EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1860

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

213 Elzent-Noord

Straat:

Stratumsedijk

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Villa's

Onderwerp 3.:

Pannenhuis, Stratum

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Pannenhuis Stratum 18-9-1944

Beschrijving

Bij foto 64667 schrijft het RHC-e: Intocht Engelse militairen op het Stratumseind bij pand nr. 64 Santa Ursula (vrm. gem. huis). Ik noem het Het Pannenhuis in Stratum tegenover de Hertogstraat, een dag voor het einde.


Geplaatst op

04-11-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 06-06-2008
Naam: Jan van der Meulen  

Dit is inderdaad Het Pannenhuis, ik denk dat een van de laatste bewoners Smits was, diens naam stond op of bij het huis. Gelijk met het Pannenhuis verdwenen in de directe omgeving het Shell Benzinestation op de hoek van de Hertogstraat, het gebouw Voorwaarts op de Statumsedijk van de NSDAP en de woningen van o.a. kapper van Rooy, Bakker v.d.Grinten en Kruidenier....door het Duitse bombardement waarbij vele munitiewagens ontploften in een orgie van vuur enz.
===Een deel van dit commentaar is verplaatst naar een nieuwe foto 15975, waar het beter op zijn plaats is. = red===


Datum: 07-06-2008
Naam: P Hertogs  
img

Gezien de slagschaduw op de foto is deze opname overdag gemaakt omstreeks 12.00 uur. Dan kan alleen maar op 19 September 1944 zijn, want 's avonds was Het Pannenhuis gebombardeerd. De straat heet Stratumsedijk, en geen Stratumseind.


Datum: 15-09-2008
Naam: F.v.d. Goorbergh - v.d. Akker  
img

Ik ben op de Hertogstraat geboren en weet precies wie er in dat rijtje vanaf de Stratumsedijk hoek Hertogstraat woonden. Op de hoek zat een café, daarnaast Kop Op, kapper de Rooy, Fam. Baarsgast, fam. Marks, Bakker van der Grinten, Mevr.Kluytmans, Fam.Zoet, Kruidenier Hes, {Fam.v.d.Akker}, Mevr.Brackel en de fam. v.d. Boomen die een kantoor hadden in Kop Op. Dan kwam het Hertog Hendrik van Brabantplein. Op 18 september zijn er 's middags, door de leden van de PAN die in de kuilen verscholen waren, 8 Duitsers doodgeschoten,


Datum: 17-09-2008
Naam: J.vander Meulen  
img

Het zou mogelijk zijn dat de 8 Duitsers zijn doodgeschoten toen een vrachtwagen met Duitse soldaten op deze plaats werd beschoten en de
Hertogstraat inreed waar deze manschappenwagen ongeveer ruim halfweg aan de linkerzijde van de straat tegen een muur botste en tot stilstand kwam. Met meerderen zag ik dat uit de wagen stoom kwam uit de kapot geschoten radiateur. Ik veronderstelde dat de wagen was beschoten door een van de Amerikaanse parachutisten die in de toenmalige Beekstraat stonden, waarbij verschillenden met een soort granaat op het
wapen in de aanslag lagen . De Duitsers waren volledig onwetend dat voor hen vijandige troepen reeds in Eindhoven waren. Een uur of meer later zag ik ook nog een manschappenwagen met Duitse soldaten via het Stationsplein de Dommelstraat met grote snelheid invliegen. De Nederlandse vlaggen ter plaatse zegden hun genoeg. Het is zeer wel mogelijk dat de Duitse doden door de Nederlandse ondergrondse ter hoogte van het Pannenhuis zijn beschoten met de 8 doden tot gevolg .


Datum: 18-09-2008
Naam: F.v.d. Goorbergh - v.d. Akker  
img

Het is niet alleen mogelijk, ik zie ze nog liggen 3 militairen voor het benzinestation en de rest voorbij het Hertog Hendrik van Brabantplein, ze kwamen vanaf het sportfondsenbad de Hertogstraat opgereden. Een militair heeft het overleefd want die riep niet schieten, ik ben een Pool. Doordat de leden van de Pan die in de kuilen zaten een witte vlag opstaken zijn de militairen van de wagen gesprongen en door de Pan doodgeschoten.


Datum: 19-09-2008
Naam: J.vander Meulen  
img

Dan moet de Duitse wagen allerwaarschijnlijkst uit de Jan Smitzlaan zijn gekomen en voor het huis van Dr Vetter rechts voor het Sportfondsenbad zijn afgeslagen en bij het Shellstation links de Hertogstraat zijn ingereden. Ik heb alleen de wagen gezien met kapotte radiator en voorruit met stoom uit de radiateur, op enkele tientallen meters van het kruispunt. Ed Creemers sr van de Kleine Geldropseweg en meerdere anderen waren met mij ter plaatse.


Datum: 28-11-2008
Naam: Tini van Rooij  
img

Voor het Pannenhuis een dag later zie foto 17999