EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

28301

Bijdrager:

Jaar:

2011

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

114 Fellenoord

Straat:

Kennedyplein

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Kantoorgebouwen

Onderwerp 3.:

Overige Kantoorgebouwen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
VGZ

Beschrijving

Het kantoor van Zorgverzekeraar VGZ bij het station.


Geplaatst op

23-05-2011

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 23-05-2011
Naam: Ben Brekelmans  
img

VGZ staat oorspronkelijk voor Vereniging Gezondheidscentrum Zuid-Nederland. Het is een door fusies grootgegroeide voormalige ziekenfondsverzekeraar met daarin o.a. ook de vroegere bekende Eindhovense ziekenfondsen EAZ en AZEO. Jarenlang was het hoofdkantoor in Tilburg met o.a. vestigingen in Bergen op Zoom, Breda, Den Bosch, Eindhoven, Oosterhout en Roosendaal. In 2003 fuseerde VGZ met branchegenoot IZA. In 2005 volgde Trias en begin 2007 Univé. De ontstane holding kreeg de naam Uvit. De gemeente Tilburg deed eerder veel moeite om de verzekeraar in Tilburg te houden. Eisen van VGZ zoals een kavel direct aan het spoor met recht op zelfbouw, werden ingewilligd. In 2004 opende het kantoor zijn deuren, maar in 2008 kondigde de verzekeraar aan de stad te verlaten. Uvit wilde het aantal vestigingen terug brengen naar vijf, waardoor in 2011 de 400 medewerkers in Tilburg op straat zouden komen te staan. In 2011 zal de standplaats overgaan naar het kantoor in Eindhoven. Zowel de burgemeester van Tilburg als Den Bosch waren teleurgesteld door de beslissing om de kantoren in beide steden te sluiten. Eindhoven is echter blij met de komst van Uvit. (met dank aan Wikipedia)


Datum: 23-05-2011
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

VGZ was wel een zorgverzekeraar, maar dan als zogenaamde bovenbouwverzekering bij een ziekenfonds. Het was een zorgverzekeraar voor particulier verzekerden, mensen die een inkomen hadden wat boven de zogenaamde loongrens kwam om in het ziekenfonds te mogen. In dit geval was VGZ voor Eindhoven de bovenbouwverzekering voor het EAZ, (Eindhovens Algemeen Ziekenfonds). Tot ongeveer 1983 had je in Eindhoven 3 ziekenfondsen met elk hun eigen bovenbouwverzekering. EAZ is bovenstaand genoemd, dan was er nog AZEO (Algemeen ziekenfonds voor Eindhoven en Omgeving) met als bovenbouwverzekering VGCN (Vereniging Gezondheids Centrum Nederland) en het Philips ziekenfonds met haar bovenbouwverzekering IAK. In 1983 fuseerden de drie Eindhovense ziekenfondsen tot RZEO (Regionaal ziekenfonds voor Eindhoven en Omgeving) met als bovenbouwverzekering VGZ. Weer later bestaat er geen onderscheid meer tussen ziekenfonds en particulier verzekerden en ontstaat de zorgverzekeraar VGZ die inmiddels al weer verschillende fusies achter de rug heeft als boven omschreven. Een en ander heb ik ooit al eens geschreven onder foto nr. 5775, onder een afbeelding van de Philips medische dienst aan de Willemstraat, destijds gevestigd tegenover het toenmalige EAZ. Een mopje uit de tijd dat er nog onderscheid werd gemaakt tussen ziekenfondspatienten en particulier verzekerde patienten: Hoe wordt verschil gemaakt in behandeling van een ziekenfonds en een particulier patient? Een ziekenfonds patient wordt gehecht met een steek onder water en een particulier patient met een siersteek.


Datum: 24-05-2011
Naam: Anton van Kemenade.  
img

Ik lees niets over het RZEO (regionaal ziekenfonds Eindhoven en omgeving). Dit was ook een in Eindhoven gevestigd ziekenfonds, of was dit de voorganger van het AZEO?


Datum: 24-05-2011
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Anton, in bovenstaande reactie kun je lezen dat de drie Eindhovense Ziekenfondsen AZEO, EAZ en Philips in 1983 zijn opgegaan in RZEO. Niet lang daarna heeft dit ziekenfonds (met bovenbouwverzekering VGZ) zich gevestigd op de Fellenoord. Na een poosje te hebben gewerkt met nog een tweehoofdige directie ( de heren J. Kluitmans (AZEO) en de heer van Esch (Philips) - de heer J. Derkx (EAZ) ging bij de fusie met pensioen. In een wat later stadium is de heer Joep Schampers aangetreden als algemeen directeur van RZEO.


Datum: 24-05-2011
Naam: Wil van Hout  
img

Er liggen een stelletje varkensruggen, maar dat is voor sommige automobilisten geen beletsel.


Datum: 25-05-2011
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Die witte auto staat daar heel legaal. Hij wacht daar voor het verkeerslicht om de weg op te kunnen en komt waarschijnlijk uit de garage aan de achterzijde van het VGZ-gebouw.


Datum: 27-09-2012
Naam: Charlotte  
img

Super om de naam van mijn opa te zien in dit bericht: Dhr. J.Derkx.