EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

22491

Bijdrager:

Jaar:

1926

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

614 Schouwbroek

Straat:

Strijpsestraat

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Strijp, St Trudo

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Voor de St Trudopastorie

Beschrijving

In een van zijn boeken over Strijp weet Frans Smeets over deze foto te vermelden dat de foto voor de pastorie van St Trudoparochie is genomen , waarschijnlijk ter gelegenheid van de benoeming van kapelaan Mooren tot bouwpastoor van de St Theresiaparochie. Op de foto zouden staan o.a. Willem Vermeulen, Willem Strijbosch, Sint Vogels, Pieter Vermeulen, Sjef van Vroonhoven,Van Zutfen, Helmus van de Goor, Helmus van Tuijn, Van de Vleuten, Nilles van Vroonhoven, Janus Heesakkers, Martien Rombouts, D


Geplaatst op

03-12-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 19-04-2013
Naam: Gerard Strijards  
img

Pastoor Werners had er zwaar de ziekte over in dat zich een groot landelijk deel van zijn parochie zou afsplitsen in een nieuwe parochie, toegewijd aan de Kleine Theresia van Lisieux van het Kindje Jesus, een in die jaren immens populaire heilige. Dat deel omvatte nu juist de rijkste boeren van de Nederlandse Christelijke Boerenbond in het nog zo agrarische Strijp. En Werners had grootse plannen: er moest een nieuw klokkenstel komen, er moest een volledige kapellenkrans komen zodat zijn basiliekkerk volkomen vijfbeukig zou worden, hij wilde een nieuw orgel en uitbreiding van het glas-in-lood bestand in de kerk. En vooral: een toren. Dat had de Trudokerk nog niet en dat was maar half werk. Kapelaan Mooren was achter de rug om van Werners door bisschop Diepen aangezocht om de nieuwe parochie te stichten. Dat deed de bisschop wel meer, het was een vorm van originele gezagsuitoefening. Dat kwam de persoonlijke verhoudingen in de Strijpse pastorie bepaald niet ten goede. Want Werners zag zijn bouwkundige dromen in rook vervliegen. Hij kon ze later toch verwezenlijken, ook al was hij die rijke boeren kwijt, daarmee was Mooren scheut gegaan. Er brak in de dertiger jaren een geweldige brand uit in de Trudokerk. En de kerk was zeer hoog verzekerd. De assuradeur keerde voortvarend uit. Werners kreeg zijn kapellen, torens, klokken. Toch weer via rook.


Datum: 22-05-2014
Naam: Jan Toirkens  
img

Verzekering dekte de schade toen. Ach had deze pastoor Frans Werners ooit kunnen bevroeden dat er nog ooit een heus assurantiekantoor P.C. Slaats bezit van deze pastorie uit 1910 zou nemen? Denk het niet, de man zou zich mogelijk alsnog in zijn graf omdraaien. De pastoor van de Trudokerk kreeg er nog weer jaren later een nieuwe dreun bij, toen een deel Schootsestraat, ik meen ook Acaciastraat bij de Koenraadkerk terecht kwam, de paters Capucijnen hadden hun parochianen n.l. hard nodig, want die hadden eerder al een flink deel aan die Theresiaparochie af moeten staan. Dat was, meen ik, zeg 1960 dat de Trudokerk wat klandizie verloor. Het was wel niet het rijkste deel van de parochie toen aan de Schootsestraat, maar het toont aan ¨dat het kan verkeren¨ Ooit (tot 1920) was de Schootsestraat de straat die linea recta naar de Trudokerk liep (en dus indirekt naar de hemel) en dus uiteraard Kerkstraat heette. Ik zou wel eens willen weten wat Werners in zijn autobiografie heeft neergepend over zijn parochie St. Trudo.