EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

24398

Bijdrager:

Jaar:

2010

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

239 Leenderheide

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Water

Onderwerp 2.:

Vijvers / Waterpartijen / Fonteinen

Onderwerp 3.:

Kanunnikesven

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Kanunnikensven

Beschrijving

.


Geplaatst op

01-06-2010

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 01-06-2010
Naam: Thérèse Sauter-Roijers  

Prachtig die vennen op de Leenderhei. Wij als jeugd uit Stratum waren daar in de zomer regelmatig te vinden. In de zomer zwemmen en in de winter werd er geschaatst. Zie ook foto 11692 en 20843.


Datum: 01-06-2010
Naam: Ger van der Palen  
img

Enige tijd geleden stond dit ven ook op de site. Dat bracht me ertoe het einde van de Heezerweg op te zoeken en daar een mooie wandeling te maken. Ik was er nog nooit geweest. Een mooi stukje natuur.


Datum: 02-06-2010
Naam: Wim Habraken  

Maar het Kanunnikensven is wel altijd beschermd geweest. Inderdaad nog niet in onze jeugd, maar niet veel later kwam er een hek omheen staan. Ik vond op internet het volgende:  Het Kanunnikesven is bekend omdat er midden in het ven op een drijvend eilandje nog vervening plaatsvindt. Het eilandje van hoogveen hoogt zichzelf steeds op. Aan de onderkant sterft het af, aan de bovenkant groeit het aan. Lavendelheide, veenbes en veenpluis komen hier voor. Kanunnikes is het Eindhovense woord voor veenbes. Recente ontwikkelingen. In het voorjaar van 2009 heeft Het Brabants Landschap bos uitgedund op de Stratumse Heide. Het betreft vooral regulier onderhoud dat eens in de 10 jaar plaatsvindt.
Rondom het Kanunnikensven zijn dennen gekapt, omdat deze bomen de grondwaterstand te veel verlagen. Amerikaanse eiken zijn gekapt en vervangen door de inheemse variant, omdat die veel meer verschillende soorten insecten aantrekt. Door het bos wat uit te dunnen krijgt de jonge aanwas bovendien extra licht en lucht. Aan de rand van de Stratumse Heide is 20 tot 30 meter bos verwijderd, om de hei meer ruimte te bieden. Hei heeft overigens met de oorspronkelijke cultuur van het gebied niets te maken. Het gebied bij Eindhoven is een cultuurlandschap, ontstaan toen de mensen 5000 jaar geleden overgingen van de jacht op de landbouw. De heide biedt echter plaats aan interessante, elders nauwelijks voorkomende flora en fauna zoals de zonnedauw, de klokjesgentiaan en de zandloopkever. (Deze laatste tekst, Bron: Eindhovens Dagblad, 27-1-2009)
Weet iemand nog hoe dat zat met dat speciale besje??


Datum: 02-06-2010
Naam: Frans van Beers  
img

ik ging er als kind met mijn vader hondsvisjes vangen


Datum: 03-06-2010
Naam: Wim Habraken  

Hondsviskes - ja dat deden wij ook! En dan in glazen potje mee naar huis. Ook dikkopkes en die werden dan kikkers. Voordat het zover was, waren die kikkers altijd weggelopen en ik wist niet waar naar toe! Ik vermoed nu dat ons vader erachter zat!


Datum: 04-06-2010
Naam: Frans van Beers  
img

We vingen ze met een zeef en gebruikten ze om te snoeken Wim, maar dat zou ik nu nooit meer doen! Ik had twee duiven die regelmatig vrienden mee naar huis brachten die dan graag bleven logeren. Na een paar dagen waren die altijd verdwenen, hierover heb ik ook zo'n vermoeden! (soep?! ;-)


Datum: 10-10-2011
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Als klein manneke heeft mijn man eens zonnebaarsjes gevangen. In een jampotje op de vensterbank in de zon gezet, dat zou wel goed zijn voor deze visjes.. Het liep niet goed af.


Datum: 29-08-2012
Naam: Jan Loots  
img

Ik heb een schilderij van het Kanunnikensven, gemaakt door ene Jan Sibens.
Kan weinig over die schilder vinden. Weet dat hij in de Kalmoesstraat gewoond moet hebben. Mijn vader woonde vroeger in de Edelweisstraat. Dat was vlakbij!


Datum: 23-05-2014
Naam: Petra van Leeuwen  
img

De foto die geplaatst is is niet het Kanunnikesven maar het nabij gelegen Rietven!


Datum: 24-05-2014
Naam: Toon Vogels  
img

Inderdaad Petra, dit is het Rietven. Goed opgemerkt, mijn excuses. Ik zal binnenkort een foto van het Kanunnikesven gaan maken en insturen naar de redactie van Eindhoven in Beeld.