EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

35063

Bijdrager:

Jaar:

1938

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Markt

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Markt

Beschrijving

Het jaartal is geschat. Het lijkt op een militaire parade gezien het grote aantal bezoekers. Wat is de functie van de 3 handkarren op het eind? De foto is gemaakt vanuit de huiskamer van de familie Cleven. (Red.)


Geplaatst op

09-04-2014

Reacties:

Datum: 09-04-2014
Naam: J.F. Wijnen  
img

Die drie ''handkarren'' zijn geen handkarren maar drie affuiten.
Een affuit is het onderstel, de drager met wielen, van een kanon. Ik neem aan, dat het hier lichte kanonnen betreft. Een affuit wordt ook gebruikt, wanneer een hoog geplaatst militair of vorst ten grave wordt vervoerd. Dan staat de kist op een affuit.


Datum: 09-04-2014
Naam: Schakenbos Jan  
img

Zijn naar mijn mening mitrailleurs.of ,,lichte" kanonnen.


Datum: 10-04-2014
Naam: Tini van Rooij  
img

Ik heb eens flink gegoogeld, hier is sprake van mitrailleurkarren. Een mitrailleursectie bestond uit 5 personen. Je ziet de man achter de kar en 4 man er voor. Die kunnen met een touw de kar helpen trekken. Op de kar staat een mitrailleur op een affuit. Omdat de mitrailleur naar boven is gericht neem ik aan dat deze is bedoeld voor luchtafweer. Op de kar werd natuurlijk ook de munitie vervoerd.


Datum: 10-04-2014
Naam: P.B. Schuringa  
img

Deze foto is uit 1938, volgens mij bij de feesten tgv het 40-jarig ambtsjubileum van koningin Wilhelmina op de markt in Eindhoven. Op de bijgevoegde krantenfoto staat mijn vader Martin Schuringa als sergeant-hoornblazer afgebeeld, bij de opening van de feesten, “s-morgens om 7 uur terwijl hij de reveille blaast. Op de achterzijde van de krantenfoto staat: 1938 – markt Eindhoven feest Wilhelmina.
Mijn vader is 12 februari 1951 gesneuveld in Korea, hij was adjudant van de bevelvoerder van het Nederlands detachement Verenigde Naties in Korea.
Zij zijn gelijktijdig met nog 16 anderen gesneuveld bij Hoengsong in Zuid-Korea.