EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

21428

Bijdrager:

Jaar:

1967

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

412 Hemelrijken

Straat:

Nieuwe Fellenoord

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Noodwinkels Nieuwe Fellenoord

Beschrijving

In 1947 verstrekte de gemeente Eindhoven aan de gemeente Eindhoven een bouwvergunning voor de bouw van 48 noodwinkels. Hier vonden winkeliers van de Bogert, Fellenoord en Demer een tijdelijke plek. De enige die ik nog ken is Ben Compaan de (boeren)slager van de Notenstraat 15.
De foto is gemaakt door Frits Hekman. Van hem kregen we een beter exemplaar waadoor wij de oorspronkelijke foto hebben vervangen. Ook het jaartal is  aangepast. 1967. (Red.)


Geplaatst op

15-09-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 15-09-2009
Naam: Jack Docters  
img

Deze foto is vanaf de Boschdijk genomen, in het rechtse winkeltje op de Boschdijk zat Haak sportartikelen en vooraan rechts in de Fellenoord zat een lampenzaak


Datum: 15-09-2009
Naam: Anneke Cosijns  
img

Ik dacht dat rechts een groentewinkel van Janssen zat en ergens links in het midden Brabants Binnenhuis met meubels.


Datum: 15-09-2009
Naam: Ben Brekelmans  
img

Klopt, Anneke. En tegenover Janssen zat kapper Wijn. Halverwege de kant van Janssen zat ook nog een viswinkel. En slager Ben Compaan die Hans hierboven noemt.


Datum: 16-09-2009
Naam: Lucien Brouns  
img

Prachtige foto die herinneringen oproept. Geen idee meer hoe dit stukje van de Nieuwe Fellenoord er uit zag. Zat rechts ook niet een glasblazer?


Datum: 16-09-2009
Naam: Tini van Rooij  
img

Van hieruit aan de rechterkant, nog voor het Hemelrijken, zat Burman, glashandel. Of hij ook glas blies weet ik niet. Ik herinner me wel dat hij het glas in lood uit ons dressoir repareerde nadat ik er met een stoel doorheen gevallen was.


Datum: 23-10-2009
Naam: Henny Wijn  
img

Jack: oorspronkelijk was dit Horlogerie van Straalen, rechts daarnaast zat Sporthuis Haak en staat niet op deze foto (Haak heeft overigens later dit pand bij het sporthuis gevoegd)
Anneke: inderdaad was de eerste winkel in de Nieuwe Fellenoord van Jansen en het Brabants Binnenhuis zat een stuk verder ook rechts.
Overigens kan ik me ene Jan Cosijns herinneren die woonde in de Lijmbeekstraat t.o. van de Broek (rijwielhandel) en ik denk dat we van hetzelfde bouwjaar zijn, familie???
Ben: Viswinkel Schoots zat weer 2 panden verder dan het Brab. Binnenhuis en Ben Compaan zat 1 pand voor het Brab. Binnenhuis
Lucien: Het eerste pand links (op foto) in de Nwe Fellenoord was parfumerie/herenkapper Wijn, ik schat dat we daar ca 12 jaar hebben gewoond totdat we naar de Gildelaan zijn verhuisd. Daarnaast heeft geruime tijd Mej. Latour een winkel in rieten artikelen gehad. Later heeft daar glasblazerij van Mol gezeten. Burman zat helemaal rechts achter en was glaszetter, geen blazer.
Ik denk dat ik nog redelijk zeker kan aangeven wie in de andere winkels gevestigd waren (voor eventueel belangstellenden)


Datum: 23-10-2009
Naam: Peter Smid  
img

Is deze Horlogerie Van Straalen dezelfde als die, die nadien op de Kruisstraat zat of nog zit? Ik ken een Cor van Straalen, leraar, destijds, ruim 2 meter lang leek het wel tegenover zijn scholiertjes aan de Barrierweg. Ik heb me laten vertellen dat Cor de zoon van de eigenaar van de Horlogerie was.


Datum: 23-10-2009
Naam: anneke cosijns  
img

Henny: inderdaad, Jan Cosijns is mijn neef en woonde tegenover Jan van de Broek, later Paul van de Broek, huishoudelijke artikelen en fietsen. Wijzelf woonden in de Lijmbeekstraat naast het PTTgebouw.  Later is hier Ducker gaan wonen.


Datum: 24-10-2009
Naam: Henny Wijn  
img

Peter:dit is juist! Jacques, de broer van Cor heeft de winkel van pa overgenomen


Datum: 24-10-2009
Naam: Peter Everaert  
img

Links op de hoek zat kruidenier Burgers. Iets verder de Nieuwefellenoord in zat aan de linkerkant ter hoogte van de fiets zat Glasblazer Mol.


Datum: 25-10-2009
Naam: Leo Laus  
img

Mij schiet de naam het Verlichtingshuis te binnen, aan de rechterkant v.a. de Boschdijk gezien.


Datum: 25-10-2009
Naam: Peter Everaert  
img

Klopt Leo, het verlichtingshuis zat volgens mij naast de groenteboer Jansen. Ook heeft volgens mij in het pand van het verlichtingshuis ooit een cafetaria gezeten, maar dat was lang daarvoor.


Datum: 25-10-2009
Naam: Wil van Hout  
img

Daar rechts zat een Jodenjongen met zijn schoenenhandel. Omdat de Joden veel zelfspot hebben kan ik gerust het volgende verhaal vertellen. Toen de oorlog achter de rug was heeft hij, volgens de buurt vertelde, zijn verborgen schoenen terug gehaald. Hij had ze n.l. aan twee mensen in bewaring gegeven. De ene de linksen en de andere de rechtsen. Zodoende kon hij direct weer zijn zaak openen. Hans die zal zijn neus ophalen en zeggen de aap is er weer met het broodje van door.


