frans van de Laar. Janus had de vertegenwoordiging in zuid-Nederland van de Zeelandia bakkerijgrondstoffen. Later heeft Jan dit bedrijf overgenomen en is ook op dt adres gaan wonen. Vanaf dit pand en in de richting van de Woenselsestraat had je de slagerij van Leo Wibers, daarnaast de villa van de Vries, dan volgde houthandelaar Clercx en op het einde hoek Woenselsestraat het doktershuis van dr. Goyarts waar later dr. Kramer zijn praktijk had. Ik heb nog een foto gevonden waarop het gehele huis van de fam. Van de Laar te zien is. Die foto zend ik per omgaande in.


Datum: 17-07-2009
Naam: Peter van de Laar img

Bedankt, met deze twee foto's is dit huis mooi gedocumenteerd. Henk, Janus oudste zoon heette Wim (geboren 1916), die was misschien vaak uithuizig omdat je hem niet noemt.
De slagerij van Wilbers is in de gevechten rond de Kloosterdreef zwaar beschadigd. Het pand was ook erg ongunstig gesitueerd, precies in de bocht en met een vooruitspringende rooilijn. Is dit later nog hersteld, of is het pand afgebroken (of eventueel "teruggerooid")? Op de bekijkenswaardige site http://www.battledetective.com/casefiles2.html wordt een goed beeld gegeven van de gevechten; het moet om het enige stukje bebouwd Eindhoven gaan waar bij de bevrijding echt slag is geleverd.
Nog een andere vraag: er zou sprake zijn van boogschietsport achter het huis op het terrein van de familie Van de Laar aan de Kloosterdreef. Semper Crescendo heette de club. In mijn familie was vrijwel ieder mannelijk familielid een fervent beoefenaar, dus ook dat kan mooi kloppen. Zijn er foto's, luchtfoto's of plattegronden waarop de banen (obstakelvrij) te herkennen zijn?


Datum: 17-07-2009
Naam: Hans van Melis img

Op diezelfde Battledetective staat een uitsnede uit een luchtfoto uit 1944 waarop de tuin te zien is een doel is zeer onwaarschijnlijk.
Op en volgende heb ik de de foto's van Eugene de Vries van Kloosterdreef 3 geplaatst. Eugene zal misschien nog wel iets uit eigen ervaring kunnen vertellen van de doel achter het huis.


Datum: 17-07-2009
Naam: Henk de Bitter img

Op fotonr 9106 heb ik reeds iets verteld over de Handboog Vereniging "Semper Crescendo" die was gevestigd links achter het woonhuis van de fam. Van de Laar, om precies te zijn tussen de achterzijde van het pand van slager Wilbers en het huis van De Vries. Deze "Doel" was een bloeiende vereniging met een eigen clublokaal en hield regelmatig concoursen. Het jaarlijkse koningsschieten en de teerdag waarop werd potverteerd. Ik probeer al jaren iets terug te vinden over de geschiedenis van Semper Crescendo maar tot op heden zonder resultaat. Wie weet meer van deze club? Ik heb nog een foto gevonden gemaakt op de jaarlijkse teerdag, die ik zal inzenden.


Datum: 27-08-2016
Naam: Rob van de Laar img

Inderdaad was er achter ons huis een handboogschutterij, de Doel genaamd. Ik heb daar vaak pijlen gedragen. En ik zal de term 'witte mannen' nooit vergeten. Er werden vele borreltjes met suiker weggewerkt. Mijn opa was een gewichtig man die ook nog een dahliatuin bestierde. Mijn vader had van hem de groothandel in bakkerijgrondstoffen overgenomen. Een groot deel van de producten werd aangeleverd door de Koninklijke Zeelandia uit Zierikzee. Later is het huis 'onteigend' en zijn we naar Veldhoven verhuisd.
PS: was er ook niet een Adje den Bitter?