EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

296

Bijdrager:

Jaar:

1929

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

412 Hemelrijken

Straat:

Boschdijk

Onderwerp 1.:

Horeca

Onderwerp 2.:

Cafés

Onderwerp 3.:

Woensel, Riche

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Café Bar Riche. (1)

Beschrijving

De 250e foto op deze site toont de hoek Boschdijk-Hemelrijken. De klinkerwegen, telefoonpalen, auto's en het prachtige trapgeveltje zouden zo het decor kunnen zijn van een nieuwe tv-serie. Maar helaas bestaat er niets meer van. Zelfs Café Bar Riche op de hoek heeft het loodje gelegd. Van deze foto vernemen we graag meer bijzonderheden, waaronder een schatting van het jaartal. De volgende foto is van dezelfde plaats, maar recenter.


Geplaatst op

19-05-2005

Reacties:

Datum: 19-05-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Het zijn echte keiwegen, de klinkers werden bewaard voor het fietspad langs de weg. Altijd weer een ergernis als er een auto op geparkeerd stond.
zie ook


Datum: 22-09-2006
Naam: Luc van Antwerpen  
img

Gezien de bovengrondse leidingen, straatlantaarns en de afgebeelde automobielen schat ik de dertiger jaren. In ieder geval voor de 2e wereldoorlog. In het begin van de oorlog liepen mijn moeder en vader precies voorlangs dit geveltje in de richting van hun vriend Jan Hegge die een kapperszaak had op de Boschdijk, een eindje verder. Het hoekpandje was toen een danstent. Er liep een Duitse Feldwebel naar buiten, die terwijl hij zijn dienstpet op aan het zetten was, met zijn schouder tegen mijn vader. Mijn vader sprak toen de memorabele woorden: ''Ken de nie uitkijken verrekte rot Mof''. Terwijl mijn ouders hun weg vervolgde, werd mijn vader staande gehouden door deze ''Mof'' die met getrokken Luger aan mijn vader vroeg: '' Was haben sie so eben gesagt, was sol ''Rotmof'' bedeute'', waarop mijn vader antwoorde:''Dat weet ik niet, dat zeggen ze hier allemaal''. Na mijn vader een tijdje nijdig aan te hebben gekeken onder bedreiging met de Luger richting mijn vaders hoofd, mochten ze doorlopen. ''Mijn geluk was, dat het aan het beging van de oorlog gebeurde, later wisten ze heel goed wat ''RotMof'' betekende''vertelde mijn vader. Bizar om dit pand nu eens te zien. Overigens, het stond er nog toen ik aan de overzijde naar de St Johan Bergmansschool ging, in 1960. Er was in de oorlog (volgens mijn vader) en voor zover ik het me kan herinneren een aflopend stenen trapje als je de deur uit kwam lopen. Om die reden had de RotMof ook wat ''vaart'' toen hij tegen m'n vader opliep.


Datum: 22-09-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Ik had al naar het exacte jaartal, namelijk 1929, verwezen maar hier dan de complete tekst: De splitsing Boschdijk Hemelrijken. Het moet 1929 zijn de sigarenzaak van H.C. Rooijmans is al gebouwd, nr 183 is weer in zijn oude staat hersteld en de winkel van J. van Hapert is nog in aanbouw.
Later komt hier de Woenselse Apotheek.


Datum: 22-09-2006
Naam: Wil van Hout  
img

Of je nu links van de weg liep, of je liep rechts, het maakte niets uit.Je moest aan de kant en de straat op. Ze liepen je gewoon onderste boven als je niet vlug aan de kant ging. Met jonge mensjes hadden ze soms nog wel enige passie. Maar toch heb ik als 13 jarige jongen eens een schop onder mijn achterste gekregen van zo'n veld-webel. Zo een met een groot stuk ijzer aan een ketting op zijn borst, in de vorm van een banaan. Ik had hem per ongeluk aangestoten met een ijsje in mijn hand en denk dat er iets op zijn uniform gekomen was.


Datum: 07-02-2007
Naam: Erika van Kleef  
img

Volgens mij is de Riche Bar van mijn opa en oma geweest? Ik zal het eens precies navragen en of er nog foto's van zijn.


Datum: 16-02-2007
Naam: Erika van Kleef  
img

Sorry, het waren niet mijn opa en oma maar die van mijn nichtje. We zijn zowat samen opgegroeid, zodoende dat ik me vergiste.


Datum: 09-04-2007
Naam: Betsy v.d.Vorst  
img

Op de Hemelrijken 175, het pand met de luifels, was ooit een Centrawinkel gevestigd van Willem van de Vorst. Na een paar jaar verhuurd te zijn geweest is er het loodgietersbedrijf Doomen & v.d.Vorst gevestigd tot de afbraak.


Datum: 03-10-2010
Naam: Bruno Donders  
img

Ik herinner mij de kruidenierswinkel van de Vorst nog goed, met de bakken suiker en andere grutterswaren achter de toonbank, die dan in bruine builen werden afgewogen en afgeleverd. Naast het pand was een pad dat wij het "broertje van de vorstse pad" noemden en waar we soms gingen spelen (zonder toelating wegens "te ver van huis"). Aan de rechterkant langs het pad was een ligusterheg waar "Broertje van de Vorst " ooit met een windbuks een mus doodschoot (toen vonden we dat geweldig).


Datum: 05-10-2010
Naam: Frans van der Vorst  
img

Bruno. Ik herinner mij nog steeds als de dag van vandaag die omgeving. Ik heb zelf vanaf mijn 2 jaar gewoond op no 175. Willem van der Vorst was mijn vader en het loodgietersbedrijf was van Sjef en van mij. Achter in dat pad woonde, zoals wij hem noemden, Willie Kalk. Hij had een stukadoorsbedrijf en wat verder daar achter woonde joodje Jessen, een eierboer. In 1942 stond mijn gezicht vol met wratten en joodje had deze voor een cent van mij gekocht. De dag daarop had ik geen enkele wrat meer! Enkele dagen daarna is joodje opgepakt door de Duitsers en heb hem nooit meer gezien. Ik kan de naam Donders wel vaag herinneren maar Bruno niet.


Datum: 11-01-2011
Naam: Eric Kemperman  
img

Vergelijk met foto 21072. Deze foto is duidelijk van eerdere datum (geen vluchtheuvels), en zal ergens in de jaren '30 zijn genomen. Nog geen oorlogsschade te zien. Ook de (weinige) auto's zijn erg vooroorlogs.
Misschien biedt de steiger rechts een aanknopingspunt voor de datering?
<<< Eric, zie de reactie van Hans van Melis dd. 22-09-2006 (red.) >>>


Datum: 09-01-2012
Naam: Silke Georgi  
img

Frans van der Vorst: was joodje Jessen, Joël of Hertog Jessen, die in de Kruisstraat 3 woonden?