EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

25039

Bijdrager:

Jaar:

1958

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

621 Hurk

Straat:

Kasteelweg*

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Steenfabrieken

Onderwerp 3.:

De Koraal

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Steenfabriek De Koraal

Beschrijving

De steenfabriek aan de Blaarthemseweg.
(Aviodrome 048098zr)


Geplaatst op

12-08-2010

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 12-08-2010
Naam: Toon Geevers  
img

Is dit nog Eindhoven?


Datum: 12-08-2010
Naam: Wil van Hout  
img

De Provinciale weg. Daar mocht je vroeger niet fietsen zonder een fietsplaatje (wegenbelasting). Als je werkzoekende was, kon je zo' n plaatje gratis bekomen, maar dan had de ambtenaar er een gaatje in gemaakt. Dat alles om te laten zien dat degene met zo'n plaatje op de fiets werkloos was of geen financiële draagkracht had.


Datum: 12-08-2010
Naam: Huub Jacobs  
img

Op de plattegrond van Koonings 1959 is duidelijk te zien dat het complex van de steenfabriek ligt aan de Meerveldhovenseweg op het grondgebied van Eindhoven.


Datum: 14-08-2010
Naam: An de Groof  
img

Als we in de meimaand 's morgens te voet naar de kerk in Meerveldhoven gingen namen we de weg rechtsaf na de steenoven. Was toch een stukje korter.


Datum: 17-12-2010
Naam: Gert Asveld  
img

Volgens mij is dit de steenfabriek aan de Kasteelweg. Links van de schoorsteen op de foto zie je huisjes. In een daarvan woonde mijn oom Huub van Gestel. Verder naar links zie je de splitsing naar links: de Biezenkuilen. Als dit aan de provinciale weg naar Veldhoven zou liggen moet je namelijk ook de ijsbaan zien liggen. Wat je op de achtergrond ziet is het huidige industrieterrein de Hurk.


Datum: 08-05-2012
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Zoals Gert correct opmerkt is dit steenfabriek De Koraal, Blaarthemseweg 166 in Zeelst. Dit is dus niet De Meijerij en de opmerking van Toon moet dus ontkennend worden beantwoord: nee, dit is niet Eindhoven. Zie kaart  31182


Datum: 09-12-2012
Naam: arie  
img

Wie kan mij helpen? Hoe heet de weg of straat waar de huizen aan de bovenkant van de foto liggen? Ik kom zelf uit deze hoek maar kan het niet in mijn gedachten terughalen.
=== Arie zoals je hierboven kunt lezen ligt deze steenfabriek in Zeelst. En op afbeelding 31182 zie je de plattegrond waarop jij, als echte Zeelster jongen, toch de omliggende straten zou moeten herkennen. Laten we de reacties afwachten. (Red.) ===


Datum: 09-12-2012
Naam: Toon Geevers  
img

Arie, ik denk de Biezenkuilen.


