EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

32085

Bijdrager:

Jaar:

1914

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

335 't Hofke

Straat:

Tongelresestraat/Nieuwstraat*

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
School Liefdegesticht Tongelre

Beschrijving


Geplaatst op

09-09-2012

Reacties:

Datum: 12-09-2012
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Goh, zegt me niets. Waar was dit Liefde(s)gesticht? Op de Tongelresestraat misschien?


Datum: 12-09-2012
Naam: A.Palm  
img

Ja Marijke, op de Tongelresestaat bij de Martinuskerk.
zie foto 5496.


Datum: 20-09-2012
Naam: A. van Overbruggen  
img

Leerlingen van de Bijzondere Lagere School voor meisjes poseren hier voor de fotograaf. De school lag aan de Tongelresestraat tegen het klooster dat de Zusters van Liefde uit Schijndel hier hadden gebouwd. De Zusters gaven hier vanaf 1-12-1910 samen met andere onderwijzeressen les aan de lagere school en aan de bewaar/kleuterschool. Aan de westkant van het klooster verzorgden de zusters de oudere mensen uit Tongelre die daar op kamers woonden. Het hele complex werd St. Ignatiusgesticht genoemd.
Later is de naam van de school veranderd in de "Mariaschool" en nog later opnieuw veranderd in "De Boog". Nu (september 2012) wordt er aan de Koudenhovenseweg een nieuwe school gebouwd voor zowel de jongens als de meisjes.
Op de bovenste rij staat 4e van links Francisca (Sisca) Claas die toen als 12-jarige in de 6e klas zat. Bekijk ook foto 32084.


Datum: 20-09-2012
Naam: Wil van Hout  
img

De kinderen zijn allen goed tot zeer goed gekleed, maar lachen was toen waarschijnlijk nog streng verboden. Of wisten de kinderen nog niet wat blijheid vrijheid was? Zo ongeveer na de tweede wereldoorlog konden de kinderen al een beetje blij kijken op de klassefoto's. Met de nadruk op "klasse", als je begrijpt wat ik bedoel.


Datum: 29-04-2014
Naam: Monica de Haan  
img

In die tijd trok iedereen toch zijn goeie goed aan als ie op de foto ging. Op zijn minst je zondagse kleren. Bovendien was een klassefoto toch een serieuze zaak. Ik heb verschillende van die foto's van mijn ouders, maar er staat er maar een enkeling met een brede grijns op. Als ik ze bekijk dan denk ik: was zeker af en toe een ondeugend jongetje.


Datum: 29-04-2014
Naam: Monica de Haan  
img

Ik wil nog iets toevoegen. Volgens mij kijken de meisjes naar de grote poort die twee kleine zijpoorten had en uit kwam op de Tongelresestraat. Rechtsachter kun je nog het dak van de overkapping van de wc zien. Er waren een stuk of vier dozen voor de kinderen en een grote voor het personeel. Er was geen stromend water. De zaak werd regelmatig schoongeboend door een zuster die ook handwerkles gaf. Daarnaast was nog een stuk overkapping waar wij onze fietsen konden stallen en er was een papierbak of zo iets waar de prullenbakken in werden geleegd. En dan bleef er nog ruimte over om te schuilen als het miezerde. Ik heb het nu over de jaren 50. Toen zat ik ook op diezelfde school.