EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

29490

Bijdrager:

Jaar:

1956

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

516 Vlokhoven

Straat:

Vlokhovenseweg/Woenselsestraat*

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Woensel, Onze Lieve Vrouwe van Lourdes

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Misdienaars OLV van Lourdes (2)

Beschrijving

Deze foto van kapelaan Gruters met een aantal misdienaars en een welp is genomen voor de pastorie van de OLV van Lourdeskerk in Vlokhoven. Rechts een deel van de pastorie, daarachter de Vlokhovense kerk, vervolgens de Maria meisjesschool en helemaal achteraan een aantal huizen aan de toenmalige Vlokhovenseweg. Links zien we de huizen aan het Pleintje.
De foto komt uit de nalatenschap van toenmalig kapelaan Gruters.


Geplaatst op

07-10-2011

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 08-10-2011
Naam: Wim Roxs  
img

Als ik het goed zie, staat op de 4e plaats van links mijn neef Ad Roxs. Achter de jongens kapelaan Grüters, met lachend gezicht.


Datum: 08-10-2011
Naam: Ad Pluijm  
img

Die drollenvangers zijn toch nog lang in de mode geweest zie ik. Heb ook nog ergens een foto met zo'n broek aan op de eerste communie van mijn zus.


Datum: 09-10-2011
Naam: Toon Geevers  
img

Typisch plechtige communiebroek in die tijd. Ik had hem ook aan.


Datum: 09-10-2011
Naam: Harrie Scheepens  
img

Helemaal links staat Harrie Scheepens.


Datum: 23-11-2011
Naam: Bernard Sibon  
img

De misdienaar vooraan, tweede rechts voor de gebogen jongen is onze Benno Sibon. Wim Roxs kent hem wel.


Datum: 24-11-2011
Naam: Wim Roxs  
img

Dank Bernard Sibon voor de tip, ik had hem er zo niet uit herkend, maar nu ik het weet, kan ik het wel zien. Het is de huidige buurman van mijn eigen zus Bep.


Datum: 01-12-2011
Naam: Benno Sibon  
img

Ja, ik herken me zeer goed. Dat ben ik zeker, Benno Sibon, echter de namen van de andere schieten me niet te binnen. Vind het heel leuk om deze foto te zien.


Datum: 07-07-2014
Naam: Joop Eikholt  
img

Helemaal rechts op de foto is volgens mij Frans Weijers, een van de tien zonen uit het gezin van de familie Weijers, Woenselsestraat 188. Hij is inmiddels een gepensioneerde huisarts in Soerendonk?
Ik ben overigens op zoek naar de geschiedenis van het ontstaan van Unitas. Elke informatie daarover is welkom. Eventueel met foto's. Bij voorbaat dank.


Datum: 09-07-2014
Naam: Wim Roxs  
img

Hallo Joop Eikholt, ik ben in het bezit van een DVD, cadeautje van Cor Platenburg, met oude, weliswaar stomme, beelden van o.a. de bouw van het nieuwe Unitas, na de periode van de noodbouw Unitas, opzij van het kerkhof. Daar zijn plannen voor de stenen bouw achter café Unitas aan de Woenselsestraat gemaakt in 1951, en ten slotte met veel particuliere donaties o.a. is de bouw in 1959 voltooid en ingewijd door de toenmalige bisschop van bisdom Den Bosch, geloof ik, of was dat de deken van Eindhoven? Wellicht kan je een kopie bemachtigen via Cor. Er staan nog meer evenementen op, zoals een reportage over de Vlokhovense fanfare, een priesterwijding en de bekende Sacramentsprocessie en viering van de mis op het toenmalige Philipswijk-terrein.


Datum: 10-07-2014
Naam: Jan Toirkens  
img

Dhr. Joop Eijkholt. De naam staat me in mijn geheugen gegrift. Als ik juist ben fietsten we 1952-1953 etc. vanuit de Frankrijkstraat/Vlokhovenseg naar het St. Joriscollege. Mijn vriend was toen Libero Toffolo. Ik weet niet meer exact of je bij mij in de klas zat, BiF. Maar ik herinner me wel dat we gedrieën samen op weg waren. Ben je dezelfde? Ik ben geboren 1940, Libero in 1939.


Datum: 08-10-2014
Naam: Paul van der Cngel  
img

Hoezo plechtige communiebroek? Ik was niet katholiek en heb ze ook gedragen. Mooie tijd, het afdragen (wie kent dat woord nog) van kleding, nieuwe kleding was uitzondering. Naaisters hadden het maar wat druk met het vermaken van oude kostuums, jurken van moeders enz. om de jeugd te kleden. Grappig te zien, een van de jongens draagt een te groot colbertje, een andere een te klein exemplaar.


Datum: 08-10-2014
Naam: Wim Roxs  
img

Ja hoor Paul, de plechtige communie voor de katholieke jeugd was uiteraard een belangrijke gebeurtenis in die jaren, en is het vooral in zuidelijke landen als Spanje en Italië nog steeds belangrijk en actueel. Hier op Gran Canaria wordt dit zeker nog serieus en ook uitbundig gevierd. De communicantjes worden ook hier nog in het nieuw gestoken met speciale kleding (communiepak!). Ikzelf droeg in die tijd ook een nieuw aangeschaft pakje: colbert met bijpassende korte broek, en ik herinner me dat ik vooral trots was op het dragen van mijn eerste colbert, wat je al het gevoel gaf, echte mannenkleding te dragen. De jongens op de foto vierden toen geen plechtige communie, maar waren als misdienaars uiteraard wel netjes gekleed. Tegenwoordig wordt daar niet meer zo opgelet, en kan je zowat alles dragen.


Datum: 02-11-2014
Naam: Theo Swinkels  
img

Bernard, had jij vroeger niet iets aan een voet? Jullie woonden toch in het eerste huis naast dat open stuk. Achter in dat open stuk stond volgens mij een haag waar we als kinderen weleens zoethout vanaf haalden. Ik heb nooit anders geweten of jullie waren verhuisd naar Tilburg.


Datum: 08-03-2016
Naam: Ed GrĂ¼ter  
img

Kapelaan Carolus (Karel) Grüter (dus niet Gruters) was een oom van mij. Hij was kapelaan in Vlokhoven van 17 augustus 1951 tot 1 augustus 1963. Daarna is hij naar Netersel gegaan, waar hij tot zijn emeritaat op 1 april 1982 pastoor was. Hij is overleden op 24 januari 1985 op 69-jarige leeftijd.


Datum: 08-03-2016
Naam: Wim Roxs  
img

Hallo Ed, ik heb als Vlokhovenaar kapelaan Grüter goed gekend. Hij was erg sympathiek, en ook godsdienstlessen geven op scholen was een van zijn taken. Dat hij naar Netersel is overgeplaatst, wist ik wel. Nooit meer iets van hem gehoord. Hij is dus niet zo oud geworden.


Datum: 12-02-2018
Naam: Wim Roxs  
img

Ik weet me nog te herinneren dat op het open stuk naast de woning van Sibon, waar Theo Swinkels het eerder over had, in de kermistijd vaak een danstent werd opgebouwd. Ik vond dat prachtig, de kleurrijke aankleding binnen en de grote houten dansvloer. Ik weet het niet zeker, maar er staat mij bij, dat er gezorgd werd voor de dansmuziek middels een draaiorgel. Of was het toch een orkestje?