EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

34026

Bijdrager:

Jaar:

1920

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

612 Philipsdorp

Straat:

Frederiklaan

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Belgische barakken Philipsdorp

Beschrijving

Barakken aan de Frederiklaan die oorspronkelijk dienden als opvang voor de Belgische vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak, bleef Nederland neutraal, maar er werd wel gemobiliseerd. Eindhoven kwam, net als veel andere steden in het zuiden, onder militair gezag. Belgische vluchtelingen en geïnterneerde militairen werden in de stad opgenomen. De geïnterneerden  werden gehuisvest in de zogenoemde ‘Belze barakken’ in de Christinalaan aan de Woenselse kant naast het spoor. Op deze foto zie je die barakken gezien vanaf de Philips bedrijfsschool. De barakken boden ruimte aan 142 Belgische militairen waarvan er ca. 80 bij Philips werkten. In 1926 woonden er voornamelijk glasblazers van Philips. Later werden nog zogenaamde minderbedeelden in de barakken gehuisvest.


Geplaatst op

17-08-2023

Reacties:

Datum: 11-07-2013
Naam: Sjef van Eijk  
img

Links, onder de rokende schoorsteen van Elias, de Iepenlaan. Op de hoek van de Frederiklaan en de Lindenlaan de stoomtimmerfabriek de Leeuwerik van Nol van den Hurk. Rechts zijn de huizen van o.a. de Berkenstraat nog in aanbouw. Net rechts van het midden het Paulushuis en de pastorie aan de Strijpsestraat. Helemaal rechts nog net een stukje van de St. Trudokerk. Links aan de horizon de St. Lambertuskerk.
De foto is waarschijnlijk genomen vanaf de schoorsteen op Strijp S (rechtsboven te zien op foto 20288)


Datum: 11-07-2013
Naam: Tini van Rooij  
img

Laat ik nu altijd gedacht hebben dat deze barakken er zijn neergezet door Philips, om de bouwers van de glasfabriek te huisvesten. De glasfabriek werd gebouwd tijdens de eerste wereldoorlog door arbeiders uit o.a. Duitsland en Oostenrijk. Belgische vluchtelingen werden opgevangen in barakken langs de Christinelaan in Woensel, langs het spoor. Wie verschaft helderheid?


Datum: 11-07-2013
Naam: Huub Jacobs  

Volgens mij heb je gelijk Tini. De "Belze Barakken" stonden aan de Christinelaan, waar nu het politiebureau en de parkeergagrage staan aan de Mathildelaan. Zie plattegrond op 23686.


Datum: 25-10-2013
Naam: Joost Vullings  
img

Kan het zijn dat deze barakken destijds ook als straatnaam "Barakken" hadden? Mijn overgrootvader J.W. van Lamoen woonde - conform het 'Adresboek voor Eindhoven - 1922' aan het adres Barakken 16.


Datum: 25-10-2013
Naam: Sjef van Eijk  
img

Joost, die adressering komen we meer tegen in Strijp en slaat volgens mij inderdaad op deze behuizing.


Datum: 18-08-2023
Naam: Eric Kemperman  
img

Op foto 809 is de exacte plaats van de Strijps-Belze barakken goed te zien. In een paar jaar tijd is het Philipsdorp flink uitgebreid! De Kastanjelaan ligt op de voorgrond, de Frederiklaan meer naar achter. Allebei van links naar rechts op deze foto.