EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

29577

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Vestdijk/Bleekstraat*

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Bevrijding

Onderwerp 3.:

Van Kruijsdijk-serie

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Bevrijding Eindhoven

Beschrijving

Tussen de nagelaten foto's van mijn vader, Jan van Kruijsdijk, vond ik nog deze foto die naar ik vermoed rond 18 september 1944 is gemaakt. Weet u wellicht om welke locatie het gaat?
<< We zien hier de kruising van de Vestdijk (voorgrond, toen nog Bleekstraat), Hertogstraat (achtergrond) met de Geldropseweg (v.l.n.r.). In het hoekpand rechts op de foto is tegenwoordig Indiaas Restaurant "Touch of India" gevestigd. Links zien we nog een deel van het oude Instituut Mercator, toen nog aan de Geldropseweg.(Red.) >>


Geplaatst op

22-10-2011

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 27-10-2011
Naam: Jan Wolfs  
img

Zijn dat 101st para's, naast Mercator en rechts, halfweg op de Hertogstraat, wat is dat? In de avond van 19 september werd het kruispunt Vestdijk/Hertogstaat gebombardeerd.


Datum: 27-01-2018
Naam: Wim Roxs  
img

Jan Wolfs schrijft over het bombardement van 19 september, maar dat betrof niet het kruispunt Vestdijk/Hertogstraat, maar het kruispunt Stratumse Dijk/Hertogstraat.
Op de foto zijn de huizen nog vaag zichtbaar (in het midden achterin), die toen getroffen zijn. Dus een aantal huizen aan linkerzijde en er tegenover, aan rechterzijde: de benzinepompinstallatie en het bioscoopgebouw erachter.


Datum: 27-01-2018
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Je zou wel eens gelijk kunnen hebben Willem, al kruist volgens mij de Hertogstraat de Stratumse Dijk niet. Die loopt daar tegenaan en aan de andere zijde van de kruising heet het PC Hooftlaan. Daarnaast, bestaat/bestond er een kruising Vestdijk-Hertogstraat? Volgens mij liggen/lagen die in elkaars verlengde.


Datum: 27-01-2018
Naam: Tini van Rooij  
img

Niet helemaal goed Gio, de P.C. Hooftlaan is pas na de oorlog aangelegd. Op het punt tegenover de Hertogstraat stond het Pannenhuis, ook vernield tijdens dat bombardement. Zie foto's 1860 en 1862.


Datum: 27-01-2018
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Oeps, ge hed weer gelijk Tinus, het Pannenhuis was ik ff vergeten. Dan was het dus een T-splitsing.


Datum: 07-02-2018
Naam: Wim Roxs  
img

Ja, ik schreef over het kruispunt Hertogstraat/Stratumse Dijk, maar uiteraard is het gewoon een T-splitsing, zoals Giovanni aanhaalde. Dat is nu ook nog altijd. In ieder geval werd die rij huizen, op de hoek Hertogstraat/Stratumse Dijk op 19 september 1944 verwoest, daar waar later het Hertog Hendrik van Brabantplein kwam met de Hertoghof. Aan de overzijde werden het benzinepompstation en het AB-theater vernield.