EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

23224

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

412 Hemelrijken

Straat:

Boschdijk

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Bevrijding

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Boschdijk bij de van Kinsbergenstraat

Beschrijving

Hier een beter exemplaar dan dat ik aan Martin Op den Buijs heb geleverd. << de informatie uit dat boek: links café van Frans Otten, daarnaast de woning van Frans Heesakkers. Amerikaanse paratroopers op weg van Son naar Eindhoven (red.) >>


Geplaatst op

09-02-2010

Reacties:

Datum: 09-02-2010
Naam: Wil van Hout  
img

Er is toch niets mis mee, als ik ik het elders over een "boerderij uitziend" huis heb. Dit is dan het straatje dat nergens naar toe gaat, maar wel een paar huizen en een slagerij van de familie Van Zon bevat. We zien hier enkele para's. De brenschutter met enkele helpers. Ik zal hier wel commentaar op krijgen, maar in een peloton zitten brenschutters, die bij een aanval het vuur openen om de vijand in dekking te laten gaan, zodat de geweerschutters kunnen opkomen. Daarna moeten de geweerschutters de taak overnemen, zodat de brenman kon bijkomen. Bij normaal vuren mag de brenschutter dat niet automatisch doen, maar schot voor schot, omdat hij hiermee zichzelf zou kunnen verraden.


Datum: 09-02-2010
Naam: Cor Platenburg  
img

Wil, ik heb jouw relaas enkele keren vol aandacht zitten doorlezen en behalve de link met de brenschutter zie ik totaal niet wat jouw verhaal verduidelijkt of toevoegt aan de bovenstaande foto en dus aan oud Eindhoven. << Wil doelt hiermee waarschijnlijk op zijn commentaren bij foto 4636 (red.) >> 


Datum: 10-02-2010
Naam: Wil van Hout  
img

Nog iets dat opvalt. De hele oorlog zijn de mensen gewend dat de laarzen van de soldaten, door de ijzers eronder, lawaai maken. Maar deze soldaten hoor je niet aankomen door het gebruik van laarzen met een zool van rubber. Dus deze para's verplaatsen zich geluidloos. Deze rubber werd later veel gebruikt, opgelost in benzine, om de band van de fiets te plakken.


Datum: 13-02-2010
Naam: Huub de Mul  
img

Deze foto is gemaakt door Gerrit Oom op 18 september 1944. Uit zijn dagboek blijkt dat tijdens het middageten er mensen door de straat holden die riepen dat de Amerikanen al in de stad waren. Hij is direct na het eten, vanuit de Juliusstraat, naar de stad gegaan om foto's te nemen. Bij deze dagboekfoto schreef hij "De eerste parachutisten nemen de Boschdijk".


Datum: 27-09-2014
Naam: Marc Heijnen  
img

Het wapen dat de para draagt is een Browning 30cal (zeg maar kleinere uitvoering van de punt 50). Brengun is Engels en werd niet door de US gebruikt. Mooi is wel dat dit in veel boeken over de bevrijding van Eindhoven als Broekseweg wordt aangeduid, maar zie nu de overeenkomsten met foto 4636, dat aangeeft dat de boeken het fout hebben.


Datum: 19-08-2015
Naam: Frans Heesakkers  
img

Deze foto heb ik nog nooit gezien. Ik ben de kleinzoon van Frans Heesakkers. Ik wist dat ze op de Boschdijk gewoond hadden, maar meer niet. Leuk om te zien!