EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

22994

Bijdrager:

Jaar:

1952

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Panorama - Luchtopnames

Onderwerp 2.:

Centrum

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Wederopbouw Binnenstad

Beschrijving

Rechts van de overweg de laatste resten van Café Central, de Tramhalt. Deze foto toont meer mooie details. Zo zie je hierop exact de oorspronkelijke plaats van het standbeeld van Anton Philips, op een plantsoentje links naast het pand van C&A. Later is het verhuisd naar de hoek van het toenmalige busstation aan de centrumkant van het station, bij de weg naar de Vestdijktunnel (zie foto 29457) en uiteindelijk naar zijn huidige plaats voor het huidige station.
De foto is uit de jaren vijftig. De overweg is er nog (en is natuurlijk dicht). De panden van Lodewijks en C&A lijken al in gebruik. Op de in december 1942 volledig verwoeste Demer staan al weer enkele winkelpanden. Op de Markt staat nog de kiosk. Rechts loopt de Parallelweg, nu Mathildelaan. Tussen het pand van Lodewijks en de Lichttoren de Emmasingel en Nieuwe Emmasingel. (Red.)
Opnamedatum 10-05-1952. (Collectie Aviodrome nr. 030258)


Geplaatst op

17-01-2010

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 17-01-2010
Naam: Gerry de Bie  
img

Een geweldige foto. Hier was de Hermanus Boexstraat nog niet doorgetrokken naar de Markt. Hiervoor moesten eerst nog de panden van De Olifant en van Boex worden afgebroken.


Datum: 19-01-2010
Naam: Gerard de Beurs  
img

Ook mooi te zien op deze foto dat de winkels (hotel de Bijenkorf, Rijwielcentrale enz) in de Marktstraat en noordzijde Markt bijna allemaal een soort voorzetgevel (façade) hebben. Zie foto 7104 voor de voorkant. Hierachter zijn het bijna allemaal gebouwen/huizen met gewone puntdaken. Ik heb dit nooit geweten totdat ik deze foto zag.


Datum: 30-09-2019
Naam: Paul van der Cingel  
img

Anton Philips staat nog op zijn eerste plekje, links naast C&A. Het geheel geeft een aardig totaaloverzicht van het gebied dat door het sinterklaasbombardement van 6 december 1942 door de RAF was bestookt. Het puin was geruimd, maar er is nog weinig nieuws voor in de plaats gekomen.