EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

23328

Bijdrager:

Jaar:

1990

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Rechtestraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Verborgen silhouet

Beschrijving

Toen het pand van Raming was afgebroken en het terrein werd klaargemaakt voor de nieuwbouw van Van Hout Brokx verscheen op de gevel van het naastgelegen pand het silhouet van een huisje dat er eerder gestaan had.


Geplaatst op

20-02-2010

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 20-02-2010
Naam: Gerard de Beurs  
img

Als we het hier hebben over Raming hoek Rechtestraat Jan van Hooffstraat? dan vermoed ik dat deze gevel aan de Jan van hooffstraat is? En dan denk ik aan de kleine huisjes waar Drogisterij 't Groene Kruis, Glas- en Verfhandel Martin in gevestigd waren. zie foto: 22975


Datum: 23-02-2010
Naam: Cor Wijnen  
img

De foto is genomen op de Markt. Raming bestond uit twee haaks op elkaar staande panden (doorlopend). Een ingang aan de Rechtestraat en een aan de Markt . Het kunnen niet de huisjes zijn van 't Groene Kruis en Martin. De gevel die is gefotografeerd staat haaks op deze panden.


Datum: 05-03-2010
Naam: Gerard de Beurs  
img

Cor, even voor mijn oriëntatie: Ik heb nog steeds moeite om de foto goed te plaatsen. Als je kijkt op foto 23456 bedoel je dan misschien het huisje wat je ziet, als je net voor het oude raadhuis kijkt in de Rechtestraat, tussen de 2 gebouwen in?


Datum: 05-03-2010
Naam: Tini van Rooij  
img

Gerard, kijk eens naar foto 23463. In het pand van Hout - Brox zit nu Forecast. Links hiervan staat een nieuwbouwpand, rechts een oud pand, Jan van Hooffstraat nr 3. Het moet dus de zijgevel zijn van Jan van Hooffstraat 3, waar nu volgens de telefoongids een schoenenwinkel in zit van Van Breugel.


Datum: 06-03-2010
Naam: Gerard de Beurs  
img

Tini, ik ben bij de foto uitgegaan van de titel. "Locatie: Centrum - 111 Binnenstad - Rechtestraat". Cor vertelt dat de foto op de markt is gemaakt en dat de gevel haaks staat op de panden van de drogisterij en glas en verfhandel, foto 22975. Jij hebt het over een zijgevel aan de Jan van Hoofstraat. Dus in het verlengde van de twee genoemde panden en niet haaks erop? Het kan aan mijn zilverblond (grijs) haar liggen maar het wordt voor mij alleen maar onduidelijker.


Datum: 06-03-2010
Naam: Bauke Hüsken  
img

Ik denk dat het hier gaat om de lege plek na het slopen van Rechtestraat 27a in 1986. Tegenwoordig zit hier AktieSport. Je kijkt tegen het oude pand van Raming. Rechts loopt de Rechtestraat. Het lijkt erop dat het oude pandje ooit aan de voorzijde met een etage verhoogd is. Dat zou dan rond 1880 gebeurd kunnen zijn, als ik oude foto's bekijk. De achterzijde van het pandje, inclusief dakschild, dateerden nog van vóór die tijd. (ik schat ca. 1800) De foto is gemaakt vanaf de Jan van Hooffstraat, waar ook een klein pandje stond, dat in dezelfde tijd is afgebroken. Het pand van ijzerhandel Raijmakers heeft even geïsoleerd gestaan. Het mooie van zo'n foto vind ik dat je weer eens goed ziet dat zogenaamde gemene muren (scheidingsmuren) vaak oeroud kunnen zijn. Deze muren konden namelijk niet zo maar afgebroken worden, je zou dan immers de zijmuur van de buurman mee afbreken. Aan de oranje stenen van deze gemene muur (appelbloesem) dateer ik dit deel van de muur op ca. 1600. Een waardevolle foto!


Datum: 06-03-2010
Naam: Gerard de Beurs  
img

Heren, bedankt voor alle uitleg. Met de toelichting van Tini bij foto 23476 is mij het een en ander duidelijk geworden.


Datum: 06-03-2010
Naam: Bauke Hüsken  
img

Ik twijfel nu of het gaat om het gesloopte pandje dat ofwel -achter het pand van Raming stond (lezing van Tini), ofwel -tussen het pand van Raming en ijzerhandel Spoorenberg op de hoek met de Jan van Hooffstraat stond.


Datum: 06-03-2010
Naam: Gerard de Beurs  
img

Als ik kijk naar de schoorsteen zou ik zeggen achter het pand van Raming.