EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

27016

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Markt

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Markt

Beschrijving

De Markt, waarschijnlijk jaren '30. Met dank aan Jan Vonk.
Op de achtergrond de olifant op het torentje van het pand van de gelijknamige winkel, die later naar de Vrijstraat verhuisde. Rechts van dat gebouw begint nu de Hermanus Boexstraat. Aan de rechterkant is tussen de jaren tachtig en begin jaren negentig bijna alles gesloopt voor de bouw van de Heuvel Galerie. Die kant van de Markt was vooral in de jaren zestig het belangrijkste uitgaanscentrum, met bekende cafés en discotheken. Op de hoek van de Nieuwstraat bijvoorbeeld De Stip. In het hogere gebouw ernaast was een vestiging van de Amsterdamse Bank, die later met de Rotterdamse fuseerde tot de AMRO. Daarnaast was lange tijd een winkel met oosterse waren, dan Grolsch Quelle, later Club 44, in het witte pand. Op die plek is nu het Queen Hotel. Dan volgden onder meer Maddox en Octovius, Carlton, Poort van Kleef en White Horse. De twee hoge gebouwen rechts vooraan zijn de enige die als Grand Café Centraal en De Vooruitgang in de wand van winkelcentrum Heuvel zijn opgenomen. Op de Markt was ook nog het busstation, zoals te zien is aan de geparkeerde bussen.
<< De foto is overschreven door een beter exemplaar van Peter Vermeulen. Daarvoor dank. Daarbij is ook de beschrijving uitgebreid (red.) >>


Geplaatst op

08-04-2019

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 26-01-2011
Naam: Toon Vogels  
img

Een schitterende foto! Opvallend dat er in die tijd nog geen terrassen waren. Het uitgaansleven speelde zich in die tijd waarschijnlijk alleen binnen af. Heeft er iemand een idee wanneer de eerste terrassen op de Markt zijn verschenen?


Datum: 09-04-2019
Naam: bert van herk  
img

De reden dat er geen terrassen waren is duidelijk te zien dacht ik. Je hebt maar weinig plaats voor een terras. Een smalle stoep, en je staat meteen op straat, dus je kunt daar geen tafeltje kwijt, of je moet je bierke in de goot zetten tegen de stoeprand, met als risico dat oew bierke platgereden wordt door een Ford T.