Datum: 25-10-2009
Naam: Henny Wijn  
img

Naast Jansen zat inderdaad het Verlichtingshuis; vader en zoon Wasserman vlg mij later verhuisd naar hoek Kruisstraat/ van Kinsbergenstraat. De schoenhandel zat achteraan rechts (vanaf de Boschdijk gezien) tussen Burman en vishandel Schoots. Een pand voor Schoots zat een cafetaria; eigenaar de fam Morra en daarvoor zat weer het Brab. Binnenhuis. Om de rechterkant van de Nieuwe Fellenoord compleet te maken: voor het Brab. Binnenhuis zat slager Compaan, daarvoor een brood/banketbakker waarvan ik me de naam niet meer kan herinneren, daarvoor een snoepwinkel, het Verlichtingshuis en Jansen. Overigens Mol maakte uitsluitend neon-reclameverlichting


Datum: 25-10-2009
Naam: Leo Laus  
img

Jamin zat in dit blok op het Hemelrijken, maar zat in de Nieuwe Fellenoord ook Lido ?


Datum: 26-10-2009
Naam: Henny Wijn  
img

Dit klopt Leo, wat ik in mijn opsomming "snoepwinkel" heb genoemd was de Lido winkel. Behalve de Jamin winkel op de hoek zat aan de overkant ook nog een Bensdorp winkel, dus snoep genoeg!!


Datum: 26-07-2010
Naam: Joan van de Laar  
img

Rechts zat Sporthuis Haak. Zij repareerden ook leren voetballen. Ik weet nog een keer dat we, zelf hadden we geen bal, gingen vragen of de reparatie van de bal al klaar was. Kijk maar in de kast of ie er bij ligt, zei de winkelier. We doken dan in het kastje onder de etalage. En ja hoor hij was klaar. Konden we weer voetballen. Deze truc is een paar keer gelukt. Daarna moest je je bonnetje laten zien.


Datum: 06-09-2010
Naam: Ellen Niemeijer  
img

Ik meen dat naast kapper Wijn een lijstenmaker zat.met de naam Nuyten. Ik heb daar nog wel eens iets laten inlijsten.En hiernaast zat radio Wiener, die nu in de Kruisstraat zit ( rechts vanuit de Fellenoord gezien). Veel winkeliers woonden in de tweede Fellenoord. En daar was een café.


Datum: 07-09-2010
Naam: Noud Burman  
img

De zaak Burman was van mijn opa, mijn vader en zijn broer, wij hebben met 3 burmannen de zaak overgenomen en helaas vanwege kinderloosheid weg moeten doen na 99 jaar. Inderdaad was het destijds een kleine glashandel en nog meer een glas in lood bedrijf en een glasslijperij. Maar glasblazen hebben de burmannen nooit gedaan. Ik ben erg blij met deze foto die veel herrinneringen oproept. Met dank.


Datum: 05-10-2010
Naam: Bruno Donders  
img

Rechts ongeveer in het midden was ook de zuivelwinkel van "Poel(?)" gevestigd, waar ik voor mijn moeder o.a. Blue Band margarine moest gaan halen.
Ik zie ook een reactie van ene "Jack Docters". Is dit van de familie van Banden Docters en (over)grootvader Docters, veehandelaar, waarvan mijn vader de boekhouding deed?


Datum: 24-12-2011
Naam: Joop van Dommelen  
img

Late reactie op reactie van Bruno Donders, maar ken nog wel een Donders, deze woonde in de woningen vooruitstaande in de Hemelrijken naast drankhandel Wessels.Zijn vader kwam vroeger ook altijd bij ons thuis, aannemer v Dommelen, waar hij ook de boeken bijhield. Donders is later verhuisd naar Wolvedijk, dacht ik. Ik ben de jongste, Joop v Dommelen.


Datum: 25-12-2011
Naam: Bruno Donders  
img

Ik ben blij met deze reactie, want ik ben effectief de jongste zoon van Frans Donders en wij woonden in de Hemelrijken. Mijn vader kwam dikwijls bij jullie aan huis o.a. voor de boekhouding;
We zijn dan verhuisd naar de Wolvendijk, waar jullie nog een verbouwing uitgevoerd hebben.
Nadien zijn ze naar België getrokken waar mijn moeder vandaan kwam. Mijn vader is daar op 28 dec; 1973 verongelukt en mijn moeder is er gestorven op 24 dec. 1998.
Ondertussen zijn mijn twee zussen ook al niet meer in leven en is mijn vrouw ook al iets meer dan een jaar dood.
Mijn twee broers zijn nog in leven en ikzelf als jongste ben de 71 al voorbij.
Ik herinner me nog heel goed uw vader en broer(s) (Koos en??) en jij "Jopie" als jongste.
Groeten en mijn beste wensen voor 2012.


Datum: 10-02-2014
Naam: Frans Janssen  
img

Aan de rechterkant, in het midden, had mijn opa, Frans Janssen, een naaimachinehandel annex naaiatelier. De zaak zal wel Janssen geheten hebben. Hij deed veel werk voor firma De Haes. In 1964 is mijn opa met pensioen gegaan. In 1968 is hij overleden.
Opa woonde met oma in de Binnenpad, een paar honderd meter verderop.