Datum: 22-03-2013
Naam: Jacques de Faber  
img

Ben nieuw op deze site, maar kan als oud-bewoner van de Hurk/Limburglaan wellicht een nuttige bijdrage leveren.
Deze foto is overduidelijk niet 'De Meierij' maar 'De Koraal', zoals Gert Asveld al aangaf. Het verschil was vroeger voor ons (als kind) duidelijk: De Koraal had één schoorsteen en de Meierij twéé. De Koraal was voor het Kleitreintje de eerste steenfabriek waar hij zijn kipwagonnetjes binnenreed om vervolgens door te rijden naar de Meierij waar hij de andere 20 wagonnetjes weer oppikte en deze bracht naar de afgraving aan de Limburglaan (onze achtertuin).
De oude afgraving voor 1950 was Engelsbergen (achter drukkerij Vrijdag) en eigenlijk is dit de Echte Genderbeemd (Beemd of Bimd geeft aan dat hier moeras is en dus de bovenlaag van klei is). Na ca. 1950 verplaatste zich de afgraving tussen de Limburglaan en het afwateringskanaal (hier lag ook het kleibrugje, heel smal en het kraakte van het enorme gewicht dat deze ca 20 wagons hadden). Van hieruit reden we vaak mee naar de Koraal, wat de machinist niet altijd leuk vond.
Om het bovenstaande te verduidelijken stel ik voor:
1. klik op grote versie
2. zet het vergrootglas rechts in het midden van de foto, hier komt het smalspoor binnen.
3. volg het smalspoor dat door de muur van de Koraal het binnenterrein opgaat.
4. zie hoe de miniwagons naar binnen worden geduwd.
5. vervolg het smalspoor tot onder aan de foto (de Meierij is net niet zichtbaar).
Hier haalde het minilocomotiefje de andere ca 20 wagonnetjes op en reed deze naar de afgraving bij ons (later heeft zich hier De Vries Robé gevestigd en kreeg de straat aan het kanaal de naam Waldeck Pyrmontstraat) en werd ook nog de Lodewijkstraat aangelegd. Ons speelterrein werd gehalveerd en het kleitreintje was plots verdwenen.
Voor Arie en Toon: de bovenzijde van de foto zijn de Biezenkuilen, dit gebied tot aan het Beatrixkanaal, lag iets lager dan de "Beemd", diende eigelijk als een soort afwatering en bestond uit zandgrond. Er is lees ik in de reacties een groot verschil in beleving, grondgebied Zeelst of Eindhoven was het de Kasteelweg of de Blaarthemseweg? Als je de oude kaarten op elkaar legt, zie je dat in de loop van 1911 tot 1959 de straatnamen veranderen en verspringen, en dit werd veroorzaakt door vermoed ik de gemeentelijke herindeling.
In 1959 liep de grens van Veldhoven deels langs de Gender, dus De Koraal lag in kerkdorp Zeelst, Veldhoven en de Meierij behoorde eerst tot de gemeente Gestel, dat later Eindhoven werd. Nu zouden beide steenfabrieken in Eindhoven liggen. ik ben benieuwd naar jullie reacties.


Datum: 22-03-2013
Naam: Ger van der Palen  
img

Nou Jacques, mij maak je in ieder geval blij met je kundige reacties. Vooral je aansporing om met het vergrootglas de details te bestuderen spreekt me erg aan. Je helpt me aandachtiger te kijken.


Datum: 15-07-2015
Naam: Mattie Meerhoven  
img

Het stukje Blaarthemseweg/Kasteelweg links van De Koraal tot aan de kruising bij de Biezenkuilen, bestaat nog (ongeveer) als het begin van de Dillenburgstraat, gezien vanaf de Langendijk. Die acht bomen staan er nog altijd. De kaart op foto 35963 gaf de doorslag.


Datum: 01-08-2017
Naam: Frans Sanders  
img

Volgens mij is de locatiekaart fout. De markering moet staan op de hoek van de Ravensdonk en de Ruwenberg in Eindhoven en niet in Veldhoven. De boom rechtsonder op de foto staat nu tegenover Ravensdonk 19, naast het fietspad. De bomenrij, links van de steenfabriek, ligt precies in het verlengde van de Ruwenberg.


Datum: 31-12-2017
Naam: Gerard Lijten  
img

Het stuk weg linksonder met de drie boerderijen is het Akkereind. Die kwam uit op de Blaarthemseweg. De linker zijstraat in de bocht met de boerderij is inderdaad de Biezenkuilen. De huizen/boerderijen daarboven liggen aan de Hoevenweg (en het Severeind), een zijstraat van de Biezenkuilen. In het eerste heb ik zelf gewoond.
Helemaal aan de bovenrand van de foto is het Beatrixkanaal nog net te zien. De huizen daar onder liggen aan de toenmalige Hurksestraat. De bomengroep en enkele losse bomen in het midden van de akkers staan langs de Rundgraaf. Die loopt dwars over de foto.