EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

30059

Bijdrager:

Jaar:

1944

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

615 Schoot

Straat:

Strijpsestraat

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Bombardementen / Catastrofen

Onderwerp 3.:

1944 - 15 augustus

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Strijpsestraat 184

Beschrijving

Gemaakt door de heer Hermans, die zijn drogisterij "het Kruispunt" heeft vastgelegd na het bombardement van de Trudokerk op 15 augustus 1944.


Geplaatst op

14-12-2011

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 20-12-2011
Naam: Arthur Alberts  
img

Ik heb dit bombardement meegemaakt als tienjarige jongen, woonachtig op Strijpsestraat 194, het derde huis links van nummer 188, uiterst links op de foto. Het werd uitgevoerd door een formatie bommenwerpers die na het bombarderen van het vliegveld niet, zoals gewoonlijk, terugvlogen naar Engeland, maar de Trudokerk aanvielen om 12.00 uur 's middags bij helder en zonnig weer.
Het eerste huis dat werd getroffen en volledig vernield was 206.
De tweede bom viel in de rijweg vóór nummer 198 en ontplofte niet.
De derde bom viel op het fietspad aan de overkant van de straat tegenover 194, doodde een fietser en veroorzaakte de op de foto afgebeelde schade.
De vierde bom viel op nummer 188 (op de foto) naast dhr. Van Os, die in de kledingwinkel stond, maar ontplofte niet.
De vijfde bom viel in de rijweg tegenover nummer 184, vernielde de riolering, maar ontplofte ook niet.
De zesde bom viel op de doopkapel van de Trudokerk (links van de toren in vooraanzicht) en vernielde deze.
De zevende bom viel rechts van de toren op de zijbeuk van de kerk en vernielde ook deze. Hierdoor kwamen in de kerk alle gewelven naar beneden.
Enkele dagen na het bombardement werden alle niet ontplofte bommen in de Trudostraat ingegraven naast het Patronaat (de Ark) en tot ontploffing gebracht, waardoor ook nu weer schade in de Trudostraat ontstond. Naar mijn mening hebben de geallieerden de Trudokerk willen uitschakelen als waarnemingspost van de Duitse vuurgeleiding. Het uitzicht vanuit deze toren reikte tot aan het vliegveld en in dit gebied stond veel luchtafweer. Zie ook foto15169 en 21533. Tegelijkertijd waren ook acties gaande ter voorbereiding van de luchtlandingen bij Arnhem (Market Garden), waardoor Eindhoven ruim een maand later zou worden bevrijd.


Datum: 21-12-2011
Naam: Arthur Alberts  
img

Voor de zevende bom, zie foto 9906. Er kunnen nog meer bommen zijn gevallen, maar die heb ik niet kunnen waarnemen. Overigens is het patronaat (Ark) niet getroffen. Dat werd direct gebruikt als noodkerk tijdens de herstelwerkzaamheden aan de Trudokerk.


Datum: 15-02-2012
Naam: Leendert Smit  
img

Weet iemand of de heer Hermans in de oorlog in het verzet zat? (L.O. Strijp, KP Sander, P.A.N.) En/of op zondag 10 juli 1944 (dus een maand vóór het bombardement) thuis opgehaald werd door de SD-chef Weber en diens chauffeur voor ondervraging?


Datum: 16-02-2012
Naam: Arthur Alberts  
img

Nee, dat weet ik niet. Ik was 10 jaar in 1944. Wel kan ik me herinneren dat in de oorlogsjaren iemand zich zwaar gehavend door de haag worstelde, die de tuin van Hermans afsloot van het "landje "achter de huizen van de Strijpsestraat. Op dit landje speelden wij en werd ook tuinbouw (bonen, erwten etc.) bedreven. Je kon hierover ongezien de Ekkerstraat bereiken.


Datum: 16-02-2012
Naam: Leendert Smit  
img

Kan iemand zich herinneren of er in de oorlogsjaren tralies of een traliehek voor het glas van de winkeldeur zat bij Hermans?


Datum: 16-02-2012
Naam: Leendert Smit  
img

Vandaag kreeg ik van Huub de Mul, oud-archivaris van Philips, een mailtje dat hij in het Regionaal Historisch Centrum bevestigende gegevens had gevonden, dat de heer Hermans inderdaad wijkleider bij de LO was en staflid van de P.A.N. Het puzzeltje is opgelost. Ik kan nu het laatste hoofdstuk gaan schrijven van mijn boek over enkele verzetslieden in Eindhoven.


Datum: 05-05-2016
Naam: Hennie van de Ven  
img

Ik heb het volgende gevonden op de website/databank van het NIOD. Het zou kunnen dat dhr. Hermans op de Strijpsestraat 184 heeft gewoond en verzetsleider was van het LO. 


Datum: 05-05-2016
Naam: Johan Vervest  
img

In de Trudostraat zijn er toen ook twee gevallen. Een op de hoek bij de Klipperstraat en een voor het pand nummer 3. Gezien de schade aan het pand van de familie Prinsen is die bom afgegaan. Die voor nummer 3 was een blindganger. Overigens lag in het pand van Woninginrichting V.d. Hurk ook een blindganger.


Datum: 06-05-2016
Naam: Leendert Smit  
img

Hennie van de Ven: helemaal correct. De heer Hermans was leider van de LO in Strijp en adviseur van de KP Sander. Hij had als schuilnaam "Jaques". Ik kende deze foto nog niet. Bedankt voor het bericht


Datum: 13-09-2017
Naam: Paul van der Cingel  
img

Er worden nogal wat afkortingen gebruikt die voor jongeren nogal raadselachtig zijn. Verzetsgroepen noemden zich natuurlijk niet zo, maar droegen soms onschuldige namen als Landelijke Organisatie (LO). KP is de afkorting van Knok Ploegen, een iets minder onschuldige benaming, maar wel duidelijk. PAN stond voor Partizanen Actie Nederland. Ook de Duitsers gebruikten afkortingen. De hier genoemde SD stond voor Sicherheits Dienst, de opsporingsdienst die verdachte personen moest opsporen en arresteren. Op internet is meer te vinden over deze organisaties.