EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

5775

Bijdrager:

Jaar:

1958

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

113 De Witte Dame

Straat:

Willemstraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Philips

Onderwerp 3.:

Philips Medische Dienst

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Philips Gezondheidscentrum

Beschrijving

Ik heb maar een "blauwe maandag" bij Philips gewerkt, dus ik weet er het fijne niet van. Naar ik meen zaten hier de Philips huisartsen en was er de Philips Apotheek gehuisvest. De foto vond ik in een van de albums van mijn vader. Hij heeft de foto omstreeks 1958 op de Willemstraat gemaakt.


Geplaatst op

12-09-2006

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 14-12-2006
Naam: Joep van de Laar  
img

Ik heb van 1955 t/m 1969 bij Philips gewerkt. Dit Philips Gezondheidscentrum was o.a. voor het medisch keuren van nieuwe medewerkers. Als je je ziek meldde, moest je daar regelmatig verschijnen bij de controlerende arts. Ik heb daar niet zoveel gebruik van hoeven maken. Dus dit centrum had ook een controlerende functie. Ook werden oudere werknemers (ouder dan 50) daar gekeurd. Plat gezegd was dat de ouwelullenkeuring. Dus de naam was juist, het was een Philips Gezondheidscentrum voor alle medewerkers.


Datum: 14-12-2006
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

In dit gebouw kreeg ik mijn eerste bril. Toen was het nog leuk. De daaropvolgende jaren moest ik nogal eens een nieuwe, maar toen was het niet leuk meer. Steeds hetzelfde montuur want er was bijna geen keuze. Ik heb een keer mijn bril blauw gemaakt met nagellak. Daar was mijn moeder niet blij mee. Onze huisarts zat hier ook (dokter Sonne). Alles Philips, want was er nou niet van Philips?


Datum: 14-12-2006
Naam: Ap ten Hartog  
img

De Philips Apotheek zat een gebouw verder.


Datum: 22-01-2007
Naam: Jo Derkx  
img

Wij woonden op nummer 31 (boven het EAZ) en ik ben een keer aan een stroomdraad blijven hangen van een straalkacheltje. Ik was toen een jaar of 4. Toen heeft mijn vader mij op een holletje hier heen gebracht voor Eerste Hulp. Leuke foto.


Datum: 03-09-2007
Naam: Netty de Laat-Uijen  
img

Ook ik heb een blauwe maandag hier gewerkt in 1962, rechts van de ingang, op het consultatiebureau voor tuberculose. Het hoofd van de kliniek was zuster Dijkstra en het hoofd van de TBC-afdeling zr. Bijker.Maar ik wilde meer en ben weer gaan studeren, wat men mij daar erg kwalijk nam.


Datum: 30-05-2008
Naam: Addy Vink-Hoens  
img

In mijn herinnering was de Philips-apotheek aan de overkant richting centrum. Het pand bestaat nog steeds. Dat was in ieder geval in de jaren 50. Voordat het grote gezondheidscentrum er was, was er een polikliniek op het Lodewijk Napoleonplein. Ook ben ik wel eens voor een onderzoek in de Hooghuisstraat geweest, waar ook zuster Dijkstra aanwezig was. Dat was op de hoogte van muziekzaak Musica. Ik ben al meer dan 42 jaar weg uit Eindhoven, maar dat herinner ik me heel goed. Mijn huisarts was toentertijd dokter Van Hoeven met zijn hele lieve assistente Toos.


Datum: 29-06-2008
Naam: Dora Synen  
img

Ook ik ben hier naartoe gebracht, achter op de fiets in mama's mandje met gescheurde enkel. Zes weken in het gips. Dit was de polikliniek aan de Willemstraat waar na zes weken de zuster mijn gips afknipte en in mijn been knipte, met het gevolg dat Doortje een zwart popje kreeg.


Datum: 29-06-2008
Naam: Diny Nagel-Grave  

Het was blijkbaar niet alleen voor de werknemers van Philips, want wij hadden dokter Van Alphen de Veer en moesten ook naar de Willemstraat (voorheen de Glaslaan). Mijn vader was bouwvakker en had niks met Philips van doen.


Datum: 11-09-2009
Naam: Lenie van Dijck  
img

In het begin van de jaren 50 was ik nog een kind en ik had iets aan mijn hart en ik moest regelmatig naar deze polikliniek. Ik ben daar verschillende jaren naartoe gemoeten. Mijn vader werkte voor Philips en onze hele familie ging daar naar de dokter. Toen ik 19 jaar oud was, ging ik werken voor Philips en toen ben ik daar ook gekeurd.


Datum: 11-09-2009
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Philips had in die jaren zijn eigen gezondheidszorgvoorzieningen en ook zijn eigen verzekeringen daarvoor, het "Philips ziekenfonds" met als bovenbouwverzekering (voor particulier verzekerden) het IAK. In 1983 is het Philips ziekenfonds samengegaan met de twee andere Eindhovense ziekenfondsen, het EAZ (Eindhovens Algemeen Ziekenfonds) met bovenbouwverzekering VGZ en het AZEO (Algemeen Ziekenfonds voor Eindhoven en Omgeving) met bovenbouwverzekering de VGCN. Deze drie Eindhovense fondsen vormden toen het Ziekenfonds RZEO (Regionaal Ziekenfonds voor Eindhoven en Omgeving) met als bovenbouwverzekering VGZ.
Aan het begin van deze fusie bestond er nog een tweehoofdige directie: t.w. de heren Van Esch (Philips), Kluitmans (AZEO), de heer Derkx van EAZ was net voor de fusie al teruggetreden. Na terugtreden van de heren Van Esch en Kluitmans trad de heer Schampers aan als algemeen directeur van het RZEO.
Nu bestaat het fenomeen "Ziekenfonds" niet meer en hebben we te maken met de Zorgverzekeraar VGZ, die niet alleen ziektekosten verzekert, maar die bovendien ook al weer een samenwerking is aangegaan met IZA (ambtenarenverzekering).


Datum: 05-08-2016
Naam: C.c.w.m Erich van den Berg (Claire)  
img

Ik ben op zoek naar mijn collega Francien van de Einde bij het Philips gezondheidscentrum op de Willemstraat.


Datum: 03-03-2017
Naam: Paul van der Cingel  
img

Diny, als ik mij niet vergis hadden artsen van Philips ook nog een eigen praktijk. Dat verklaart wellicht wat je vertelt over Van Alphen de Veer.


Datum: 02-11-2017
Naam: Marianne de Natris Schmeets.  
img

Ja, leuke verhalen. Ik was ziektewetcontroleuze. Dus iedere dag naar dit gebouw.